Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι top 200 ευρωπαϊκές τράπεζες

Στην ετήσια λίστα με τις 200 κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες του περιοδικού The Banker αντανακλώνται τα προβλήματα αλλά και η δυναμική της Ευρώπης. Διακρίθηκε η Τρ. Κύπρου, απογοητευτική η κατάταξη της ΑΤΕ.

Οι top 200 ευρωπαϊκές τράπεζες
Τα τραπεζικά προβλήματα της Ευρώπης αντανακλώνται στη λίστα με τις 200 κορυφαίες τράπεζες του The Banker, σημειώνει το έγκυρο περιοδικό στην εισαγωγή του άρθρου, όπου παρουσιάζεταιη λίστα με τις 200 κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες. Έτσι, ενώ οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες κυριαρχούν στη λίστα, ιδρύματα από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη θριαμβεύουν σε όρους αποδόσεων και ανάπτυξης.

Τράπεζες όπως η σλοβακική Postova Banka και οι πολωνικές Getin Noble και Bank Ochrony Srodowiska διέπρεψαν στην απόδοση κεφαλαίων (ROC) και στον ρυθμό ανάπτυξης του ενεργητικού, αντίστοιχα. Σε όρους απόδοσης ενεργητικού (ROA) η ολλανδική Home Credit βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Στη βασική κατάταξη κυριαρχούν τα μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής τραπεζικής. Στην πρώτη θέση των κεφαλαίων Tier I βρίσκεται με διαφορά η HSBC (133 δισ. δολ.), ενώ στη δεύτερη με 94 δισ. δολ. κατατάσσεται η Royal Bank of Scotland.

Η τράπεζα που προέρχεται από πρωτοεμφανιζόμενη χώρα και είναι υψηλότερα στη λίστα είναι η σλοβενική Nova Ljubljanska Banka στη θέση 116 με κεφάλαια Tier I στο 1,33 δισ. δολάρια.

Οι τύχες των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έχουν σημαντική διακύμανση τα επόμενα χρόνια. Οι τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται υπό πίεση -της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας- είναι πιθανό να βιώσουν τις συνέπειες της μακροοικονομικής κατάστασης. Από την άλλη, οι αναδυόμενες αγορές με τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πιθανόν να δουν τις τράπεζές τους να αυξάνουν ταχύτητα.

Η ελληνική παρουσία

Οι μοναδικές παρουσίες ελληνικών ή κυπριακών τραπεζών στις λίστες των top 10 του The Banker είναι αυτές της Τράπεζας Κύπρου και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Η Τράπεζα Κύπρου κατατάσσεται στη δέκατη θέση της λίστας με τους ρυθμούς ανάπτυξης κεφαλαίων Tier I, με μεταβολή 26,54%.

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα με τον χαμηλότερο δείκτη BIS, ο οποίος μετρά τη φερεγγυότητα, ενώ βρίσκεται και στην 4η θέση της λίστας με τις τράπεζες που έχουν τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ποσοστό 11,08% στο σύνολο των δανείων.

Στη συνολική κατάταξη, η πρώτη παρουσία με ελληνικό ενδιαφέρον είναι αυτή της Εθνικής Τράπεζας στην 36η θέση με Tier I 11,97 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Alpha Bank (47η θέση, 7,8 δισ. ευρώ), ο όμιλος Eurobank (55η θέση, 6,8 δισ. ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς (61η θέση, 5,28 δισ. ευρώ), η Τράπεζα Κύπρου (70ή θέση, 3,8 δισ. ευρώ) και η Marfin Popular Bank (72η θέση, 3,6 δισ. ευρώ).      

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v