Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με «πρωταγωνιστές» ΟΠΑΠ και Alpha

Κέρδη κατέγραψε η Σοφοκλέους με υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ και Alpha Bank. Σε νέα χαμηλά εννέα μηνών η Eθνική με πτώση 3,2%. Απώλειες σημείωσαν ΕΛΠΕ, Coca Cola, Motor Oil, Frigoglass. Ανοδος για MIG, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Το 79% των συναλλαγών σε έξι τίτλους. Πού θα κριθεί η τάση.

Η παρατεταμένη συμπίεση των αποτιμήσεων, ενεργοποίησε αντανακλαστικά αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, με κύριους εκφραστές του γνωστούς Δεικτοβαρείς τίτλους, από τους οποίους τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισαν οι ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Από την άλλη το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας και ότι έξι τίτλοι του FTSE25 (ΕΕΕ, EΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΣΩΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΓΟ) έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας, ασφαλώς και δυσκολεύει την πρόβλεψη για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, η τάση των οποίων θα εξαρτηθεί από τους βραδινούς "χρησμούς" της Morgan Stanley (στις 24.00 ανακοινώνει τις όποιες αλλαγές στάθμισης και όχι μόνο, στους δείκτες MSCI), την λήξη των συμβολαίων Μαϊου την Παρασκευή στο Χ.Π.Α. και βέβαια τα αποτελέσματα από τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης ήταν και μία καλή ευκαιρία εξόδου, από όσους διατηρούσαν θέσεις "long" στο συμβόλαιο του δείκτη, καθώς μετά και την χθεσινή συνεδρίαση 32.415 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαϊου (νούμερο ιδιαίτερα υψηλό), δεν είχαν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αντιστρόφως ανάλογη κίνηση σε Τραπεζικές μετοχές, ο εντυπωσιακός συγκεντρωτισμός στον ημερήσιο τζίρο (έξι τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών), οι πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς για στρατηγική συμφωνία μεταξύ MIG και Τράπεζας Πειραιώς (στο πλαίσιο αυτό η Πειραιώς θα καλύψει μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο της MIG αποκτώντας έτσι στη συνέχεια μετοχική θέση) και η συνεχιζόμενη συναλλακτική απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, Πειραιώς και Alpha Bank προσπάθησαν να επιστρέψουν, σε κλείσιμο, υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ. Ο τίτλος της Πειραιώς αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,73 ευρώ (+2,98%) και αυτός της Alpha Bank μέχρι τα 0,6800 ευρώ (+5,1%). Το "κουδούνι" της λήξης της συνεδρίασης βρήκε μόνο την μετοχή της Alpha Bank να "πετυχαίνει τον σκοπό της", ενώ ο τίτλος της Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητος και χαμηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 1,70 ευρώ.

Ακόμα μία ημέρα πιέσεων για την Εθνική (-3,20%) που έκλεισε σε νέα χαμηλά εννέα μηνών. Παρά το γεγονός ότι η πίεση στην εν λόγω μετοχή δεν μπορεί να εξηγηθεί από την τεχνική ανάλυση, αλλά από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ στα 2,20 ευρώ, αξίζει να αναφερθεί ότι για να ανακοπεί η κρατούσα επιθετική πτωτική τάση, χρειάζονται (κατ΄ αρχήν) κλεισίματα υψηλότερα των 2,70 - 2,74 ευρώ, ενώ αγοραστικό σήμα δίνεται με κατοχύρωση των 2,95 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι συμμετείχαν στην πρόσφατη ΑΜΚ έχουν υποχρέωση διακράτησης 180 ημέρες και μπορούν να κάνουν πώληση μόνο με ειδοποίηση, ενώ η εισαγωγή των νέων τίτλων στο Χ.Α. θα γίνει στις 20 Μαϊου.
Ακόμα μία συνεδρίαση ασφυκτικών πιέσεων για το warrant της Εθνικής (-12,88%), το οποίο έκλεισε σε νέα χαμηλά 10 μηνών και απέχει, πλέον, ελάχιστα από τα ιστορικά του χαμηλά (!)

Ακόμα ένας τίτλος που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς από το ταμπλώ του FTSE 25, είναι αυτός των Ελ. Πετρελαίων (-1,69%), με τους πωλητές να παίρνουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες μετά τις 16.40 και ο τίτλος να κλείνει σε χαμηλά 20μήνου, απόηχο των εκτιμήσεων για έξοδό του από τους δείκτες MSCI.

