Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο καταμερισμός του πλούτου ανάμεσα στα νοικοκυριά παγκοσμίως έχει πάντοτε ενδιαφέρον. Παραμένει μεν ανισομερής αλλά λιγότερο σε σχέση με το 2000 καθώς η μεσαία τάξη έχει υπερδιπλασιασθεί παγκοσμίως. Σε σημαντικό βαθμό αυτό οφείλεται στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια περιουσία της UBS.  Τα νοικοκυριά με τον μικρότερο πλούτο μειώνονται συνεχώς, υποχωρώντας στο 52,5% του συνόλου το 2022 από 80,7% το 2000.  

Η καθαρή παγκόσμια περιουσία (κινητές και ακίνητες αξίες μείον δανεισμός) ανήλθε σε 454,4 τρισ. δολάρια το 2022, εκ των οποίων 208,3 τρισ. ή το 45,8% ανήκε σε 59,4 εκατ. νοικοκυριά ή το 1,1% του πληθυσμού στη Γη, σύμφωνα με τη UBS.  

Το κόστος δανεισμού έχει ανέβει αρκετά παγκοσμίως, με τις παρατεταμένες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ την τελευταία διετία να δίνουν τον τόνο.

Το αυξημένο κόστος δανεισμού έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά που δανείζονται. Ιδίως εκείνους που δανείζονται ή έχουν δανεισθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Πολλοί αναρωτιούνται σε ποιες χώρες η αύξηση των επιτοκίων είχε τη μεγαλύτερη επίπτωση. Την απάντηση δίνει η έκθεση του IIF (International Institute of Finance) για το παγκόσμιο χρέος με βάση τα εθνικά στοιχεία.

Ως δικαίωση όσων πίστευαν ότι όσο το συντομότερο πουλούσε το ΤΧΣ τις συμμετοχές του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες τόσο το καλύτερο θα ήταν για τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία γενικότερα, εκλαμβάνεται η θερμή υποδοχή της πώλησης του 20%+ της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Το ίδιο ισχύει για την πώληση του 9% της Alpha Bank στη UniCredit και ασφαλώς του μικρού ποσοστού στη Eurobank.

Η ζημιά από τις πωλήσεις των μετοχών ήταν έτσι κι αλλιώς δεδομένη, με δεδομένες τις τιμές που είχε αποκτήσει το ΤΧΣ τις ίδιες μετοχές στο παρελθόν. Αλλωστε κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα είχε συμβεί, αν οι μετοχές είχαν πουληθεί αργότερα. Υπενθυμίζουμε ότι η αξία των μετοχών στις τράπεζες που κατείχε το ΤΧΣ υπερέβαινε τα 20 δισ. ευρώ σε μια περίοδο το 2014.

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope έγινε ο πρώτος ευρωπαϊκός του οποίου η πιστοληπτική διαβάθμιση των χρεογράφων των χωρών της ευρωζώνης θα λαμβάνεται πλέον υπόψη από την ΕΚΤ. Μετά λοιπόν τους S&P, Moody’s, Fitch και DBRS, η Scope γίνεται ο πέμπτος οίκος που αποδέχεται η ΕΚΤ. 

Αν αυτό είχε γίνει πριν ή λίγο μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο, όλοι θα μιλούσαμε γι’ αυτό.  Τώρα θα περάσει στα ψιλά.

Θυμίζουμε ότι Scope, S&P, DBRS και ο ιαπωνικός οίκος R&I έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «ΒΒΒ-» με σταθερές προοπτικές.  Η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της την 1η Δεκεμβρίου.

Θεωρείται ο κανόνας των επενδυτών αλλά οι περισσότεροι τον αγνοούν. Αναφερόμαστε στον κλασικό κανόνα 72, ο οποίος βοηθά τους επενδυτές να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια πόσα χρόνια χρειάζεται κάποιος για να διπλασιάσει τα λεφτά του. Φυσικά, όποιος ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη ακρίβεια, πρέπει να χρησιμοποιήσει λογαριθμική εξίσωση.

Αυτό που πρέπει κάποιος να κάνει είναι να διαιρέσει το 72 δια της ετησιοποιημένης απόδοσης, για να βρει σε πόσα χρόνια θα διπλασιάσει τα λεφτά του.

Αν η μέση ετησιοποιημένη απόδοση μιας επένδυσης είναι 5%, ο κανόνας 72 θα έδειχνε διπλασιασμό του αρχικού κεφαλαίου σε 14,4 χρόνια ενώ ο λογαριθμικός σε 14,2 χρόνια.

v