Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε χαμηλή πτήση κάτω από τις 1280

Σε τροχιά διόρθωσης συνεχίζει το χρηματιστήριο με 23 στις 25 μετοχές του FT 25 στο «κόκκινο». Ενισχύεται ο τζίρος προς το τέλος της συνεδρίασης. Τις διαθέσεις των πωλητών ενισχύουν οι αλλαγές στους λογαριασμούς margin.

Σταθερά χαμηλότερα και των 1.280 μονάδων παραμένει η αγορά με την διόρθωση να φτάνει το 2,40% για τους δύο βασικότερους δείκτες. Στις 1.275 μονάδες ο ΓΔ, στις 412 ο FT25 καθώς παραμένει το...βάρος στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη σε τροχιά διόρθωσης μέχρι τις 175 μονάδες.

Ενθαρρυντική ένδειξη η μέχρι τώρα μέτρια ροή πωλήσεων, που παραπέμπει σε ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά «ισχυρών χεριών» αλλά και χρηματιστηριακών που ξεκαθαρίζουν τους κωδικούς «μόχλευσης».

Στα 92 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 15.25) από τα οποία τα 38 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Σημειώνεται, πως στις 4 τραπεζικές μετοχές έχει αλλάξει χέρια το 65% του συνολικού τζίρου, ενώ υψηλός είναι για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως από τη μέρα που το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεση του (προειδοποιώντας για επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες 6 δισ. ευρώ) ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται κάτω από σταθερή πίεση και ρευστοποιήσεις. Σε συνδυασμό με την λίγο ως πολύ φυσιολογική διόρθωση των ξένων αγορών- από τα υψηλά 6ετίας υποχωρούν πολλά κύρια ευρω χρηματιστήρια- τις εξελίξεις και στο μέτωπο του Ιράκ (που έχει εκτινάξει την τιμή του brent προς τα 107 $/βαρέλι) και τις προειδοποιήσεις της World Bank και του ΔΝΤ για ενδεχόμενη...προσγείωση το σήμα για πωλήσεις έχει δοθεί κεντρικά (από τις μεγάλες διεθνείς αγορές) επηρεάζοντας και την ελληνική.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να υποτιμάται η τελευταία περίπτωση της Monte dei Paschi (που αναδεικνύει το θέμα των παν- ευρωπαϊκών stress tests και επιβεβαιώνει την ρευστότητα που επικρατεί για τον κλάδο σε πανευρωπαϊκό & διεθνές επίπεδο).

Σε ένα ούτως ή άλλως διορθωτικό- βραχυπρόθεσμα- περιβάλλον οι αλλαγές στο θέμα λειτουργίας των «κωδικών/λογαριασμών μόχλευσης» (ρύθμιση που τίθεται σε εφαρμογή από την Δευτέρα 16 Ιουνίου) ήρθαν να προστεθούν, να επιτείνουν την πτωτική τάση.

Πάντως μέχρι τώρα επιβεβαιώνονται όλες ανεξαιρέτως οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (πρώτες και δεύτερες) για τους βασικούς δείκτες και με τους πωλητές να έχουν περιορίσει την κατοχύρωση θέσεων τους τα τελευταία 15-20΄της συνεδρίασης.

Είναι ενδεικτικό πως για τη μετοχή της Εθνικής από τα χαμηλά ημέρας των 2,67 ευρώ (τρεις φορές στην διάρκεια της συνεδρίασης) οι απώλειες έχουν περιοριστεί με την τιμή να ανακάμπτει προς τα 2,72 ευρώ. Επίσης στη μετοχή του ΟΤΕ από το χαμηλό ημέρας των 11,80 οι τελευταίες πράξεις έχουν γίνει στα 11,98 ευρώ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε, πως χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διεύρυνση της διόρθωσης αφενός στο γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ξένες αγορές, αφετέρου σε εσωτερικές αλλαγές που σχετίζονται με τη λειτουργία λογαριασμών margin. Υπενθυμίζεται πως από τα τελευταία υψηλά του FTSE 25 (425-430 μονάδες) άνοιξαν αρκετές θέσεις «πώλησης» (short) προς τις 410-408 μονάδες. Γεγονός που είχε επισημανθεί έγκαιρα σε σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου. Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που ο Γ.Δ. και ο 25άρης υποχωρούσαν έως 2,85%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχανε 0,92% προς τις 9.845 μονάδες.
Παράλληλα παράγοντες της αγοράς... συστήνουν αναμονή λόγω των χαμηλότερων τιμών που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις αλλά και εξαιτίας της ολοκλήρωσης του διήμερου Road Show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη (11-12/6).

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr γίνεται λόγος για την αυλαία για το 3ο Forum που συνδιοργάνωσαν και φέτος στη Νέα Υόρκη η ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και οι συμμετέχοντες παίρνουν το δρόμο της επιστροφής έχοντας στις αποσκευές τους σημαντικές «επιταγές».

Κατ΄ αρχήν για το ρεκόρ συναντήσεων σημειώθηκε φέτος, τέτοιο που προκάλεσε την ανάγκη μετατροπής πολλών «one to one meetings» σε «group meetings», ούτως ώστε να καλυφθούν όλοι οι ξένοι διαχειριστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v