Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνήθως, τα στοιχήματα για την κατεύθυνση της τιμής του μαύρου χρυσού ήταν κερδοφόρα,  τροφοδοτώντας φήμες και υποψίες για τα φυσικά πρόσωπα που ήταν από πίσω. 

Πλέον, έχουν ένα νέο περιστατικό για το οποίο δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Κι αυτό γιατί στις 22 Μαΐου, ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στη δήλωση ότι «Η Micron Technology είναι μια σπουδαία εταιρείακαι θα μπορούσε να επενδύσει “πάνω από 100 δισ. Δολάρια στη Νέα Υόρκη» σύμφωνα με το Kobeissi Letter. 

H Micron Technology, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq, σχεδιάζει και κατασκευάζει μνήμες (DRAM, NAND) ενώ παρέχει λύσεις αποθήκευσης για data centers, clouds κ.τ.λ. Μαζί με την Samsung Electronics και την SK Hynix είναι ηγέτηδες στον κλάδο των μνημών για ΑΙ.

Τι όμως συνδέει την χρηματιστηριακή πτώση του 2022, την βουτιά της Μεγάλης Ύφεσης και της φούσκας των dot-com με την σημερινή κατάσταση; Σύμφωνα με το Bull Theory, τα τρία προηγούμενα χρηματιστηριακά κραχ είχαν κάτι κοινό. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν πάνω από 3,8% σε ετήσια βάση. Εκεί δηλαδή που προσγειώθηκε τον Απρίλιο.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, ο δείκτης S&P 500 υπέστη απώλειες 49% όταν έσπασε η φούσκα των dot-com, 57% κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και 22% το 2022 όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια για να συμπιέσει τον πληθωρισμό.

Πίσω από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού  βρίσκονται οι τιμές αρκετών εμπορευμάτων που έχουν πάρει φωτιά, ιδίως μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πόσο έχουν αυξηθεί οι διεθνείς τιμές από την 1η Ιανουαρίου του 2026. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει αυξηθεί από τα 62 δολάρια το βαρέλι περίπου στα 104 δολάρια χθες δηλ. είναι 68% πάνω.

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 106% εμφανίζει η τιμή του θειικού οξέος και ακολουθούν το λίθιο με 50%, η άσφαλτος με 46% και η ουρία με 40% σύμφωνα με το The Spectator.  Το θειικό οξύ έχει πολλές εφαρμογές από τα λιπάσματα, τις ηλεκτρικές μπαταρίες, τον χαλκό κ.τ.λ.  

Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά αυτό που συμβαίνει. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα της Goldman Sachs, o μέσος λόγος των  puts προς τα calls στις μετοχές του δείκτη S&P 500 έπεσε στο 0,04 το τελευταίο 3μηνο. Πρόκειται για την 4η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 χρόνων.  

Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά ποντάρουν μαζικά στην άνοδο της αγοράς μέσω των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς (call options) ενώ δεν αγοράζουν προστασία για ενδεχόμενη πτώση μέσω των δικαιωμάτων προαίρεσης πώλησης (puts).

Η βασική προκατάληψη είναι η μετατροπή της απέχθειας των επενδυτών προς τις ζημιές σε φόβο ότι θα μείνουν στην απέξω (FOMO).Όταν βλέπουν τους άλλους να κερδίζουν στις αγορές και να γίνονται πλούσιοι, αυτό αρχίζει να καταγράφεται ως απώλεια για τους ίδιους. 

Ακόμη κι ο Ισαάκ Νεύτων, ο μεγαλύτερος φυσικός όλων των εποχών μαζί με τον Α. Αϊνστάιν, ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που την πάτησαν. Ο Νεύτων πούλησε τις μετοχές της εταιρείας South Sea, διπλασιάζοντας τα λεφτά του στις αρχές του 1720, αλλά συνέχισε να βλέπει τη μετοχή να διπλασιάζεται. Δεν άντεξε και την αγόρασε πίσω όταν η μετοχή ήταν στα ψηλά της, με αποτέλεσμα να χάσει κάπου 3 εκατ. στερλίνες σε σημερινά λεφτά.  

v
Απόρρητο