Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πέντε λόγοι του sell off στο Χρηματιστήριο

Οι βαριές απώλειες στην ΕΤΕ παρέσυραν το σύνολο των blue chips. Γιατί έγινε το «ξεπούλημα». Τα νέα δεδομένα και η εικόνα των blue chips.Η μεγαλύτερη πτώση 11 μηνών. Εμπλοκή και με τα ελληνικά ομόλογα λόγω φορολογίας. Ανακαλεί εγκύκλιο το ΥΠΟΙΚ.

«Οι Αγορές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά» και στην παρούσα φάση στο Χ.Α. οι αγοραστές δείχνουν να έχουν "κηρύξει μερική αποχή" και η προσφορά μάλλον περισσεύει!

Στην πολιτική αβεβαιότητα που αυξάνεται όσο πλησιάζουν οι κάλπες ήρθαν να προστεθούν νέα δεδομένα από τη σημερινή συνεδρίαση:

• Η έξοδος της μετοχής των ΕΛΠΕ από τον δείκτη MSCI προκάλεσε πίεση στη μετοχή (πτώση 8,4% στα 5,34 ευρώ), ενώ οι ανακοινώσεις από το rebalancing δεν έκρυβαν κάποια θετική έκπληξη για την αγορά.

• Η βουτιά της Εθνικής τρεις συνεδριάσεις πριν την εισαγωγή των νέων μετοχών. Σύμφωνα με πηγές τις αγορές πολλοί επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν, οδηγώντας την τιμή ακόμα και κάτω από την τιμή της ΑΜΚ (2,2 ευρώ), είτε γιατί βρέθηκαν με περισσότερες μετοχές απ’ όσες ήθελαν μετά την ΑΜΚ είτε γιατί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το T+3. Τελικός απολογισμός: κλείσιμο στα 2,16 ευρώ, με απώλειες 10,74% και τζίρο 176 εκατ. ευρώ.

• Η αγορά αποτίμησε αρνητικά την έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες από την Standard & Poor’s καθώς παρότι αναβάθμισε τον κλάδο σημείωνε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια σε βάθος χρόνου.

• Η πτώση της ΕΤΕ οδήγησε χαμηλότερα την αγορά με τον Γενικό Δείκτη να διασπά καθοδικά τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών (1149 μονάδες). Αυτό αυτόματα πυροδότησε κινήσεις stop loss, ενώ χτύπησαν και margin calls επιτείνοντας τις ρευστοποιήσεις. Είδαμε τους εγχώριους διαχειριστές να ακολουθούν ο ένας τον άλλον, και να δημιουργούν ένα εκρηκτικό και μη αναστρέψιμο, τουλάχιστον για σήμερα, μίγμα, με την τελική εικόνα στο Χ.Α. να θυμίζει γενικό "sell off" και την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να ξεπερνά το ένα προς τέσσερα!

• Πονοκέφαλος προέκυψε και με τα ελληνικά ομόλογα όπου το ελληνικό 10 ετές δέχθηκε μεγάλες πιέσεις που εκτόξευσε την απόδοση στο 6,84% ή 53 μονάδες βάσης. Διεθνή πρακτορεία απέδωσαν την εξέλιξη σε φήμες για φορολόγηση των υπεραξιών ξένων επενδυτών (το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση σχετικής εγκυκλίου) και σε φόβους για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, ο ιδιαίτερα υψηλός τζίρος και το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 1118,68 μονάδες (+0,30%), όμως μετά τις 10.34 κινήθηκε μόνιμα "στο κόκκινο" (παρά την προσωρινή "επιστράτευση" της ΕΕΕ) σημειώνοντας μία πρώτη υποχώρηση μέχρι τις 1121,7 μονάδες (-4,79%). Μία προσπάθεια σχετικής αντίδρασης είχε σαν αποτέλεσμα, στις 17.00, ο Δείκτης να βρεθεί στις 1129,09 μονάδες, όμως μέσω των τελικών δημοπρασιών υποχώρησε σε νέα χαμηλά ημέρας (1121,11 μονάδες, -4,84%) για να κλείσει τελικά στις 1123,62 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 4,63%, υποχωρώντας σε χαμηλά πενταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 23/12/2013 (1112,08 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -4,63%, για τον Γενικό Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 21/6/2013 (-6,11%).

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 459,9 εκατ. και είναι ο μεγαλύτερος από τις 26/11/2013 (963,5 εκατ.), όταν και έλαβαν χώρα στο Χ.Α. οι αναδιαρθρώσεις λόγω αλλαγών στον δείκτη MSCI.

Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές στα 32,3 εκατ. (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΛΑΙΣ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ), ενώ ο τίτλος της Εθνικής "απασχόλησε" το 38,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και αν προστεθούν και οι Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, Eurobank, Alpha Bank το ποσοστό ανέρχεται στο 88,5% (!)
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών και μετά, ο τζίρος που διακινήθηκε έφθασε τα 67 εκατ. περίπου!