Αν η μετοχή δώσει καθοδική διάσπαση της θεωρητικά ισχυρής στήριξης των 5,80 ευρώ, θα αυξηθούν σημαντικά τα "margin calls" και οι κινήσεις "stop loss" (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 1150 και 1225 μονάδων και η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή των Ευρωεκλογών, εκτιμά ο Νίκος Καυκάς.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1225 μονάδων, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα ήταν τουλάχιστον θετική έκπληξη (!)

Ανεξάρτητα του εκλογικού αποτελέσματος σαν θετική εξέλιξη εκλαμβάνεται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων συστημικών Τραπεζών, οι περισσότερες από τις μετοχές των οποίων επιδεικνύουν ικανοποιητική συμπεριφορά.

Αυτό το τελευταίο "προτρέπει" τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να αυξήσουν τις θέσεις τους σε Τραπεζικούς τίτλους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Τραπεζικές μετοχές αναμένεται να αυξήσουν τις σταθμίσεις τους σε διεθνείς δείκτες.

Μέχρι το τέλος του μήνα, κρίσιμο ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς θα παίξουν και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με τα "κελεύσματα" (σήμερα το βράδυ) της Morgan Stanley.

Από την άλλη και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καυκά, επειδή οι τρέχουσες αποτιμήσεις των Δεικτοβαρών μετοχών είναι σαφώς χαμηλότερες από τα υψηλά Μαρτίου και Απριλίου, συνιστώνται επιλεκτικές τοποθετήσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιφυλακτικότητα και μικρές απώλειες ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με θετική εξαίρεση τον Hang Seng (+1,03%), μικτά πρόσημα στην Ευρώπη και επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις πρώτες ώρες συνεδρίασης της Wall Street, μετά και τα νέα χθεσινά ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500.

Σημαντικά κέρδη σημειώνουν τα πολύτιμα μέταλλα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πακέτο μέτρων για τη σύνοδο του Ιουνίου στο οποίο περιλαμβάνεται μείωση επιτοκίων και στοχευμένα εργαλεία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πέντε διαφορετικές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκαλύπτει τα λεπτομερή σχέδια που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, εκ των οποίων και του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία. Στο πακέτο μέτρων δεν περιλαμβάνει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει μια σειρά μέτρα, μεταξύ των οποίων αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις των Εμπορικών Τραπεζών, για να πολεμήσει τον χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Peter Praet, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα "Die Zeit".

Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε πως δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, παρά την σταθερή μείωση της ανεργίας που ήδη συντελείται και η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, η ΒοΕ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανεργία, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Απρίλιο επιταχύνθηκε αναπάντεχα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών χονδρικής αυξήθηκε 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με μικρότερη άνοδο 0,3% στον δομικό δείκτη. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,2% μετά το 0,5% του Μαρτίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Στα 22 δισ. ευρώ το κόστος για τη Γερμανία", αναφέρει η "Süddeutsche Zeitung" σε σημερινό της δημοσίευμα. Η εφημερίδα επικαλείται μελέτη της Τράπεζας DZ Bank, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια θα πρόσφερε στην Ελλάδα ένα οικονομικό πλεονέκτημα της τάξεως των 78,2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα "κούρεμα" του χρέους κατά 40%.

Στο "ΒΒ-/RR3" διαμορφώνεται η αξιολόγηση του senior ομολόγου, ύψους 250 εκατ. ευρώ με λήξη το 2021 που εξέδωσε η Intralot Capital Luxembourg, σύμφωνα με τη Fitch.

Στα 5,20 ευρώ από 5,30 προηγουμένως μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Frigoglass η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold". 

Ζημιές ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 27,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο θα εμφανίσει η Τιτάν στο παραδοσιακά αδύναμο πρώτο τρίμηνο, εκτιμά σε έκθεσή της η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση των εσόδων στα 252,9 εκατ. ευρώ και των EBITDA στα 29,7 εκατ. ευρώ (+22,5% σε ετήσια βάση). Όπως σημειώνει, η απόδοση του α' τριμήνου θα επηρεαστεί θετικά από την ανάκαμψη πωλήσεων σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη που θα αντισταθμίσουν την αδυναμία στις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Η IBG διατηρεί σύσταση "reduce" και τιμή-στόχο στα 17,5 ευρώ για τη μετοχή.

