Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρύφτηκαν στο... παραβάν οι αγοραστές!

Αυτοτροφοδοτούμενη πτώση από margin calls και κινήσεις stop loss. Απώλειες 8,68% στην εβδομάδα για το Γ.Δ. Η προσπάθεια αντίδρασης μέσω Coca Cola. Τι δείχνουν τα παράγωγα. H τεχνική εικόνα και οι αντιδράσεις των αναλυτών.

Στη "δίνη" της πολιτικής αβεβαιότητας και του εκλογικού αποτελέσματος δείχνει να βυθίζεται το Χ.Α., με τους πωλητές να διατηρούν τον πρώτο λόγο και την πτωτική τάση να δείχνει κραταιά και αυτοτροφοδοτούμενη από τα συνεχόμενα και αυξανόμενα "margin calls" και τις κινήσεις "stop loss".

Μάλιστα, κατά την σημερινή συνεδρίαση, η αρχική διάθεση του Δείκτη να δώσει ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση, παρέσυρε αρκετούς traders να "πάρουν το στοίχημα" της βραχύβιας ανοδικής κίνησης και οποίοι κατά την τελευταία ώρα προστέθηκαν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, επιτείνοντας τις πιέσεις σε αρκετούς από τους Δεικτοβαρείς τίτλους και στέλνοντας τον Δείκτη χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 1100 μονάδων.

Όμως μία "προσεκτικότερη" ματιά θα μπορούσε εύκολα να διακρίνει ότι η ενδοσυνεδριακή προσπάθεια ανάδυσης του Δείκτη έγινε με "μοχλό ανόδου" τον τίτλο της ΕΕΕ, της οποίας τα σημερινά αποτελέσματα α΄ τριμήνου, μόνο ικανοποιητικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Η μετοχή της ΕΕΕ αναρριχήθηκε μέχρι τα 17,80 ευρώ (+2,89%), όμως μετά τις 15.59 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 2,77% (!)

Από την άλλη, παραμένουν αρνητικά τα μηνύματα, τόσο από τις Αγορές ομολόγων, Κρατικά και Εταιρικά, παρά την απόσυρση της "ενοχλητικής εγκυκλίου", έστω και αν στα σημερινά χαμηλά ημέρας παρατηρήθηκαν κάποιες τοποθετήσεις με "bet" την βραχύβια αντίδραση και απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και από την Αγορά Παραγώγων, με το discount να επιμένει και στο συμβόλαιο του Ιουνίου και όσους παίρνουν θέσεις "short" να δείχνουν σαφώς κινητικότεροι, παρά το γεγονός ότι σήμερα έληξε το συμβόλαιο του Μαϊου.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η ένταση των πωλήσεων θα συνεχιστεί, ενώ κάθε ανοδικό διάλειμμα θα είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, τουλάχιστον όσον αφορά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε μια πτώση και μάλιστα τόσο τασική καλύτερα είναι να περιμένουμε την Αγορά να μας δώσει κάποιο σήμα για να πάρουμε θέσεις (δεν μιλάμε για trading). Χρειάζεται προσοχή μέχρι η Αγορά να "ηρεμήσει" τις ταλαντώσεις, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν βιαιότερες κινήσεις κατά την εβδομάδα που έρχεται, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι πρώτες ενδείξεις από τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση αναμονής και η αυξημένη ρευστότητα δείχνουν σαν οι πλέον "νουνεχείς" επιλογές, τουλάχιστον για όσους παραμένουν απεξαρτημένοι από το ημερήσιο trading.

Από εκεί και πέρα η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε και η οποία έδωσε την υψηλότερη μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, που αναρριχήθηκε στα 250 εκατ. (+54% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, καθώς αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 8,68% και από τον Τραπεζικό 10,76%. Από την αρχή του χρόνου οι Γενικός Δείκτης γύρισε σε απώλειες 6,4%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης αύξησε τις απώλειές του στο 17,62%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε τιμές πρώτου 10ημέρου Οκτωβρίου 2013, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/10/2013 (1067,87 μονάδες) και ο Τραπεζικός δείκτης σε τιμές πρώτου 10ημέρου Σεπτεμβρίου 2013, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/9/2013 (145,01 μονάδες).

