Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες με... διαβατήριο

Η λίστα του The Banker με τις top 10 χώρες στις οποίες οι τράπεζες ελέγχονται περισσότερο από τους ξένους. Ποια ιδρύματα κινδυνεύουν σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες από τις μητρικές.

  • Philip Alexander
Τράπεζες με... διαβατήριο
Δεν είναι έκπληξη να διαπιστώνει κανείς πως στη λίστα με τις 10 χώρες οι τράπεζες των οποίων εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ελέγχου από ξένους επενδυτές, κυριαρχούν οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, καταλαμβάνουν τις έξι από τις δέκα θέσεις.

Η λίστα με τις χώρες έχει ως εξής: στην πρώτη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό τραπεζικού ελέγχου από αλλοδαπούς βρίσκεται η Εσθονία, ενώ στη δεύτερη η Νέα Ζηλανδία και στην τρίτη η Κροατία. Ακολουθούν οι Σλοβακία, Ελ Σαλβαδόρ και Κόσοβο, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ρουμανία, Μεξικό, Ζουαζιλάνδη και Λιθουανία.

Στην περίπτωση της Εσθονίας, της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής ξένων στις τράπεζές της, το φαινόμενο συνυπάρχει με μεγάλη τραπεζική διείσδυση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού φτάνουν το 180% του ΑΕΠ.

Εκτός της Κεντρο-ανατολικής Ευρώπης, συναντάμε στη λίστα αρκετές χώρες οι οποίες αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος της Νέας Ζηλανδίας, για παράδειγμα, επί μακρόν εθεωρείτο συνυφασμένος με εκείνον της Αυστραλίας, ενώ αυτός της Ζουαζιλάνδης εμφανίζει μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την Νότιο Αφρική. Παρομοίως, το Ελ Σαλβαντόρ είναι μια δολαριοποιημένη οικονομία που διαφοροποιεί τη δυναμική της ξένης χρηματοδότησης. Τρεις από τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης (Κόσοβο Εσθονία και Σλοβακία) έχουν όλες υιοθετήσει το ευρώ, ενώ συνδεδεμένο με αυτό είναι και το λιθουανικό νόμισμα.

Το Μεξικό είναι πιο περίπλοκη ιστορία. Εκεί, ένας αριθμός ισπανικών και αμερικανικών τραπεζών αντιστοιχεί σε πάνω από 80% των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού. Αλλά οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι από το γεγονός ότι οι μεξικανικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να
αυτοχρηματοδοτούνται από εγχώριες πηγές.

Ταραχή στην ευρωζώνη

Στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης ορισμένες τράπεζες που ελέγχονται από ξένους επενδυτές είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο από την όποια τυχόν συνέχεια της αναταραχής στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε στοιχεία για το πόσο εξαρτώνται οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση εκ μέρους της Ευρωζώνης.

Με βάση αυτό τον κίνδυνο, η Σλοβακία κινδυνεύει, καθώς η πίστωση από την Ευρωζώνη ανέρχεται στο 45% του ΑΕΠ. Αρκετό όμως από το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι είναι πιθανό να κατευθύνεται σε σλοβακικές εταιρίες ως δάνειο απευθείας και όχι μέσω του χρηματοοικονομικού κλάδου, ο οποίος εμφανίζει λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 87%.

Οι χώρες της Βαλτικής εξακολουθούν να εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά δανείων προς καταθέσεις της τάξης του 100% ή και περισσότερο, αλλά συνολικά, οι οικονομίες έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο εξωτερικού χρέους. Και αυτοί οι λόγοι δανείων προς καταθέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από εκείνους των «μεθυσμένων ημερών» πριν το 2008. Γενικά, η έντονη απομόχλευση από θυγατρικές ξένης ιδιοκτησίας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης έχει προς ώρας μειώσει τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος.

Η χώρα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο στη λίστα φαίνεται να είναι η Κροατία, όπου το συνολικό εξωτερικό χρέος είναι σχετικά υψηλό και ο λόγος δανείων προς καταθέσεις των θυγατρικών ξένων ιδρυμάτων αρκετά πάνω από το 100%. Για άλλες χώρες που απολαμβάνουν καλύτερη χρηματοδότηση, το ερώτημα είναι το εάν οι μητρικές εταιρίες θα μπορέσουν να παρέχουν το κεφάλαιο σε περίπτωση εγχώριων ζημιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v