One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μετά την Ουκρανία ανάμεσα σε 17 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEE), δύο της Ασίας (Τουρκία και Καζακστάν) και δύο ακόμη ευρωπαϊκές, πλέον της χώρας μας, σύμφωνα με την EBRD.

Συγκεκριμένα, ο λόγος «κόκκινων δανείων» προς το ΑΕΠ ανερχόταν σε 6,2% στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023 έναντι 8% της Ουκρανίας. Ο ίδιος λόγος ήταν μόλις 0,9% στην Τουρκία και στη Ρουμανία, 1,9% στην Αλβανία και 2,6% στη Βουλγαρία. 

Αν νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις υψηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε άποψη, ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία του ΟΟΣΑ για 45 χώρες με έτος αναφοράς το 2020.  

Οι όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας είναι ελάχιστες από τότε μέχρι σήμερα. Η Γαλλία είναι μία από αυτές καθώς προχώρησε φέτος σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη κατά 2 χρόνια.  

Σε πολλές ασιατικές χώρες, οι πολίτες βγαίνουν πιο αργά στη σύνταξη από τα επίσημα όρια συνταξιοδότησης και εργάζονται μέχρι τα 70 ενώ το αντίθετο παρατηρείται στην ΕΕ και στον Καναδά. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) εκτιμά ότι οι εισαγωγές αγαθών σε όγκο θα υποχωρήσουν έως 1,2% το 2023, έχοντας ανέλθει σε 25,6 τρισ. δολάρια πέρυσι. 

Η αναμενόμενη μείωση των εισαγωγών αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ζήτησης στις βιομηχανικές χώρες. Όμως, κι άλλοι παράγοντες ίσως συνεισφέρουν όπως η πολιτική των ΗΠΑ (US SHPIS ACT), ύψους 53 δισ. δολαρίων περίπου, να δώσει κίνητρα για εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, με εισαγωγές αξίας 537 δισ. δολαρίων περίπου ή 13,2% των συνολικών εισαγωγών. Η Κίνα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με 2,72 τρισ. δολάρια ή 10,6% και ακολουθούν η Γερμανία με 1,57 τρισ. ή 6,1%, η Ιαπωνία και η Ολλανδία με 898 δισ. ή 3,5%, η Γαλλία με 818 δισ. και το Ηνωμένο Βασίλειο με 824 δισ. ή 3,2% έκαστη, η Ν. Κορέα με 2,9%, η Ινδία με 2,8% και η Ιταλία με 2,7%.

Πριν από πολλά χρόνια, όταν ο πληθωρισμός ήταν πηγή ανησυχίας στις αγορές, οι συμμετέχοντες στα χρηματιστήρια χρησιμοποιούσαν τον αποκαλούμενο «κανόνα του 20» για να κρίνουν αν μια αγορά ήταν ακριβή, φθηνή ή δίκαια αποτιμημένη. Ο κανόνας αποδίδεται στον θρυλικό επενδυτή Peter Lynch.

Αν αφαιρείτο ο πληθωρισμός από το 20, ο αριθμός που προέκυπτε θα έπρεπε να είναι ο σωστός πολλαπλασιαστής κερδών (P/E). 

Αν το Ρ/Ε, δηλ. η τιμή προς κέρδη ανά μετοχή, στην αγορά μαζί με τον πληθωρισμό ξεπερνούσαν το 20, η αγορά ήταν πιθανόν ακριβή. Αν το άθροισμα έπεφτε κάτω από το 20, τότε αυτό ήταν καλή ένδειξη για αγορές.

H τιμή του ασημιού ανά ουγκιά έχει καταγράψει κέρδη 2% περίπου το τελευταίο 6μηνο και 10% περίπου το τελευταίο 12μηνο, με την τιμή στα 23,7 δολάρια. Την τελευταία 5ετία κερδίζει 66%.

Ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές, δηλ. εκείνοι που δίνουν βάση στα γραφήματα, εκτιμούν, εξετάζοντας την πορεία της τιμής τα τελευταία 50 χρόνια, ότι το ασήμι θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει την αξία του και να πιάσει τα 50 δολάρια μέσα στην επόμενη διετία.

Αυτό που τους κάνει τόσο αισιόδοξους είναι ένας ενθαρρυντικός σχηματισμός της τιμής του πολύτιμου μετάλλου των τελευταίων 5 δεκαετιών (a cup and handle bullish reversal). Σύμφωνα με το InvestingHaven, το ασήμι είναι η καλύτερη επένδυση της 10ετίας. Κοιτάζοντας τα γραφήματα, διαπιστώσαμε ότι το πρώτο υψηλό των 37,5 δολαρίων καταγράφεται το 1980 και το δεύτερο τον Απρίλιο του 2011, με 45 δολάρια.

v