Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο «καυτός» Γενάρης

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε σήμερα η αγορά, «σώζοντας» το πρόσημο για τον πρώτο μήνα του έτους. Υπεραπόδοση για Τιτάνα, Jumbo, Ελλάκτωρ, MIG. Κέρδη για Alpha-Πειραιώς, χαμηλότερα η Εθνική. Πιέσεις σε Coca Cola και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Συνεδρίαση που δεν επέτρεψε να πλήξουν όσοι την παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι τέλους και με εμφανείς τις διαθέσεις ο πρώτος μήνας να κλείσει με κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, μιας και η παράδοση αναφέρει ότι το πρόσημο του πρώτου μήνα, σε ποσοστό 70%, επιβεβαιώνεται και στο σύνολο του χρόνου.

Ξεκινώντας την αναφορά για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,60%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,37%.

Από την άλλη, ο πρώτος μήνας της χρηματιστηριακής χρονιάς έκλεισε με κέρδη 1,22%, κάτι που δεν πρόλαβε να πετύχει ο Τραπεζικός δείκτης που ολοκλήρωσε τον μήνα με οριακές απώλειες 0,26%.

Μετοχή του μήνα η Spider με μηνιαία απόδοση 308,33% (!!!).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, κατά τον μήνα Ιανουάριο, διαμορφώθηκε στα 102 εκατ. ευρώ, ενώ στον ίδιο μήνα πέρυσι ο μέσος ημερήσιος τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 70,9 εκατ. (+55,7%).

Σε καρέ - καρέ περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1151,55 μονάδες (-0,37%), άλλαξε 11 φορές πρόσημο, μετά τις 14.44 κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", στις 17.00 βρέθηκε στις 1168,1 μονάδες (+1,06%), την ίδια στιγμή ο FTSE25 βρισκόταν στις 382,45 μονάδες (+0,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 1176,92 μονάδων με κέρδη 1,83%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 385,27 μονάδες με κέρδη 1,38%.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, οι τελικές δημοπρασίες σε "ρόλο κουρέα" "κούρεψαν" τις αποτιμήσει 22 από τις 25 μετοχές του 25αρη, καθώς μόνο οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank Properties διατήρησαν στο κλείσιμο τις τιμές που είχαν και στις 17.00.

Σήμερα οι τελικές δημοπρασίες σε "ρόλο χορηγού", πιθανότατα και λόγω τέλους μήνα, έκλεισαν 10 τίτλους του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo, στο υψηλό ημέρας.

Από τους παραπάνω τίτλους έχουν "άλλοθι" οι ενεργοβόρες Βιομηχανικές εταιρείες, καθώς σημειώθηκε κινητοποίηση των αγοραστών μετά την ελεγχόμενη είδηση σύμφωνα με την οποία έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ για χαμηλότερες τιμές αερίου, όπως αναφέρουν οι Ρώσοι. Την ίδια στιγμή, από τη ΔΕΠΑ έλεγαν "ουδέν σχόλιον", ενώ εκ μέρους του Υπουργείου ΠΕΚΑ διέψευδαν ότι οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι στη φάση της ανταλλαγής επιστολών - προτάσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Στρατής Πολυχρονέας

Ο συνδυασμός πολιτικής αβεβαιότητας, καθυστέρησης έλευσης της Τρόικας και υποχώρησης των αναδυόμενων Αγορών αποδείχθηκε καταλυτικός στην κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την εβδομάδα που διανύσαμε, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Βασικός λόγος υποχώρησης των αναδυόμενων Αγορών ήταν, πλην βεβαίως των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι προσδοκίες και η απόφαση της FED να μειώσει την ποσοτική χαλάρωση εκ νέου κατά $10 δισ,. στην τελευταία πράξη του Bernanke ως προέδρου της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Άλλωστε, η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,2% το δ΄3μηνο του 2013, αν καίτοι χαμηλότερη του εντυπωσιακού +4,1% το γ΄3μηνο, αλλά και η υποχώρηση της ανεργίας στο 6,7% το Δεκέμβριο αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και δικαιολογούν την πράξη της FED. Μένει βέβαια στη συνέχεια να δούμε το κατά πόσο ηYellen θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι εξαντλήσεώς της, κάτι το οποίο αρχικά δεν φαινόταν διατιθεμένη να κάνει.
 
