Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική κίνηση εν όψει triple witching

Συντηρητικά στην περιοχή των 1.285 μονάδων το ΧΑ, αλλά με ορισμένες πρώτες ενδείξεις πως είναι εφικτή μία ανοδική κίνηση μετά το αυριανό triple witching. Στην περιοχή των 180 μονάδων οι τράπεζες, τοποθετήσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Σταθερά πάνω από τα 2,80 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Εξακολουθεί να βλέπει προς τις 1.300 μονάδες το Χ.Α., παρά τη διολίσθηση που παρατηρείται τα τελευταία 15-30΄της συνεδρίασης.

Προσεκτικές κινήσεις από την πλευρά των ενεργών παικτών, μετρημένα πονταρίσματα στα παράγωγα και αναμονή για το Eurogroup και 2-3 επιχειρηματικές ειδήσεις που ενδέχεται να προκύψουν σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Εμφανής η στήριξη του «ξένου παράγοντα» αυτήν τη φορά με ενδεικτική την έκθεση της Moody's, η οποία ως ένας εκ των «αξιολογητών» έχει εύλογη βαρύτητα. Εύσημα λοιπόν στην Αθήνα για δημοσιονομικά και τράπεζες την ώρα που ο νέος υπουργός Οικονομικών παίρνει το βάπτισμα του πυρός με μόνιμο πονοκέφαλο για την Αθήνα το χρηματοδοτικό κενό.

Στα ευρωχρηματιστήρια διατηρείται το ανοδικό κλίμα, με κύριους δείκτες σε επαναφορά προς τις τελευταίες κορυφές τους, κι ενώ ο DAX έχει επανακτήσει την περιοχή των 10.000 μονάδων μετά και τη χθεσινή στήριξη της Fed.

Σύμμαχος λοιπόν των αγοραστών και όσων ποντάρουν long στο Χ.Α. οι διεθνείς αγορές, με το ελληνικό χρηματιστήριο ανοδικά μεν, αλλά με συγκρατημένη την πλειονότητα των ξένων παικτών. Εάν εξαιρεθούν οι σταθερές των ξένων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ) ο τζίρος σε άλλες μετοχές του FT25 θεωρείται μάλλον μέτριος, περιορίζεται δε σε επιλεγμένους τίτλους (Jumbo, FFG, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ).

Στο εύρος των 1.279,48-1.291,37 μονάδων ο Γενικός Δείκτης που νωρίτερα διαμορφωνόταν στην περιοχή των 1.285 μονάδων. Ανάλογη διακύμανση για τον FΤ25 στις 414,92-418,38 μονάδες, περί τις 416 νωρίτερα, κι ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης πατά στις 180 και ο FT Mid πέριξ των 1.165-1.170 μονάδων.

Στα επίπεδα των 63,8 εκατ. ευρώ(*) οι συναλλαγές, από τα οποία το 63% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες (το ποσοστό έχει υποχωρήσει από το 73% της προηγούμενης αναφοράς μας), ενώ περί τα 20 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στη μετοχή της Εθνικής. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι εισάγονται από αύριο οι μετοχές της Alpha Bank στον δείκτη Stoxx 600.

Στα ενθαρρυντικά της μέχρι τώρα συνεδρίασης:

- η συνολικότερη αντίδραση των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ανοδικά 23 με μικρές απώλειες CC/HBC και Eurobank),

- η ικανοποιητική κατανομή τζίρου (σε 9 τίτλους έχει γίνει τζίρος πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ),

- η ανοδική τάση σε συμβόλαια συγκεκριμένων μετοχών με «πονηρά» πονταρίσματα σε μετοχές όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ,

- η προσέγγιση «υψηλών τιμών» για μία σειρά μετοχών που δίνουν την τάση

- και η... εκτίμηση των περισσότερων πως η αγορά «δυσκολεύεται» να κινηθεί άμεσα πάνω από τις 1.305-1.320 μονάδες.

Θα εστιάσουμε στην τελευταία... ένδειξη, καθώς στην αγορά δεν πολυπιστεύεται πως μπορεί να υπάρξει σύντομα δυναμική ανοδική συνέχεια. Ωστόσο η τεχνικότητα της κίνησης του Γ.Δ. και του 25άρη παραπέμπει στην περυσινή κούφια άνοδο τον Απρίλιο - Μάιο.

Σημαντικότατη ανοδική κίνηση πέρυσι που ακριβώς επειδή δεν είχε προεξοφληθεί από τους περισσότερους, ξεκίνησε με μέτριο τζίρο, άφησε εκτός παιδιάς τους περισσότερους, οι οποίοι στη συνέχεια για να συγχρονισθούν με την αντίδραση υποχρεώθηκαν να τοποθετηθούν σε όλο και υψηλότερες κι ακριβότερες τιμές. Αν και ακόμη είναι πρώιμη αυτή η προσέγγιση, η μέτρηση του FT25 και συγκεκριμένων μετοχών θα πρέπει να μας καταστήσει περισσότερο πονηρούς. Πρακτικά εάν στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση μας δοθούν επαρκέστερες ενδείξεις θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό το ενδεχόμενο.

Όμως είναι εμφανής η επαναφορά συγκεκριμένων μετοχών προς τα υψηλά τους, με ενδιαφέρουσα την κίνηση της ΜΕΤΚΑ προς τα 14 ευρώ - το υψηλό της είναι στα 14,29 από τις 2/4. Εως τα 33 με υψηλό τα 33,10 ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα η μετοχή του FF Group, ενώ μέχρι τα 13,49 αντέδρασε η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Και λόγω Μουντιάλ σηματωρός ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ακολουθείται σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ όμως λόγω της διαχρονικής σπουδαιότητας και των 3 «ανεβάσαμε» στον Εκηβόλο τα διαγράμματά τους σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση. Σε ανάλυση του Ηλία Ζαχαράκη και με τη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς.

Υψηλότερα των 4 στα 4,10 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πλησιάζει τα «υψηλά» των 4,18 ευρώ, μέχρι τα 3,91 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια για καθαρό περιθώριο άνω του 30% στα μεταλλεία Μαντουδίου), αγοραστές μέχρι τα 9,54 ευρώ στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (υψηλό τα 9,95 ευρώ από τις 2/5), στο 0,483 η μετοχή της MIG, στα 6,70 του Μυτιληναίου που ενισχύεται σημαντικά τα τελευταία 15-20΄ της συνεδρίασης.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση χρήζει αναφοράς η αυξημένη συναλλακτικότητα στη μετοχή των Πλαστικών Θράκης έως το 1,23 ευρώ (πλησιάζει το υψηλό του 1,45 ευρώ), στη μετοχή του ΥΓΕΙΑ, η επαναφορά του Fourlis προς τα 5,90 ευρώ (υψηλό τα 6,01 ευρώ), η σταθερότητα της MLS στα 4,58 ευρώ.

(*)στις 13.55΄

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v