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο Τραπεζικός κλάδος "ηγήθηκε" της πτώσης δημιουργώντας γενικότερο αρνητικό κλίμα και διαθέσεις, ιδιαίτερα όταν την πίεση της Εθνικής ακολούθησαν και οι Πειραιώς και Alpha Bank. Η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,6120 ευρώ (-8,11%) και της Πειραιώς μέχρι τα 1,56 ευρώ (-7,14%).

Στην Πειραιώς πρέπει να επισημανθεί η σημαντική παρουσία αγοραστών κατά την διάρκεια των τελικών δημοπρασιών, που εμφάνισαν εντολές αγοράς 1511191 τεμ. στα 1,63 ευρώ, 6422568 τεμ. στα 1,67 ευρώ και 2952989 τεμ. στα 1,77 ευρώ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος από τα 1,59 ευρώ (-5,36%) που ήταν στις 17.00, να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 1,63 ευρώ με τελικές απώλειες 2,98%.

Ο Τραπεζικός δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 153,21 μονάδες (-8%) για να κλείσει τελικά στις 156,91 μονάδες με απώλειες 5,79% και στα χαμηλά επταμήνου και πλέον. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη έχει σημειωθεί στις 3/10/2013 (152,61 μονάδες) και η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στις 149 μονάδες.

Η Εθνική

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής όχι μόνο απέσπασε "την μερίδα του λέοντος" στις συναλλαγές (ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών "ever") αλλά απέσπασε και το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος.

Η μετοχή ξεκίνησε με πτωτικό "gap" και υποχώρησε μέχρι τα 2,06 ευρώ (-14,88%) πλησιάζοντας το χαμηλότερο κλείσιμο "ever" το οποίο έχει σημειωθεί στις 4/7/2013 (2,04 ευρώ) για να προσπαθήσει να αντιδράσει σχετικά στην συνέχεια, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Πολλά τα σενάρια της σημερινής ασφυκτικής πίεσης για τον τίτλο, εκτός από τις "προγραμματισμένες" πωλήσεις στην λογική του Τ-3.

Στα πλέον επικρατέστερα, αφ΄ ενός το γεγονός ότι αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια πήραν περισσότερες μετοχές από αυτές που ουσιαστικά ήθελαν και η καθοδική διάσπαση των 2,20 ευρώ (τιμή δημόσιας εγγραφής) τα ανάγκασε να προχωρήσουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ανάδοχοι και οι διοργανωτές του βιβλίου προσφορών της Εθνικής, είχαν προμήθεια 4% και αυτό δικαιολογεί σε σημαντικό ποσοστό και πωλήσεις χαμηλότερα των 2,20 ευρώ, αν οι τελευταίοι πήραν μέρος στην δημόσια εγγραφή.

Μελαχροινός: Ενδέχεται να δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες

Η επικείμενη παράδοση των νέων μετοχών της Εθνικής, με την βοήθεια του "Τ-3", σε συνδυασμό με κινήσεις rebalancing, λόγω MSCI, κινήσεις "stop loss" και "margin calls" δημιούργησαν αυξημένες πιέσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus.

Επόμενος παράγοντας δημιουργίας πιέσεων ήταν και η διάθεση ξένων χαρτοφυλακίων να προχωρήσουν σε κινήσεις μείωσης θέσεων εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κάτι που επηρέασε και τις Αγορές ομολόγων, Κρατικών και Εταιρικών.

Η διαφαινόμενη πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να δημιουργήσει "επενδυτικές ευκαιρίες" βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, όμως η σημερινή γενικότερη εικόνα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την παρουσία κερδοσκοπικών και απόλυτα βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, οι κινήσεις των οποίων, είθισται, να δημιουργούν ακραίες ημερήσιες μεταβολές.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., οι 1100 - 1080 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και οι 360 - 350 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πρέπει να διασπαστούν καθοδικά, καθώς θα θέσουν σε αμφισβήτηση την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2012.

Μάνθος: Ζητούμενο η επανάκτηση των 1180 μονάδων

Επιβαρύνεται σημαντικά η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι οι διαθέσεις γρήγορης επανάκτησης του επιπέδου των 1180 μονάδων, με υπόνοια πιθανής λήξης της υπάρχουσας πλαγιοκαθοδικής τάσης. Στον αντίποδα η περαιτέρω καθοδική πίεση τιμών θα ανοίξει "δίαυλο επικοινωνίας" με το πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης των 1115 με 1095 μονάδων. Το κάτω όριο του καναλιού βρίσκεται στις 1055 μονάδες, περιοχή, όπου εάν διαρραγεί καθοδικά θα αναιρέσει το ανοδικό σενάριο επαναπροσέγγισης των υψηλών τρέχοντος έτους, "απλώνοντας χαλί" για τις 950 μονάδες. Η αναφερόμενη κατάβαση προς τις 1000 μονάδες μπορεί να "εκπυρσοκροτηθεί" μόνο με ένα αφίβολο πολιτικοοικονομικό σκηνικό.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, έχει ήδη διέλθει μέσα από την ισχυρή ζώνη στήριξης των 375 με 365 μονάδων "αναμένοντας περαιτέρω οδηγίες". "Αξιοπρεπής" αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό πεδίο μπορεί να προκληθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη είσοδο του δείκτη πάνω από τις 400 μονάδες. Τα επόμενα επίπεδα στήριξης στη περίπτωση επιβεβαιωμένης καθοδικής διάσπασης των 365 μονάδων, εντοπίζονται στις ζώνες 355 με 345 και 335 με 330 μονάδες.