Επιστρέφοντας στα του εσωτερικού, εντύπωση προκαλεί όχι τόσο η υποχώρηση των μετοχών, όσο η υποχώρηση των Κρατικών χρεογράφων, εν μέσω υψηλών προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί και από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.
 
Ακόμα και αυτή η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 υπερβαίνει το €1 δισ. δε μπόρεσε να μικρύνει, επί της ουσίας, το spread των 10ετών Ελληνικών με τα αντίστοιχα Γερμανικά.
 
Εντύπωση επίσης προκαλεί η καθυστέρηση έλευσης της Τρόικας στην Ελλάδα, εν μέσω της Ελληνικής Προεδρίας, τη στιγμή που το προεκλογικό κλίμα εντείνεται για τις εκλογές του Μαΐου και όχι μόνο.
 
Κατά συνέπεια και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. είναι λογικό οι διακυμάνσεις της εγχώριας Αγοράς να συνεχισθούν, όσο το κλίμα δε μεταβάλλεται προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, επιτρέποντας την αναφορά και τη συσχέτιση με την πορεία των αναδυόμενων Αγορών.                                                                                                                                                                                                            
--Μάνος Χατζηδάκης
 
Σε ντέρμπι εξελίχθηκε το πρόσημο του Ιανουαρίου καθώς μέχρι και τις δημοπρασίες της Παρασκευής ο Γενικός  Δείκτης διαπραγματεύονταν οριακά γύρω από την αρχική τιμή της χρονιάς, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Ο Ιανουάριος είχε δύο όψεις: Ένα δυνατό ξεκίνημα με ένταση και ισχυρές αποδόσεις έως τις 1305 μονάδες και μια απότομη και συνεχή διόρθωση έως τις 1.115 μονάδες.
 
Η έλλειψη νέων, το γύρισμα στο εξωτερικό και η υποτίμηση της Τουρκικής λίρας αποτέλεσαν τις κυριότερες αφορμές για την πίεση που εκδηλώθηκε στις μετοχές και την ανακοπή της μείωσης των Ελληνικών spreads.
 
Ο Φεβρουάριος έχει περισσότερες ειδήσεις τις οποίες "κληρονόμησε" από τον "άνυδρο και αναβλητικό" Ιανουάριο. Διαπραγμάτευση με την τρόικα, BlackRock, νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, διαπραγμάτευση ΔΕΗ – Αλουμινίου Ελλάδος, ΑΜΚ Eurobank, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου συνθέτουν  ένα πλούσιο "μενού" χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος.
 
Από την άλλη πλευρά η επικαιρότητα τροφοδοτείται συνεχώς από σενάρια και φημολογίες που αφορούν εκλογικές συνεργασίες, ή την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών, αυξάνοντας δυσανάλογα την επίδραση τους στις διακυμάνσεις της Αγοράς βάζοντας από σχετικά πολύ νωρίς στο τραπέζι την αύξηση του πολιτικού ρίσκου.
 
Η σημαντικότερη διαγραμματική εξέλιξη την εβδομάδα που πέρασε ήταν η προσωρινή διάσπαση της μεσοχρόνιας γραμμής τάσης που έρχεται από τον Ιούλιο του 2013 (1145 μονάδες) στην οποία πλέον ο Γενικός Δείκτης "εφάπτεται επικίνδυνα" "φλερτάροντας" με επιτάχυνση της καθοδικής κίνησης.
 
Σε διασπάσεις αυτού του τύπου στο παρελθόν, η τάση έπαιρνε δύναμη προς την κατεύθυνση της διάσπασης και ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη εγρήγορση σε ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1145 μονάδες.
 
