Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας
Η τράπεζα με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς διαθέτει στους πελάτες της Ιnternet banking.

Από το e-banking της Εθνικής ο πελάτης μπορεί:

* να ενημερώνεται για το υπόλοιπο των λογαριασμών του και για την κίνηση των λογαριασμών που έχει συνδέσει στο σύστημα (ημερήσια / μηνιαία ανάλυση),

* να μεταφέρει χρήματα από έναν λογαριασμό σε άλλον,

* να πληρώνει τον ΦΠΑ, εφόσον υποβάλει σχετική δήλωση μέσω Internet (TAXISnet),

* να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ,

* να πληρώνει δόσεις όλων των πιστωτικών καρτών εκδόσεως ΕΤΕ,

* να εξοφλεί ασφάλιστρα ζωής Εθνικής Ασφαλιστικής,

* να μεταφέρει χρήματα από τον λογαριασμό του σε λογαριασμούς τρίτων που τηρούνται στην Τράπεζα,

* να ενημερώνεται για το χαρτοφυλάκιο μετοχών που τηρεί στην Τράπεζα,

* να διεκπεραιώνει αγοραπωλησία μετοχών και να ενημερώνεται για την τύχη της εντολής που έχει δώσει ή ακόμη και να ακυρώνει εντολές πριν από την πραγματοποίησή τους,

* να ενημερώνεται σχετικά με το χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων,

* να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε δημόσιες εγγραφές στο Χ.Α.

Εκτός των παραπάνω Τραπεζικών / Χρηματιστηριακών συναλλαγών, μπορεί να διεκπεραιώνει ”συναλλαγές ασφαλείας” οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγή Password, δέσμευση Password, ενεργοποίηση λίστας ΤΑΝ και δέσμευση λίστας ΤΑΝ.

Η αίτηση για τη χρήση του e-banking μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε κατάστημα της Εθνικής ανέξοδα, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ο πελάτης έναν τουλάχιστον λογαριασμό καταθέσεων ταμιευτηρίου, τρεχούμενου ή όψεως στην τράπεζα.

Εν συνεχεία η Εθνική θα του αποστείλει ταχυδρομικώς ένα μυστικό αριθμό αναγνώρισης (password) και αυτός θα πρέπει να παραλάβει από το κατάστημα που έχει υποβάλει την αίτησή εισαγωγής του, τον Κωδικό Ταυτότητας Χρήστη (UserID) και τη Λίστα με τους Αριθμούς Αυθεντικότητας Συναλλαγής (Λίστα ΤΑΝ).

Έχοντας ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Help Desk της Τράπεζας (τηλ. 210 9479999) για την ενεργοποίηση των κωδικών.

Για να πραγματοποιήσει συναλλαγές μέσω του Internet Banking της Εθνικής, θα πρέπει απλώς ο πελάτης να ακολουθήσει τις οδηγίες που προβάλλονται στην οθόνη του PC.

Για μη εγχρήματες συναλλαγές: για τις απλές συναλλαγές όπως ενημέρωση για την κίνηση των λογαριασμών, ενημέρωση για το χαρτοφυλάκιο μετοχών, αρκούν οι Μυστικοί Κωδικοί που έχει ήδη εισαγάγει για να συνδεθείτε με το Internet Banking (UserID και Password).

Για εγχρήματες και συναλλαγές ασφαλείας: για τις εγχρήματες συναλλαγές και τις συναλλαγές ασφαλείας απαιτείται επιπλέον και η χρήση των κωδικών:

* Ο Αριθμός Αυθεντικότητας Συναλλαγής (ΤΑΝ): αντικαθιστά την υπογραφή του πελάτη και επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση και ορθότητα των συναλλαγών.

* Ο Αριθμός Επιβεβαίωσης Συναλλαγής (CHECK): επιβεβαιώνει από την πλευρά της Τράπεζας την πραγματοποίηση των συναλλαγών.

Οι αριθμοί ΤΑΝ και CHECK περιλαμβάνονται στη ”Λίστα αριθμών ΤΑΝ” που παραλαμβάνει ο πελάτης από το Κατάστημα συνεργασίας και την οποία θα πρέπει να φυλάσσει σε ασφαλές μέρος.

Σημειώνεται ότι σε κάθε αριθμό ΤΑΝ αντιστοιχεί ένας μοναδικός αριθμός CHECK.

Για κάθε συναλλαγή χρησιμοποιείται διαφορετικός αριθμός ΤΑΝ. Μετά τη χρήση του, ο αριθμός ΤΑΝ (και ο αντίστοιχος αριθμός CHECK) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλη συναλλαγή και για το λόγο αυτό πρέπει να διαγράφεται από τη λίστα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v