"Προς το παρόν πάντως στεκόμαστε εμπρός από ένα τεράστιο ογκόλιθο με επιγραφή 'Ευρωεκλογές' εμποδίζοντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό την όποια προβλεψιμότητα για το επόμενο κατά παραβολή σκηνικό", αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας

Από το μέτωπο της οικονομίας τα νέα ήταν θετικά. Στο 1,1% διαμορφώθηκε η ύφεση το α΄ τρίμηνο του 2014, ποσοστό που αντιστοιχεί στη μικρότερη συρρίκνωση της τελευταίας τετραετίας.

Από την άλλη πλευρά σε ότι αφορά τις μετοχές η Goldman Sachs με έκθεσή της μειώνει στα 13,4 ευρώ από 13,5 προηγουμένως την τιμή-στόχο της μετοχής του OTE και διατηρεί σύσταση "neutral". Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η πτώση της μετοχής του Οργανισμού στις τελευταίες ημέρες δημιουργεί ένα καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

Με τιμή – στόχο τα 10 ευρώ και σύσταση "buy" η Wood ξεκινά την κάλυψη της ΕΧΑΕ.

Επιστρέφοντας, εκ νέου, στο ταμπλώ του Χ.Α., ας σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών 10 από τους τίτλους που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα οι MIG, EEE, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων που συνεχίζει να "πλήττεται" από τις αναγκαστικές ρευστοποιήσεις ξένων funds, λόγω επικείμενης εξόδου από τον MSCI. Να σημειωθεί ότι η μετοχή κινείται σε χαμηλά 22 μηνών.

Εικόνα επιθετικών ρευστοποιήσεων και στα Τραπεζικά warrants. Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,55 ευρώ (-4,91%) με συναλλαγές 7309092 τεμ., ενώ αυτό της Πειραιώς στα 0,9200 ευρώ (-7,07%) έχοντας διακινήσει 6753863 τεμ.

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 0,4620 ευρώ (-19,65%), ενώ τερμάτισε την συνεδρίαση στα 0,5430 ευρώ (-5,57%), πολύ κοντά στα ιστορικά του χαμηλά με συναλλαγές 4949356 τεμ.

Με τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις να είναι μπροστά, κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι αύριο Παρασκευή λήγουν και τα συμβόλαια, επί του δείκτη, για τον μήνα Μάιο, στην Αγορά Παραγώγων.

Όμως θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αν διασπαστεί καθοδικά το τελευταίο "προπύργιο" στις 1120 - 1100 μονάδες, δύσκολα θα αντέξει η επόμενη στήριξη των 1055 μονάδων, υπό την πίεση των κινήσεων "stop loss".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στις διεθνείς αγορές με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία της Eurostat για την οικονομία της Ευρωζώνης (ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 0,2%, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ανάπτυξη 0,4%).

Παράλληλα, η ΕΚΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης προχώρησε η ΕΚΤ στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση, τροφοδοτώντας έτσι ακόμη περισσότερο τα σενάρια για νέα χαλάρωση στη νομισματική πολιτική, ενδεχομένως και από τη σύνοδο του Ιουνίου.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις πτωτικές τάσεις να ανεβάζουν στροφές.

Οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.192 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 41.369, 15.093 για τον Μάιο, 26.106 για τον Ιούνιο, 159 για τον Ιούλιο και 11 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 361,75) κινήθηκε μεταξύ 356 και 381 μονάδων, κλείνοντας με απόλυτα οριακή υποτίμηση 0,008%.

Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (155.100 Πειραιώς, 7.400 Ελλάκτωρ, 10.100 ΟΠΑΠ, 5.100 ΔΕΗ, 5.500 ΓΕΚ, 7.700 Motor Oil, 8.800 Ελ. Πετρέλαια, 11.500 Intralot, 11.700 ΟΤΕ, 23.900 MIG, 582.400 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.168), ΔΕΗ (1.240), Alpha Bank (5.519), Εθνική (30.538), Πειραιώς (2.948), ΟΠΑΠ (747), MIG (1.716), Eurobank (5.509), Μυτιληναίο (566), Ελ. Πετρέλαια (616), ΕΧΑΕ (674), ΓΕΚ (698), Τιτάνα (210), Ελλάκτωρα (292), ΕΕΕ (343), Intralot (520), Jumbo (159), Frigoglass (132).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, εντονότερο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού άλλαξαν χέρια 1.265 δικαιώματα (971 calls και 294 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 39%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (111.727.977 τεμ.), Εθνική (15.908.600 τεμ.), Πειραιώς (18.060.187 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 18.026 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαϊου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
Επίσης ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 208 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 202 στα 2,20 ευρώ και τα 8 στα 2,80 ευρώ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v