Τόσο οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. όσο και το σύνολο των τίτλων που απαρτίζουν τον FTSE25, κινούνται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και κάποιοι από αυτούς απειλούν και το μεσοπρόθεσμο ανοδικό. 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Βαγγέλης Σιούτης

Έντονα πτωτική η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με αυξημένο τζίρο και διάσπαση σημαντικών στηρίξεων όπως ο ΚΜΟ 200 ημερών, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ιδίως στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις οι ρευστοποιήσεις ήταν επιθετικές, είτε αναγκαστικές λόγω "margin calls", είτε λόγω φόβου πολιτικής αστάθειας, εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα οι επόμενες πέντε συνεδριάσεις πριν τις Ευρωεκλογές θα παρουσιάσουν αυξημένη μεταβλητότητα, με έντονες διακυμάνσεις, ανάλογα με την ειδησιογραφία των εκλογών και τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών.

Η περιοχή των 1100 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, δεν λειτούργησε σαν στήριξη αν και οι αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων, μετά την έντονη πτώση. έχουν διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης είναι σε τιμές αρχών του Οκτωβρίου του περασμένου έτους, παρά το γεγονός ότι θετικές ειδήσεις για την Ελληνική οικονομία ήταν αρκετές και οι εξελίξεις στις εισηγμένες σημαντικές ( ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εκδόσεις ομολόγων).

"Τη Δευτέρα μετά τις Ευρωεκλογές το τοπίο θα είναι πιο 'καθαρό' για τους επενδυτές για να αποφασίσουν τις επενδυτικές τους κινήσεις αφού η πολιτική σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για την όποια ανοδική κίνηση της Αγοράς. Σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας η αγορά θα αναζητήσει στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα, γι' αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν ρευστότητα ως ότου 'ξεκαθαρίσει' το τοπίο" αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Απόστολος Μάνθος

Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να επαναξιολογήσει ανοδικά τη γραμμή στήριξης, που ενώνει τους δύο "πυθμένες" του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου και διέρχεται από τις 1165 μονάδες έφερε μία "νευρική βύθιση" χάνοντας στη πορεία και το βραχυχρόνιο σημείο στήριξης των 1150 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η καθοδική λύση του τριγωνικού σχηματισμού των τελευταίων 6 μηνών, ανοίγει "βάσει βιβλιογραφίας" πεδίο για την περαιτέρω κατάβαση του Γενικού Δείκτη δίνοντας ως διαγραμματικό στόχο τις 990 μονάδες.

Η αναίρεση του εν λόγω "pattern" μπορεί να τεθεί εκτός τεχνικής λειτουργίας μόνο με την επιβεβαιωμένη επανείσοδο του Δείκτη πάνω από τις 1185 μονάδες.

Η καθοδική λύση της μέχρι πρότινος μεσοπρόθεσμης γραμμής στήριξης, στις 370 μονάδες, ανοίγει το "διάβα" για περαιτέρω κατάβαση προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 355 με 345 μονάδων. Αλλαγή πορείας μπορεί να προκληθεί διαγραμματικά, μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 385 μονάδων με το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων να αποτελεί σημείο ορόσημο για την απαρχή του νέου ανοδικού κύματος για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Μάνος Χατζηδάκης

Σε μια ευαίσθητη περίοδο όπως η προεκλογική, αρκούν μερικά ειδικά νέα ή φήμες για να δημιουργήσουν μεταβλητότητα και να αλλάξουν άρδην την ψυχολογία, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εβδομάδα που πέρασε είχε πολλά τέτοια "ειδικά νέα" καθώς και αρνητική φημολογία που σε συνδυασμό με την επικείμενη έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αύξησαν τα αντανακλαστικά πωλήσεων στην εγχώρια Αγορά οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.100 μονάδες επαναφέροντας τον σε επίπεδα διαπραγμάτευσης Οκτωβρίου 2013.

Η εικόνα της Αγοράς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας είχε χαρακτηριστικά πανικού, καθώς οι πωλήσεις ήταν καθολικές αφορούσαν το σύνολο σχεδόν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ η πτώση που σημειώθηκε την Πέμπτη είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2013 και συνοδεύτηκε με την υψηλότερη αξία συναλλαγών που καταγράφηκε φέτος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (460 εκατ. ευρώ).