Από την άλλη πλευρά το κλείσιμο του καθοδικού κενού στις 1183 μονάδες θα επαναφέρει  σε ισχύ το ανοδικό σενάριο. "Συμπερασματικά θα αναμέναμε με εβδομάδα 'αποτοξίνωσης' από τις έντονες διακυμάνσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων, καθώς η Αγορά δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί χωρίς όμως ο κοντινός ορίζοντας νέων να δημιουργεί καταλύτες κίνησης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του μήνα οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου" σε Ευρώπη και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Ιαπωνικός Topix υποχώρησε 3,5% στην εβδομάδα και 6,3% σε μηνιαία βάση σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Μάιο του 2012.

Μεταφερόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη βρέθηκε στο 0,7% σημαντικά χειρότερος των εκτιμήσεων με την πρόβλεψη να βρίσκεται στο 0,9%.

Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός βρέθηκε για πρώτη φορά στο 0,7% τον Οκτώβριο πυροδοτώντας φόβους για αποπληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ, ενώ η ανάκαμψη του Νοεμβρίου στο 0,9% αποδείχθηκε παροδική. Η αντίδραση των Αγορών στις ανακοινώσεις της Eurostat ήταν άμεση. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του Ιαπωνικού νομίσματος (138,65 γεν) ενώ προσέγγισε το 1,35 έναντι του δολαρίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνουν να επανέρχονται οι ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, με τα αποτελέσματα των Mattel, Amazon, Wal – Mart Stores, Google, Chevron και MasterCard να βαραίνουν το κλίμα.

Επίσης, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 59,6 μονάδες από 60,8 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 59,8 μονάδες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 81,2 μονάδες τον Ιανουάριο, από 82,5 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωθεί στις 81 μονάδες.

Οι επενδυτές απέσυραν 10 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα από μετοχές και ομόλογα των αναδυόμενων Αγορών, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής εταιρείας EPFR Global. Δημοσίευμα των "Financial Times", το οποίο επικαλείται στοιχεία της EPFR Global, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές "συνωθούνται" στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπου έχουν επενδύσει 4,67 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.

Σημαντική αποδυνάμωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Τουρκίας προβλέπει η Moody's αν και θεωρεί ότι η πρόσφατη θεαματική αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τις συναλλαγματικές πιέσεις.

Δεν τελείωσε η πτώση στις αναδυόμενες Αγορές, εκτιμά ο Ν. Ρουμπινί. Μιλώντας στο "Marketwatch", σημειώνει ότι βλέπει, δεδομένου του μακροοικονομικού και του πολιτικού ρίσκου, αλλά του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, επιπλέον πτώση σε ορισμένες "εύθραυστες" αναδυόμενες.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί όλες αντιμετωπίζουν τις εξής προκλήσεις: Δημοσιονομικά ελλείμματα, ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, πτωτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πληθωρισμό υψηλότερο του στόχου και εκλογές εντός του έτους, οι οποίες προκαλούν πολιτική αβεβαιότητα. Ξαφνικά όχι μόνο τα νομίσματα των αναδυόμενων Αγορών ή οι μετοχές τους πιέζονται, αλλά η μετάδοση της "μόλυνσης" ακουμπά τις μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 8 Αυγούστου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
"Ανώτατοι αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από τους συναδέλφους τους μετά την συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα και πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση με επίκεντρο τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την Ελληνική διάσωση", μεταδίδει η "WSJ". Στόχος τους ήταν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ελλάδα και την ευρύτερη Ευρωζώνη.
 
Συζήτησαν πώς να πιέσουν την Ελληνική Κυβέρνηση για προχωρήσει με τις μη δημοφιλείς δομικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερονπώς να συγκεντρώσουν τα έξτρα κεφάλαια ώστε να καλύψουν τα κενά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες εκτιμώνται σε 5 -6 δισ. ευρώ. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, υποστηρίζουν στη "WSJ" πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Οι ανησυχίες, αυξάνουν, γράφει η "WSJ", γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο.
 
