Σε τεχνικό «σταυροδρόμι» το χρηματιστήριο

Κέρδη της τάξεως του 1% καταγράφει το χρηματιστήριο με τον τραπεζικό κλάδο, τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ να οδηγούν την άνοδο. Στο επίκεντρο το αυριανό rebalancing, τα στοιχεία για το ΑΕΠ την Πέμπτη και οι τεχνικές αντοχές των ΕΤΕ και ΟΤΕ.

Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500 εχθές το βράδυ στη Wall Street, καλό κλίμα στα ευρωχρηματιστήρια, με ενδεικτική την επαναφορά του DAX υψηλότερα των 9.700 μονάδων. Εντελώς διαφορετική όμως η εικόνα χθες το μεσημέρι στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε μία ακόμη διορθωτική συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη μέχρι την περιοχή των 1.150 μονάδων, τις αυξημένες συναλλαγές των 170 εκατ. ευρώ, τη μόλις μία μετοχή (της Εθνικής) του FT 25 που έκλεισε ανοδικά, τη μόχλευση των πωλητών στο Χρηματιστήριο Παραγώγων και την επικίνδυνη κλίση μετοχών-σηματωρών σε σημαντικότατες στηρίξεις.

Στις 1.164,59 μονάδες τελικά ο Γενικός Δείκτης, αλλά με χαμηλό ημέρας τις 1.150 και συναλλαγές 170 εκατ. ευρώ (περισσότερο... υλικό για την αγορά, Γ.Δ., τζίρο και σχέση ανοδικών-καθοδικών από νωρίς στον Εκηβόλο, με την πολύτιμη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς).

Κατά γενική ομολογία παραγόντων της αγοράς η αφορμή της χθεσινής διόρθωσης -τρίτη κατά σειρά- ήταν κυρίως η νευρικότητα, η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο. Πλησιάζοντας προς την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών, κυρίως όμως προς τη δεύτερη των ευρωεκλογών, η αβεβαιότητα εντείνεται, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα ξεπερνούν τα όρια της... συνωμοσιολογίας. Όπως εξηγούσε έμπειρος παράγων «ακόμη και εάν δεν συμβεί το παραμικρό και όλα εξελιχθούν όπως ακριβώς διευκολύνεται το σύστημα», η πολιτική παράμετρος και η επικείμενη αναμέτρηση της 25 Μαΐου θα είναι μία καλή αφορμή για να διαμορφωθεί σημείο εισόδου χαμηλότερα.

Δεδομένου ότι αρκετοί ξένοι και insiders είχαν αρχίσει τις πρώτες ρευστοποιήσεις τους από τις αρχές Απριλίου (Γ.Δ. στις 1.350 μονάδες στις 2-3/4) που εντάθηκαν προς τα τέλη του προηγούμενου μήνα (Γ.Δ. στις 1.235 μονάδες στις 24/4), για να κλιμακωθούν από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης και τα επίπεδα των 1.235 μονάδων, εκτιμάται πως και ρευστότητα έχει βγει από το σύστημα (σημαντικό μέρος της αφορά κερδοφόρες θέσεις) και θέσεις έχουν καλυφθεί στα συμβόλαια του FT 25 μέχρι τις 370-365 μονάδες που εδώ και καιρό είχε τεθεί ως στόχος.

Αθροιστικά - επιβαρυντικά επενέργησαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Eurobank και της Εθνικής, διαδοχικά η μία μετά την άλλη, τα ομολογιακά αλλά και το επικείμενο (αύριο) rebalancing.

Τεχνικά θα επιμείνουμε στη βραχυπρόθεσμη μέτρηση της αγοράς θεωρώντας τις 370-365 μονάδες για τον 25άρη ισχυρότατο σημείο αναφοράς και πιθανής αντίδρασης, κυρίως τεχνικής μορφής.

Μετρώντας και την εβδομαδιαία εικόνα των μετοχών του δείκτη θα λέγαμε πως οι περισσότερες πλησίασαν ή χάνουν σημαντικές στηρίξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η αγορά ή συνεχίζει τη χθεσινή αντίδρασή της από τα χαμηλά των 1.150 (και των 370) ή... φεύγει χαμηλότερα με απρόβλεπτες συνέπειες, που πιθανόν θα σχετίζονται με την προεξόφληση πολιτικών εξελίξεων που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Σημειώνουμε ενδεικτικά πως στη χθεσινή συνεδρίαση μόλις μία μετοχή αντέδρασε ανοδικά, της Εθνικής, σε εβδομαδιαία βάση μόλις 3 κρατούν ακόμη τα κέρδη τους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Marfin Investment Group).

Σε αντίθεση για τις 22 από τις μετοχές του δείκτη καταγράφονται σημαντικές απώλειες που φτάνουν μέχρι το 18,75% για τη Frigoglass. Σημειώνουμε πως για τη μετοχή του ΟΤΕ η εβδομαδιαία διόρθωση φτάνει το 8,14%, για του ΟΠΑΠ το 5,69% και το 4,55% για της ΔΕΗ.

Όμως αναλυτικά στοιχεία και για τις 25 του δείκτη θα ανεβάσουμε στη συνέχεια (στον Εκηβόλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v