Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρές πιέσεις με μεγάλο τζίρο στην Εθνική

Ξένοι, κυρίως, παίκτες «πυροβολούν» τη μετοχή της ΕΤΕ μέχρι τα 2,06 ευρώ, τρεις συνεδριάσεις πριν από την εισαγωγή των νέων τίτλων. Σε δοκιμασία και οι 165 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη. Απώλειες για τις περισσότερες μετοχές του FT 25.

Σημαντικές απώλειες, σχεδόν αποκλειστικά λόγω Εθνικής, σημειώνοντας στα πρώτα 40΄-45΄ της συνεδρίασης. Μέχρι τις 1.165 μονάδες διόρθωσε ο Γενικός Δείκτης και έως τις 374,88 ο FT 25.

Η πίεση για την Εθνική είναι μεγάλη λόγω του Τ+3. Την ερχόμενη Τρίτη 20 Μαΐου πιστώνονται οι νέες μετοχές που προέρχονται από την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ. Όπως είχε προηγηθεί στην περίπτωση της Eurobank, οι ξένοι παίκτες έχουν την ευχέρεια πώλησης μετοχών που δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους. Με το πάθημα της Eurobank να μη γίνεται μάθημα για τις Αρχές, και να ξανασυμβαίνει αυτήν τη φορά σε βάρος κυρίως των Ελλήνων μετόχων της τράπεζας.

Ωστόσο η τιμή της ΕΤΕ υποχώρησε ακόμα και κάτω από την τιμή των νέων μετοχών (2,2 ευρώ), γεγονός που σύμφωνα με κύκλους της αγοράς δείχνει ότι έσπασαν margin calls. Η μετοχή της Εθνικής πιέστηκε μέχρι τα 2,06 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 62 εκατ. ευρώ στις 11.25. Περισσότερα από 24 εκατ. μετοχές πωλήθηκαν, οι περισσότερες ανοιχτά, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη βύθιση της τιμής.

Επιπρόσθετα η περίπτωση της Εθνικής έχει διττή σημασία, καθώς το ΣΜΕ της είναι αρκετά ισχυρό στα παράγωγα. Σημειώνουμε πως στις 11.05 είχαν γίνει 8.370 ΣΜΕ στη μετοχή της ΕΤΕ, τα περισσότερα πέριξ των 2,17 ευρώ, δηλαδή όσο η τρέχουσα τιμή στην υποκείμενη αγορά. Γεγονός που υπό προϋποθέσεις αποτελεί ένδειξη ότι η μετοχή της σήμερα -μέχρι και την Τρίτη- θα πρέπει να πιάνει πάτο.

Τεχνικά η σημερινή βύθιση δεν μπορεί να συνεκτιμηθεί, καθώς γίνεται υπό μη κανονικές συνθήκες. Θα απαιτηθεί φίλτρο 3 συνεδριάσεων ώστε να φανεί εάν η μετοχή μπορεί να αποτελέσει επενδυτική επιλογή - μεσοπρόθεσμη ευκαιρία από τα 2 ευρώ.

Η βύθιση της Εθνικής προφανώς επηρέασε τη βραχυπρόθεσμη τάση, ωστόσο οι δύο βασικοί δείκτες παραμένουν υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεών τους.

Με απώλειες η μετοχή της Alpha Bank στο 0,659 ευρώ, της Πειραιώς στο 1,66 ευρώ, ενώ με αυξημένες συναλλαγές διορθώνει και η Eurobank στο 0,354 ευρώ. Το αποθαρρυντικό από τεχνική πλευρά είναι η υποχώρηση του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 165 μονάδες και λίγο χαμηλότερα.

Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι τηρούν στάση αναμονής λόγω Εθνικής. Υποχωρεί στα 10,56 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, ενισχύεται στα 11,25 ευρώ του ΟΠΑΠ, ενώ διορθώνει ελαφρά προς τα 10,57 ευρώ της ΔΕΗ.

Πέραν της Εθνικής, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε μετοχές που ευνοούνται (ή όχι) από εξελίξεις, οικονομικά αποτελέσματα. Ενδεικτική η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αντιδρά προς τα 3,50 ευρώ, καθώς μαζί με την ΕΥΔΑΠ εντάσσεται στον MSCI Global Small Cap. Στα 9,14 ευρώ ενισχύεται η ΕΥΔΑΠ.

Νωρίτερα, η Intralot ανακοίνωσε πτώση 21,5% στα προ φόρων κέρδη, με τη μετοχή σταθερή στο 1,99 ευρώ. Μετά τη συνεδρίαση ανακοινώνει το πρώτο τρίμηνο ο όμιλος Τιτάν, με τη μετοχή στα 22,10 ευρώ. Οριακά χαμηλότερα στα 17,39 ευρώ η μετοχή της CC HBC, που ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματά της.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν από το πρωί, και εντονότερα από την αρχή της συνεδρίασης και μετά, πως η λογική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, όπου τα περισσότερα λειτουργούν σε βάρος των Ελλήνων μικροεπενδυτών, μικρομετόχων, είναι παθογενή συμπτώματα που θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί ήδη από τους καθ' ύλην αρμοδίους.

Η προφανής στρέβλωση που μέσα σε λίγες εβδομάδες συμβαίνει για δεύτερη φορά στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ανεπίτρεπτη. Και ανεξήγητη η στάση των καθ' ύλην αρμοδίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v