Σύμφωνα με την Citigroup, μετά από ράλι 170% από τα χαμηλά του Ιουλίου 2012, οι Ελληνικές μετοχές φαίνονται ακριβές έναντι των ιστορικών τους κερδών, όχι όμως και όταν συγκριθεί η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα προ κρίσης έναντι των ιστορικών μέσων όρων. Η μετοχή του ΟΤΕ είναι η μόνη για την οποία δίνεται σύσταση "buy", με τιμή-στόχο τα 13,5 ευρώ. Σύσταση "neutral" δίνεται για τις μετοχές των Aegean Airlines (τιμή-στόχος 7,6 ευρώ), Coca Cola HBC (19,5 στερλίνες), Jumbo (11,5 ευρώ),ΕΧΑΕ (8 ευρώ), Motor Oil (8,2 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (13 ευρώ) και ΔΕΗ (11 ευρώ). Σύσταση "neutral" δίνει επίσης για τις μετοχές τωνAlpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να δίνει τιμή-στόχο. Αντιθέτως, "sell" συνιστά για τις μετοχές τηςΤιτάν (τιμή-στόχος 19 ευρώ) και του ΟΠΑΠ (7,7 ευρώ).
 
"Το βασικό ρίσκο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα παραμένει το πολιτικό. Οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές δεν βοηθούν", σχολιάζει η Exotix με αφορμή την εικόνα που παρουσιάζουν οι αναδυόμενες Αγορές και την πορεία του Χ.Α.
 
"Η δημόσια κατανάλωση παραμένει στάσιμη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στα επίπεδα του 2009, κάτι που δείχνει ότι ο ακριβός και αναποτελεσματικός Δημόσιος τομέας, ένας από τους λόγους που η Χώρα οδηγήθηκε στην κρίση, δεν έχει επηρεαστεί από αυτήν. Είναι σαφές, ότι οι πολιτικοί συνεχίζουν να υπερασπίζονται το λανθασμένο μοντέλο Δημόσιας διοίκησης του παρελθόντος, διαχέοντας τις δομικές ανεπάρκειες σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις μειώνονται. Είναι σαφές, ότι η έλλειψη χρηματοδότησης και η εκτεταμένη γραφειοκρατία υπονομεύουν την ανάπτυξη.  Η Ελλάδα έχει καταγράφει βελτίωση, αλλά έχει ακόμη μεγάλο δρόμο μπροστά της", σημειώνει η Dromeus Capital.
 
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank, στα 0,85 από 0,7 ευρώ δίνει η IBG σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "buy", την θέτει μεταξύ των κορυφαίων της επιλογών και τονίζει ότι αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή μεταξύ των ανταγωνιστών της. 
 
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 4,4 από 4 ευρώ δίνει σε έκθεσή της η IBG, ενώ διατηρεί σύσταση "buy". Η BlackRock λογικά δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την ΕΤΕ ενώ το εάν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια θα βασιστεί σε "πολιτική" και όχι σε "οικονομική" λογική, τονίζει. Σε γενικές γραμμές, η ΑΧΕ θεωρεί ελκυστικά τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής αν και υπάρχουν Τράπεζες με λιγότερο ρίσκο, σημειώνει.
 
Στα 2 ευρώ από 1,5 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής της Πειραιώς η IBG, σε έκθεση της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy”. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η Πειραιώς έχει καταφέρει να συγχωνεύσει έξι Τράπεζες μέσα λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ εκτιμά ότι η Πειραιώς θα επωφεληθεί από την βελτίωση στο outlook της Ελληνικής οικονομίας και από την ηγετική της θέση στο εγχώριο Τραπεζικό τοπίο.
 
Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν απόλυτα "χειρουργικό" το σημερινό κλείσιμο της Αγοράς και μάλιστα κόντρα σε μάλλον "εχθρικό" διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον (!)
 
