Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει αντίδραση μετά τη «βουτιά»

Σε καθοδικό κανάλι προς τις 1.100 το Χρηματιστήριο. Κλειδί η μετοχή της Εθνικής που ξεκίνησε με πτώση 1,3%. Ανοιχτό το ριψοκίνδυνο ενδεχόμενο μιας contrarian κίνησης από τις 355 μονάδες για τον FΤ 25. Στο προσκήνιο και οι πολιτικές εξελίξεις.

Η οικονομία τρόμαξε τη Wall, το Χ.Α. είχε... κατατρομάξει από νωρίς με το ξεπούλημά του.

Σε κλοιό πιέσεων τις πρώτες πρωινές ώρες οι ασιατικές αγορές, από τις 9.655,05 μονάδες ο DAX (μετά το χθεσινό -1,01%), ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά τις σημαντικότατες ζημίες του από τις 1.123,62 μονάδες.

Ο χθεσινός απολογισμός για το Χ.Α. ήταν από τους χειρότερους για φέτος, καθώς η βαθιά διόρθωση (-4,63%) συντελέστηκε με τον τρίτο μεγαλύτερο τζίρο (459,9 εκατ. ευρώ) με... επανάληψη του παθήματος της Eurobank, με το -10,74% για τη μετοχή της Εθνικής και πολλά χαρακτηριστικά (ξε)πουλήματος.

Στα σχετικά θέματα του Θανάση Σταυρόπουλου και του Χρήστου Κίτσιου αναφέρονται λεπτομερώς όλα όσα συνέβησαν, όσα ανησυχούν τους χθεσινούς αγοραστές από τα χαμηλά της συνεδρίασης και τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια.

Προσωπικά θα επιμείνω στην πολύ βραχυπρόθεσμη μέτρηση της αγοράς, που φτάνει το αργότερο μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής, με γνώμονα τη σημερινή λήξη του Μαΐου στα παράγωγα αλλά και με την πλήρη διάψευση όσων περίμεναν ανάσχεση της διόρθωσης στην ευρύτερη περιοχή των 1.150 μονάδων. Συμπεριλαμβάνοντας τον εαυτό μου στην ομάδα όσων εκτιμούσαν πως οι 1.150 μονάδες θα αποδειχθούν ανθεκτικές -τουλάχιστον- μέχρι τη λήξη της σειράς μηνός στο ΧΠΑ, προφανώς μη συνεκτιμώντας σωστά τα της Εθνικής.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, πίστευα πως το σύστημα θα είχε λάβει τα μέτρα του ώστε να μην επαναληφθεί το πάθημα της Eurobank. Έπεσα έξω, θεώρησα πως τα 2,20 ευρώ της αύξησης -άντε τα 2,10 ευρώ που πουλούσαν οι κατέχοντες με discount 5%- θα κρατούσαν.

Η μετοχή της Εθνικής με χαμηλό στα 2,06 ευρώ έκλεισε στα 2,16 ευρώ, με πυθμένα 52 εβδομάδων τα 2 ευρώ (από τις 5/7/2013), ενώ λίγο νωρίτερα (στις 8/4/2013) είχε σημειωθεί το ελάχιστο 15ετίας (υπολογίζεται ως... ιστορικός πυθμένας) του 1,8321 ευρώ.

Θα μείνω λίγο στη συνεδρίαση της 8ης Απριλίου 2013, με τη μετοχή να σημειώνει ελάχιστο στο 1,8321 ευρώ, υψηλό ημέρας στα 2,4311 ευρώ και κλείσιμο στα 2,3455 ευρώ, με απώλειες 10,38% σε κλείσιμο. Κατά τη γνώμη μου, ιστορική συνεδρίαση για την ΕΤΕ, όπως και αυτή της 5ης Ιουλίου λίγο αργότερα. Ελάχιστα χαμηλά για τη μετοχή της Εθνικής, που εχθές (ξε)πουλήθηκε χωρίς φειδώ απ' όσους είχαν -καταχρηστικά- το πλεονέκτημα να ρευστοποιούν «ανοιχτές» θέσεις, που είχαν τη δυνατότητα να μαζέψουν το μεγαλύτερο μέρος των «προς δανεισμό» μετοχών που υπήρχε στην αγορά όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις και με την άνεση που τους έδινε η παράλληλη λήψη θέσεων αντιστάθμισης στα παράγωγα και τα ΣΜΕ της μετοχής.

Ας δούμε όμως τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, με το Χ.Α. στον αστερισμό της πολιτικής αβεβαιότητας (όπως γράφει σήμερα ο Dr Money) και με το υπουργείο Οικονομικών να παίρνει άρον-άρον πίσω την εγκύκλιο για τον φόρο ομολόγων. Μια χαρά, συγχρονισμός απόλυτος...

Στα μείον της βραχυπρόθεσμης μέτρησης η βίαιη διάσπαση της περιοχής που ορίζεται από τον ΚΜΟ 200, καθώς και τη γραμμή στήριξης των 1.150 μονάδων. Ο αναλυτής ABCanalysis.wordpress.com σημειώνει πως από τα πρώτα λεπτά η συνεδρίαση έδειξε τα δόντια της, με τη ραγδαία πτώση της ΕΤΕ αλλά και όλων γενικά των τίτλων και την εκρηκτική αύξηση του όγκου συναλλαγών (μόνο στα πρώτα 20 λεπτά ο όγκος ήταν περίπου 50 εκατ.).

Η συνέχεια ήταν αυτή που βλέπετε στο διάγραμμα, με τελική κατάληξη την απώλεια 54,5 μονάδων για τον Γ.Δ. και ποσοστό -4,63%. Με τεράστιο όγκο στις δημοπρασίες, παρά το γεγονός ότι η αγορά έκλεισε σχεδόν στο ελάχιστο της ημέρας. Άγριο ξεπούλημα λοιπόν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το κλάσμα μας πήρε σήμερα την τιμή 0,24 (χθες ήταν 1,54).

Οι τράπεζες με τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ απέσπασαν όλο σχεδόν τον τζίρο της συνεδρίασης. Πρωταθλητές της πτώσης: ΕΤΕ (-10,74%), ΜΠΕΛΑ (-8,44%), ΕΛΠΕ (-8,40%), ΑΛΦΑ (-7,66%). Ολόκληρη η μεγάλη και η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισαν με βαρύτατες απώλειες, εξαιρουμένης της ΜΛΣ που έκλεισε αμετάβλητη. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν στο βαθύ κόκκινο.

Στα... συν η βαθύτατη προεξόφληση της πλειονότητας των θορυβημένων παικτών πως το Χ.Α. έχει... φύγει για τις 1.050 και τις 1.000 μονάδες. Για να δούμε κατά πόσον θα μπορούσε να βγει μία... παράτολμη αντιθετική-  contrarian κίνηση. Πρόκειται για ποντάρισμα υψηλότατο...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v