Αδύναμο το α' τρίμηνο της Frigoglass σε όρους καθαρών κερδών, σημειώνει η Piraeus Sec. σε έκθεσή της στην οποία κατεβάζει την τιμή-στόχο στα 5 από 5,5 ευρώ ενώ διατηρεί τη σύσταση "outperform".

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και στις εκτιμήσεις των παραγόντων της Αγοράς, οι επιφυλακτικοί δείχνουν σαφώς περισσότεροι και οι οποίοι επισημαίνουν την έλλειψη του θετικού καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σημαντικά ψηλότερα και θα έδινε σήμα "επανεπιβίβασης" για τα χαρτοφυλάκια που έχουν ρευστοποιήσει θέσεις και παραμένουν εκτός Αγοράς.

Σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της αναπροσαρμογής θέσεων και πιθανής αύξησης του "ειδικού βάρους", στα χαρτοφυλάκια, από Τραπεζικές μετοχές.

Από την άλλη, ο "πληθωρισμός χαρτιών" στο Τραπεζικό ταμπλώ, αφ΄ ενός θα δυσκολέψει σημαντικά κάθε προσπάθεια σημαντικής ανοδικής αντίδρασης, ενώ θα είναι σημαντικό "crash test" όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα με τον οποίο τοποθετήθηκαν πολλά χαρτοφυλάκια στις πρόσφατες ΑΜΚ και κατά πόσον η "ρηχή" εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να "αντέξει" - δικαιολογήσει εταιρείες με πρωτόγνωρες κεφαλαιοποιήσεις και πρωτόγνωρο αριθμό εισηγμένων μετοχών (!) διατηρώντας την συγκρατημένη αισιοδοξία μεσοπρόθεσμα και "αντέχοντας" τις συγκριτικές αποτιμήσεις με άλλες εταιρείες του κλάδου, στο εξωτερικό.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1158,49 μονάδες (-0,20%), όμως μετά τις 10.51 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1186,95 μονάδες (+2,25%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1179 (+1,57%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1178,12 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,49%.

Τεχνικά, μπορεί προς τα παρόν να αντέχει η ζώνη στήριξης των 1160 - 1150 μονάδων, όμως για να υπάρξει μία πρώτη θετική ένδειξη, θα πρέπει ο Δείκτης να τελειώσει την χρηματιστηριακή εβδομάδα υψηλότερα της ζώνης 1200 - 1225.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Intralot και μόνιμα με αρνητικό ο τίτλος της Εθνικής. Επειδή στην αρχή του σχολίου έγινε αναφορά για τους τίτλους που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη, επιστροφή αγοραστών για τον Fourli, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η πλαγιοκαθοδική κίνηση στον Κυριακίδη που έχει ξεκινήσει από τα 2,53 ευρώ (κλείσιμο 1/4), ενώ πιέστηκαν σημαντικά με ελαφρώς πιο αξιοπρόσεκτες συναλλαγές οι ΒΙΣ και Προοδευτική.

Ο τζίρος στα 154 εκατ. από τα οποία τα 12,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ).

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των αγοραστών και κυριότερα χαρακτηριστικά τις συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, αλλά και την σχετική μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.636 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 44.774, 23.202 για τον Μάιο, 21.452 για τον Ιούνιο, 62 για τον Ιούλιο και 58 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 378) κινήθηκε μεταξύ 369,5 και 381 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,32%.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (114.500 Εθνική, 10.400 Μέτκα, 20.700 Πειραιώς, 35.400 Ελλάκτωρ, 70.400 ΟΠΑΠ, 13.000 ΕΥΔΑΠ, 17.000 Jumbo, 25.000 Folli Follie Group, 40.000 EEE, 150.000 ΑΔΑΚ20), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.207), ΔΕΗ (1.560), Alpha Bank (1.282), Εθνική (5.145), Πειραιώς (1.483), ΟΠΑΠ (961), MIG (1.611), Eurobank (6.047), Μυτιληναίο (1.309), Ελ. Πετρέλαια (169), ΕΧΑΕ (117), ΓΕΚ (131), Σιδενόρ (107).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτριος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού καταγράφηκαν συνολικά 952 δικαιώματα (419 calls και 533 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 41%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (113.546.077 τεμ.), Εθνική (13.313.513 τεμ.), Πειραιώς (10.246.303 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 24.40 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαϊου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 2.430 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ και τα 1.350 δικαιώματα πώλησης για τον ίδιο τίτλο, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 950 στα 2,20 ευρώ και τα άλλα 400 με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v