Το κλείσιμο του FTSE25 έστω και οριακά υψηλότερα των 385 μονάδων, που ήταν το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, θα χρειαστεί επιβεβαίωση στην συνεδρίαση της Δευτέρας, με την ζώνη 390 - 404 να είναι στις αμέσως επόμενες αντιστάσεις. Επισημαίνεται το "τεχνικό χάσμα" στην περιοχή των 387 - 390 μονάδων, ενώ κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 377 μονάδων θα ενισχύσει τις υποψίες για επερχόμενη "bull trap" (!)
 
Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι σημερινοί αγοραστές ανέβασαν στροφές στις κινήσεις τους, μόλις σημειώθηκε επίθεση πωλητών σε ΕΤΕ και ΕΤΕΤΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα πριν τις 17.00 ο τίτλος της Εθνικής "έβλεπε" το χαμηλό ημέρας των 3,23 ευρώ και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 3,29 ευρώ (-1,20%).
 
Τα χαμηλά τετραμήνου επαναπροσεγγίζει ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής, που σήμερα έκλεισε στα 0,9200 ευρώ (-8,91%) διακινώντας 2677725 τεμ.
 
Μένοντας στις μετοχές του FTSE25, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι MIG, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τιτάν και ΟΤΕ.
 
Ο τελευταίος "επιχορηγήθηκε" εκτός από την έκθεση της Citigroup και τις συνεχιζόμενες αγορές ιδίων μετοχών και από το δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο προσφορά στο Ελληνικό Δημόσιο, για την εξαγορά επιπλέον 10% στον ΟΤΕ, κατέθεσε η Deutsche Telekom. Ωστόσο ο Γερμανικός όμιλος με σχετική ανακοίνωση διέψευσε (dismissed) τα δημοσιεύματα για την εξαγορά ποσοστού του ΟΤΕ.
 
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, έφθασε τα 94,5 εκατ. από τα οποία τα 9,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΣΥΜΒ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ). Ο συγκεντρωτισμός στον ημερήσιο τζίρο, καλά κρατεί καθώς μόλις οκτώ τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank, Folli Follie Group, "απασχόλησαν" το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
 
Ελάχιστα τα ενδιαφέροντα χαμηλότερα του 25αρη. Συμμετοχή 5,04% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Neurosoft A.E. απέκτησε η Centric. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Centric είναι να διευρύνει μελλοντικά το ποσοστό της στη Neurosoft, καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα. Η αγορά των μετοχών έγινε από το ευρύ κοινό (free float). Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από το χρηματιστηριακό ταμπλώ.
 
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΒΖ (είχαν προηγηθεί οκτώ συνεχόμενες πτωτικές) και δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για την Attica Group (είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες "κόκκινες" συνεδριάσεις).

---ΧΠΑ

Με "επεισοδιακή" συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να αιφνιδιάζεται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση από τις τελικές δημοπρασίες και να γυρίζει σε υποτίμηση 0,26% (παραμένοντας στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος). Μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 0,65%.
 
Σημαντική μείωση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.621 συμβόλαια) και ακόμα σημαντικότερη στο συμβόλαιο του δείκτη.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.128 - 6.045 Φεβρουαρίου, 1.022 για τον Μάρτιο, 60 για τον Απρίλιο, 0 για τον Ιούνιο και 1 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 382,75) κινήθηκε μεταξύ 375,5 και 385,25 μονάδων.
 
Διατηρήθηκε ο μικρός δανεισμός τίτλων (35.700 ΟΠΑΠ, 23.400 ΟΤΕ, 25.600 ΔΕΗ, 10.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.996), ΔΕΗ (2.653), Alpha Bank (2.056), Εθνική (1.139), Πειραιώς (3.240), Μυτιληναίο (1.236), ΟΠΑΠ (710), MIG (2.027), Intralot (149), ΕΧΑΕ (123), Ελλάκτωρα (237), ΓΕΚ (291), Frigoglass (110), Ελ. Πετρέλαια (693), Σωλ. Κορίνθου (132), Motor Oil (184), Τιτάνα (121), Μέτκα (141).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανέβηκε αισθητά, στο 38%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με συνολικά 228 δικαιώματα (218 calls και μόνο 10 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.532.901 τεμ.), Εθνική (1.641.055 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v