Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το (ενισχυμένο) δολάριο βλάπτει τα ευρωπαϊκά Tier I

Το ισχυροποιημένο δολάριο οδηγεί χαμηλότερα τα κεφάλαια Tier I χωρών της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης που είναι εντός της ΕΕ. Θετικές εκπλήξεις από δύο ελληνικές θυγατρικές στη Βουλγαρία.

  • Tου Matthew Karwacki
Το (ενισχυμένο) δολάριο βλάπτει τα ευρωπαϊκά Tier I

Αν και η οικονομική ανάπτυξη κινήθηκε ανοδικά στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά το 2014 μετά από ένα άσχημο 2013, τα τραπεζικά στοιχεία ενεργητικού τους και τα κεφάλαιά τους συρρικνώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως καταγράφεται στο φετινό top 100 των τραπεζών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εντός της ΕΕ.

Για τις περισσότερες χώρες αυτό συνέβη λόγω του ότι η υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος έναντι του δολαρίου ξεπέρασε την ανάπτυξη κεφαλαίων και στοιχείων ενεργητικού. Ωστόσο, αν και όλες οι χώρες στη λίστα κατέγραψαν μείωση σε όρους δολαρίου, σε συνολικά στοιχεία ενεργητικού και σχετικά με το 2013 δεν συνέβη το ίδιο σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια Tier I: Μία χώρα, η Βουλγαρία, ανακοίνωσε αύξηση των συγκεκριμένων κεφαλαίων κατά 5,4% σε όρους δολαρίου.

Το τραπεζικό τοπίο δεν έχει αλλάξει πολύ σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία. Όπως συνέβη και στην κατάταξη της περσινής χρονιάς, η Τσεχία εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόδοση κεφαλαίου (ROE) και η Εσθονία τη μεγαλύτερη απόδοση στοιχείων ενεργητικού (ROA). Η Σλοβενία και η Ουγγαρία είναι ακόμη «στο κόκκινο», αλλά η Σλοβενία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Οι βουλγαρικές τράπεζες κατάφεραν να δημιουργήσουν περισσότερα αποθεματικά κεφαλαίου Tier I από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα στη λίστα, αν και οι τοπικές τράπεζες που είναι υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν ισολογισμούς σταθμισμένους προς τα κάτω, λόγω των κακών δανείων.

Η United Bulgarian Bank (UBB), η οποία είναι ο μεγαλύτερος δανειστής στη χώρα, ήταν επικεφαλής της ανάκαμψης στη συγκέντρωση κεφαλαίων. Ανακοίνωσε αύξηση Tier I κεφαλαίων της τάξης του 51,9% -το μεγαλύτερο στην κατάταξη.

Η UBB είναι θυγατρική τη ελληνικής Εθνικής Τράπεζας. Παρ' όλα αυτά, η Fitch βλέπει την τράπεζα ως επαρκώς ανεξάρτητη από τη μητρική της σε όρους χρηματοδότησης και πιστωτικής έκθεσης. Η τράπεζα είχε επίσης ένα σημαντικό ποσοστό κακών δανείων της τάξης του 35,09% στο τέλος του 2014.

Η Investbank ήταν ένα ακόμη βουλγαρικό ίδρυμα, το οποίο ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση κεφαλαίων της τάξης του 46,9%, μαζί με την Piraeus Bank Βουλγαρίας, η οποία αύξησε το κεφάλαιο Tier I κατά 24,94%. Αμφότερα τα ιδρύματα αυτά εμφάνισαν μεγάλα ποσά καθυστερούμενων οφειλών, 24,23% και 24,9%, αντίστοιχα. Όπως και η UBB, έτσι και η Piraeus Bulgaria είναι ελληνικής ιδιοκτησίας. Ίσως οι δύο ελληνικής ιδιοκτησίας τράπεζες καταλήξουν σε συγχώνευση, κάτι που συζητήθηκε και στα μέσα του 2015.

Η Πολωνία, η οποία πέρσι πήρε την πρώτη θέση όσον αφορά στην απόδοσή της σε όρους στοιχείων ενεργητικού και κεφαλαιακής ανάπτυξης, δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά φέτος. Ωστόσο, τα συνολικά τραπεζικά στοιχεία ενεργητικού μειώθηκαν για κάθε χώρα στην κατάταξη. Η Πολωνία πέτυχε να έχει τη μικρότερη μείωση της τάξης του 2,37%. Αρκετές από τις τράπεζες ήταν από αυτές που πέτυχαν την υψηλότερη αύξηση κεφαλαίων στην κατάταξη, συμπεριλαμβανομένης και της τράπεζας που κατετάγη πρώτη φέτος, της PKO Bank Polski. Στην περσινή κατάταξη οι τσέχικες τράπεζες κατάφεραν να είναι πιο κερδοφόρες σε όρους ROC, παρά το ότι λειτουργούσαν σε περιβάλλον ύφεσης. Απέδωσαν ακόμη καλύτερα φέτος, ενώ και η οικονομία της χώρας ανακάμπτει, έχοντας σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2014.

Συνολικά, οι Τσέχοι δανειστές πέτυχαν ROC της τάξης του 21,48%, μια βελτίωση κατά 20,57% έναντι της περσινής χρονιάς. Αλλά ενώ οι τσέχικες τράπεζες είναι πιο κερδοφόρες όταν πρόκειται για συνολικές επιδόσεις, μεμονωμένα υπερκεράστηκαν από δύο λετονικές τράπεζες, την ABLV Bank και τη Rietumu Banka. Αυτές οι δύο τράπεζες εμφάνισαν το υψηλότερο ROC της κατάταξης (33,66% και 33,62%, αντίστοιχα).

Όπως συνέβη και πέρσι, οι τσέχικες τράπεζες ήταν δεύτερες σε ό,τι αφορά το ROA έναντι ιδρυμάτων από την Εσθονία, η οποία πέτυχε τη μεγαλύτερη αθροιστικά απόδοση της τάξης του 2,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v