Τα παραπάνω κάθε άλλο παρά θετικής ερμηνείας τυχαίνουν. Η Ελληνική Αγορά έχει επιστρέψει σε κλίμα και ψυχολογία που θυμίζει πολλά από την προεκλογική περίοδο του 2012, αγνοώντας τα θετικά βήματα που έχουν συντελεσθεί από την αρχή της χρονιάς σε δημοσιονομικό επίπεδο, το άνοιγμα των Αγορών προς τις Ελληνικές εισηγμένες και ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο και τις μεγάλες υπερκαλύψεις ομολογιακών εκδόσεων που συνεχίζονται με έντονο ρυθμό από το Πάσχα και μετά.

Κατά τα άλλα μια εγκύκλιος που αφορούσε την φορολογία των ομολόγων από κατόχους στο εξωτερικό ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων και να αναπροσαρμόσει ανοδικά τους συντελεστές προεξόφλησης ρίσκου στην Αγορά, μεταβάλλοντας προς τα κάτω τις θεωρητικές αποτιμήσεις στα μοντέλα αποτιμήσεων.

Στην ζώνη της ουδετερότητας κινήθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα α' τριμήνου όπως και η επιχειρηματική συμφωνία της MIG με την Τράπεζα Πειραιώς.

Το πολιτικό ρίσκο που ενδεχομένως αποτελεί την κύρια αναφορά πίεσης της Αγοράς, ερμηνεύεται ως η αδυναμία να σχηματισθεί κάποιο Κυβερνητικό σχήμα την επόμενη των βουλευτικών εκλογών (αν αυτές προκύψουν) που θα συνεχίσει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Από τις Δημοτικές εκλογές που προηγούνται είναι μάλλον αμφίβολο αν θα προκύψει κάποιο δυνατό συμπέρασμα που θα επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις. Από τις εκλογές για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών θα μπορούσαν να εξαχθούν συμπεράσματα τα οποία θα είχαν προβολές σε μια Κοινοβουλευτική εκλογή.

Αν το άθροισμα των επιμέρους κομματικών δυνάμεων, στους εν δυνάμει μετεκλογικούς σχηματισμούς "δεν βγάζει 151" τότε αυτό που συμβαίνει ίσως να έχει βάση. Αν όχι τότε συντρέχει λόγος ανοδικού επαναπροσδιορισμού της Αγοράς, με τις όποιες ειδικές επισημάνσεις ή αστερίσκους προκύπτουν από τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με δύναμη πτωτικά μετά την καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών, όπως δηλαδή προβλέπεται σε παρόμοια τεχνικά γεγονότα μακροπρόθεσμης πνοής. Η μάχη με την ανοδική μακροπρόθεσμη τάση δεν έχει χαθεί ακόμα, αφού η υπερπωλημένη εικόνα Αγοράς και μετοχών αναμένεται να δώσει άμεσα μια ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Το γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες μετοχές του FTSE-25 έχουν βρεθεί σε υποτιμημένες βραχυχρόνιες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές, σημαίνει ότι η επερχόμενη διόρθωση θα έχει καθολική συμμετοχή. Διαγραμματικά αυτό μεταφράζεται σε μια αντίδραση 60 – 70 μονάδων που αν ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα θα φέρει τον Γενικό Δείκτη στο όριο της χρονοσειράς των 200 ημερών. Διάσπαση με τζίρο αγοράζει χρόνο και επαναφέρει την Αγορά σε ανοδική διαδρομή. Αντίδραση με χαμηλό τζίρο χωρίς... "πάθος" και τελειώματα ημέρας μακριά από το υψηλό διακύμανσης θα δείξουν αδυναμία και έλλειψη πίστης για την συνέχεια.

Όπως και να έχει η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει μεταβλητότητα, αφού πλέον το "κουμπί του πανικού έχει πατηθεί" και οι επενδυτές φαίνονται πιο πρόθυμοι να μειώσουν την έκθεση τους σε μια Αγορά νευρική, παρά να κυνηγήσουν ευκαιρίες που έχουν πλέον δημιουργηθεί από την γρήγορη υποχώρηση της Αγοράς.

