Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βρήκε την άνοδο στο... τέλος

Κέρδη 1,47% στο Χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση του triple witching. Πάνω από τις 1.300 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης. Αγοραστές για ΓΕΚ Τέρνα και Folli Follie. Ανοδος 4,75% στη Alpha Bank με υψηλές συναλλαγές στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ανοδικά γύρισαν βασικοί δείκτες, μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας δημοπρασιών με την Alpha Bank να κάνει τζίρο 57 εκατ. ευρώ ενόψει της ένταξης στον Stoxx 600.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,47%.

Η απόκλιση στην τρέχουσα τιμή του FT25 και βασικών μετοχών με ισχυρή παρουσία στα παράγωγα ήταν μικρή. Κάτι που διευκόλυνε αφενός το κλείσιμο γύρω από την τρέχουσα τιμή στα συμβόλαια του 25αρη για την σειρά δευτέρου τριμήνου του 2014 και αφετέρου για τα ΣΜΕ Ιουλίου και τρίτου τριμήνου.

Οι συναλλαγές παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα και στην υποκείμενη αγορά και στα παράγωγα, ενώ είναι ενδεικτικό πως στον FT25 κυμάνθηκαν στα 5.000 συμβόλαια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως είναι ίσως από τις λίγες φορές που παρατηρείται τέτοια ηρεμία σε triple witching. Ενώ σημείωναν το ιστορικό κλείσιμο για το αντίστοιχο συμβόλαιο του DAX.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης το παράγωγο του DAX κλείνει πάνω από τις 10.000 μονάδες, γεγονός που καταδεικνύει την ισχύ της γερμανικής οικονομίας και του Βερολίνου έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης.

Στο ΧΑ συνεχίζονται οι επιλεκτικές και μόνο κινήσεις λιγοστών ξένων και σε πολύ συγκεκριμένα χαρτιά του FT25 και 2-4 μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή του ΟΤΕ κινείται στα 11,94 – 12,19 ευρώ «βλέποντας» υψηλότερα, του ΟΠΑΠ στα 12,94-13,13 ευρώ με ανοδική φορά, όπως και της ΔΕΗ που νωρίτερα ενισχύθηκε μέχρι τα 11,95 ευρώ.

Τα τελευταία 45 λεπτά έχει ενεργοποιηθεί εντολή αγοράς από την πλευρά τουλάχιστον δύο ξένων στη μετοχή της Eurobank, όπου έγινε και ένα πακέτο 2,220 εκατ. μετοχών. Στη μετοχή της Eurobank τοποθετούνται και βραχυπρόθεσμα παίκτες, καθώς υπέρβαση των 0,405 ευρώ δημιουργεί δυναμική επαναφοράς προς τα 0,43 ευρώ.

Σταθεροί οι αγοραστές στις μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αυξημένες συναλλαγές και στην μετοχή του Ελλάκτωρα που νωρίτερα έκανε νέο υψηλό στα 4,20 ευρώ, ενώ κυρίως σε ξένους αποδίδεται η νέα άνοδος των FFG στο ιστορικά υψηλό των 33,80 ευρώ. Στα 13,61 ευρώ η μετοχή της METKA, μετά και την αποκοπή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Τελευταία ημέρα πριν την αποκοπή για την μετοχή της Lamda Development, καθώς κόβει την Δευτέρα. Νωρίτερα σημειώθηκε νέα υψηλή τιμή στα 29 ευρώ για την μετοχή του ΟΛΘ, με τον οργανισμό να αποτιμάται πλέον 290,4 έναντι 456,2 εκατ. ευρώ που είναι η χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v