Είναι επιτακτική ανάγκη για την ελληνική εθνική άμυνα να δημιουργηθούν σπουδές για αμυντικά θέματα (defense studies) σε εγχώρια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αναφέρει εργασία του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η εργασία, την οποία υπογράφει ο Αντώνης Καμάρας, υποστηρίζει ότι η έλλειψη αμυντικών σπουδών έχει ευνοήσει το κατεστημένο και συνεισφέρει στην καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Δύο θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες τέτοιων σπουδών. Η σύγκριση και η απομυθοποίηση. Η πρώτη αναφέρεται στη σύγκριση των όπλων, της δομής και της φιλοσοφίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, R&D που συνδέεται με την άμυνα. Η απομυθοποίηση αναφέρεται στη χρήση αναλυτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς όπως η δημόσια υγεία και η δημόσια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Θυμάστε το κοινοτικό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης στις χώρες της ΕΕ, ύψους 100 δισ. ευρώ περίπου, που η Ευρωπαίκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει με πολλές φανφάρες στις αρχές του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο.

Η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια, κάπου 2,6 δισ. ευρώ, σε χαμηλότοκα δάνεια, σε σύγκριση με αυτά που της αναλογούσαν με βάση το βάρος του ελληνικού ΑΕΠ στο συνολικό της ευρωζώνης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η εκταμίευση θα ξεκινούσε Ιούνιο-Ιούλιο αλλά, όπως φάνηκε, άλλες χώρες δεν βιάζονταν. Η επόμενη εκτίμηση από ελληνικής πλευράς ήθελε την εκταμίευση να ξεκινούσε τον Αύγουστο, άντε Σεπτέμβριο. Ούτε αυτό συνέβη. Και πώς να συμβεί, όταν η Κομισιόν δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές να δανεισθεί τα λεφτά;

Η ακριβής πληροφόρηση είναι σημαντική για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων. Όμως μερικές φορές, οι πάροχοι των πληροφοριών, είτε είναι αναλυτές επενδυτικών οίκων είτε δημοσιογράφοι, έχουν κι άλλα κίνητρα πέρα της ακρίβειας.

Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει με τους οικονομολόγους των κεντρικών τραπεζών και τα αφεντικά τους, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία των Brian Fabo, Martina Jancokova, Elisabeth Kempf, Lubos Pastor για το NBER των ΗΠΑ που έχει τίτλο «Fifty shades of QE: Conflicts of  Interest in Economic Research».

Με διαδικασίες-εξπρές, η Εθνική Τράπεζα «σήκωσε» χθες 500 εκατ. ευρώ από την αγορά, μέσω της πώλησης 6ετούς ομολόγου.

Το ομόλογο φέρει ετήσιο κουπόνι 2,75% και απόδοση γύρω στο 2,875%. Σύμφωνα με άτομο της αγοράς που συμμετείχε, αγοραστές ήταν ξένοι και Ελληνες θεσμικοί επενδυτές.

Το ομόλογο είναι senior, preferred και το ποσό θα καλύψει το MREL της τράπεζας (Minimum Requirement Expected Losses), σύμφωνα με τον ίδιο. «Εχει το ίδιο στάτους με τραπεζική κατάθεση άνω των 100 χιλ. ευρώ», πρόσθεσε.

Κι άλλες εγχώριες τράπεζες αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν.

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το «μαξιλάρι» ρευστότητας παρά τις αυξημένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τους προηγούμενους μήνες, το απόθεμα ρευστότητας κυμάνθηκε μεταξύ 31 και 38 δισ. ευρώ περίπου, με βάση τις δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων.

Το «μαξιλάρι» λειτουργεί ως ένα είδος εγγύηση προς τους δυνητικούς αγοραστές ελληνικών κρατικών χρεογράφων πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο την περίοδο που η ΕΚΤ δεν αγόραζε ελληνικά ομόλογα αλλά ούτε οι ελληνικές τράπεζες.

v
Απόρρητο