Η επόμενη εβδομάδα θα έχει έντονο πολιτικό χρώμα και αναγνώσεις, ως είθισται, αφού έχει την ιδιαιτερότητα να ακολουθεί και να προηγείται μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Με την είσοδο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, την ερχόμενη Τρίτη (20/5), κλείνει ο κύκλος των αυξήσεων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου πυκνώνουν με κυριότερες αυτές των ΜΕΤΚΑ Μυτιληναίου και Σαράντη την Τετάρτη 21 Μαΐου, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η τακτική πιστοληπτική αξιολόγηση της Fitch για το αξιόχρεο της Ελληνικής οικονομίας.

Από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις ξεχωρίζει του ΟΠΑΠ την Πέμπτη 22 Μαΐου καθώς περιλαμβάνει την έγκριση μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή και ενημέρωση για την πορεία των νέων παιχνιδιών.

Τέλος, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. επισημαίνει ότι την προσεχή εβδομάδα είναι πολύ πιθανή η έκδοση νέου ομολόγου με ρήτρα ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε "κόκκινο φόντο" ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι περισσότερες από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (ξεχώρισε το -1,41% του Nikkei στον απόηχο της ενίσχυσης του γιεν που πίεσε τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών και εν μέσω ανησυχιών για την συνεχιζόμενη πτώση των Αμερικανικών ομολόγων), ενώ στο "πράσινο" έκλεισαν Shanghai (+0,08% και Sensex 30 (+0,90%).

'Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη, με τον IBEX 35 να αποτελεί "πράσινη παραφωνία" ενώ χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις Κινεζικές Τράπεζες σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο από το 2005. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 54 δισ. γουάν ($8,7δισ) τους τελευταίους τρεις μήνες ως το Μάρτιο στα 646,1 δισ. γουαν. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τραπεζική Ρυθμιστική Αρχή της Κίνας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, την τρίτη αναβάθμιση της αξιολόγησής της έλαβε η Nokia Corp. αυτή την εβδομάδα, αυτή την φορά από την Standard & Poor΄s, έπειτα από την πώληση της μονάδας κινητών στην Microsoft αξίας 5,4 δισ. ευρώ. Η S&P αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε "BB" από "B+". Η αναβάθμιση από την S&P ακολούθησε τις αντίστοιχες κινήσεις των Moody΄s Investors Service και Fitch Ratings τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μεγάλη άνοδο σημείωσε τον Απρίλιο η κατασκευή νέων κατοικιών, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων πέντε μηνών. Σύμφωνα με το Marketwatch, οι ενάρξεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 13,2% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,07 εκατομμυρίων.Τα στοιχεία του Απριλίου ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ετήσιο ρυθμό 980.000 έναντι 946.000 τον Μάρτιο.

Από την άλλη, πτώση σημείωσε τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 81,8 μονάδες το Μάιο από 84,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν αύξηση του δείκτη στις 84,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η ανάπτυξη της Ελλάδας βελτιώνεται αλλά αναδύεται το πολιτικό ρίσκο για τις Ευρωεκλογές, τονίζει η RBS, η οποία σημειώνει ότι παραμένει "long" για τις Ελληνικές Τράπεζες και Επιχειρήσεις. Ωστόσο, η πιθανότητα να ακολουθήσουν Εθνικές εκλογές, μετά τις Ευρωεκλογές, περιορίζεται μόλις στο 10-15% σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Εθνική Τρ. σε "overweight" από "neutral" προηγουμένως, προχώρησε η JP Morgan, μειώνοντας ταυτόχρονα την τιμή-στόχο στα 2,85 ευρώ ανά μετοχή από τα 3,58 ευρώ προηγουμένως.

Πτώση 22,4% εκτιμά η IBG ότι θα καταγράψουν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Σαράντης το α' τρίμηνο και θα διαμορφωθούν σε 1,8 εκατ. ευρώ, από 2,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1127,08 μονάδες (+0,31%), όμως μετά τις 11.01 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το χαμηλό ημέρας των 1088,23 μονάδων, για να κλείσει στις 1088,25 με ημερήσιες απώλειες 3,15%.

Στα ανησυχητικά της συνεδρίασης ο υψηλός τζίρος που έφθασε τα 331,9 εκατ. από τα οποία τα 45,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις οκτώ τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΠΕΛΑ) "απασχόλησαν" το 87% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το ένα προς πέντε (!)

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Jumbo, μετά το χθεσινό -8,44% και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Η μετοχή παραμένει σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι και δίνει ανοδική διαφυγή μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 11,88 ευρώ.

Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Eurobank Properties. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΛΠ και Τιτάν.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, το "πάλεψε" η Alpha Bank, αλλά ο τίτλος παραμένει αρκετά χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ, ενώ συνέχισαν να προβληματίζουν Εθνική και Πειραιώς.

"Βροντερή" παρουσία πωλητών και στην μετοχή της Eurobank, που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και δείχνει να πλησιάζει απειλητικά την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (0,3100 ευρώ).

Μεταξύ αντίδρασης και καταγραφής νέων ιστορικών χαμηλών η σημερινή κίνηση για την Αττικής (+2,50%). Με τη στήριξη μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών oίκων και συμβούλων, όπως η UBS, η PwC και η Clayton, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες στη διαδικασία άντλησης νέων κεφαλαίων και στην εξεύρεση του κατάλληλου, για τον βασικό μέτοχο της Τράπεζας, στρατηγικού εταίρου. 

Μικτή η σημερινή εικόνα στα Τραπεζικά warrants, όπου θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι την τάση θα συνεχίσει να διαμορφώνει η πορεία των Τραπεζικών μετοχών. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής (+6,81%) προσπάθησε να αντιδράσει από το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών κλείνοντας στα 0,5800 ευρώ με συναλλαγές 1431374 τεμ. Στο "κόκκινο" τερμάτισαν την συνεδρίαση τα warrants των Alpha Bank και Πειραιώς. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,48 ευρώ (-4,52%) με όγκο 8121873 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,8600 ευρώ (-6,52%) διακινώντας 1685066 τεμ.

Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Νηρέας και η "νέα" Viohalco.

Επιστρέφοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές και στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για τον Γενικό Δείκτη στις 1080 και 1050 μονάδες και για τον FTSE25 στις 350 και 340 - 335 μονάδες. Για να αλλάξει η κρατούσα πτωτική τάση, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1240 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 399 μονάδων.

Όσον αφορά τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται ως εξής: MIG (0,3800), Eurobank Properties (7,90), Alpha Bank (0,55), Jumbo (10,00), Folli Follie Group (23,30), Frigoglass (3,00), Intralot (1,75), Motor Oil (7,70), Σωλ. Κορίνθου (1,40), ΕΕΕ (16,79), Ελλάκτωρ (3,00), Ελ. Πετρέλαια (5,10), Εθνική (2,00), ΕΥΔΑΠ (8,20), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,92), ΟΤΕ (9,50), Μέτκα (10,00), Μυτιληναίος (5,18), ΟΠΑΠ (10,20), ΟΛΠ (15,30), ΔΕΗ (9,00), Τέρνα Ενεργειακή (3,30), Τιτάν (19,40) και Πειραιώς (1,38).

--ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και η τελευταία της εβδομάδας, η οποία συνέπεσε με την λήξη του συμβολαίου για τον μήνα Μάιο, όπου και σημειώθηκαν τα τελευταία ρολαρίσματα θέσεων.

Σημαντική η μείωση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.682 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 25.337, 8.305 για τον Μάιο, 16.934 για τον Ιούνιο, 94 για τον Ιούλιο και 4 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 346,75) κινήθηκε μεταξύ 344 και 361 μονάδων, κλείνοντας υποτίμηση 0,8%, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount 0,16%.

Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (43.400 Ελλάκτωρ, 94.000 ΟΠΑΠ, 37.300 Motor Oil, 6.000 MIG, 202.400 Alpha Bank, 19.600 Μέτκα, 7.700 Intralot, 6.600 Σωλ. Κορίνθου, 1.610.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.250), ΔΕΗ (2.263), Alpha Bank (4.585), Εθνική (6.997), Πειραιώς (2.611), ΟΠΑΠ (1.094), MIG (2.125), Eurobank (9.452), Μυτιληναίο (725), Ελ. Πετρέλαια (381), ΕΧΑΕ (646), ΓΕΚ (816), Ελλάκτωρα (325), Intralot (213), Jumbo (141), Frigoglass (208), Motor Oil (133), Viohalco (109).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 43% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 1.824 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.424 δικαιώματα αγοράς και 400 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (110.960.377 τεμ.), Εθνική (15.688.680 τεμ.), Πειραιώς (20.315.287 τεμ.), Eurobank (1.186.632 τεμ.).
Θ. Σταυρόπουλος

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v