Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή σε τράπεζες, παράγωγα

Ώρα για triple witching εν μέσω συμφωνιών με τους Κινέζους, νέων υψηλών στα ξένα χρηματιστήρια και επιμέρους κινήσεων σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και σε άλλες μετοχές-σηματωρούς. Κλειδί το ενδεχόμενο ανοδικής επιβεβαίωσης των 420-422 μονάδων.

Ανοδικό ξέσπασμα στις ευρωαγορές, νέο ρεκόρ στο νήμα για τον S&P στα διεθνή και νωρίτερα στην Αθήνα άνοδος με...ξένη βοήθεια.

Στο εσωτερικό, στρατηγική κρίνεται η συνεργασία με την Κίνα, δηλώνει ο Αντ. Σαμαράς, η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες για ρευστότητα, συνάμα όμως η Αθήνα δεσμεύεται στους δανειστές της για την απαρέγκλιτη τήρηση των προαπαιτούμενων. Σε μία συγκυρία όπου το ΔΝΤ αρχικά επιμένει για επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, ενώ επίσης προϊδεάζει για νέα έξοδο στις αγορές.

Επιγραμματικά έτσι έχει το περιβάλλον μέσα στο οποίο το Χ.Α. δοκιμάζει σήμερα το δεύτερο τριπλό κλείσιμο για το 2014, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν πετύχει την αναστροφή της τάσης από τα τελευταία χαμηλά των 1.252 και των 1.246 μονάδων (Δευτέρα - Τρίτη) μέχρι τις 1.291,37 μονάδες, με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.286,99.

Η αξία των συναλλαγών στα 149 εκατ. ευρώ - ουσιαστικά αυξανόμενη από τα επίπεδα της περασμένης Τρίτης-, το μεγαλύτερο μέρος σταθερά στις τράπεζες, ενώ οι λοιπές δυνάμεις του FT25 ακολουθούν σταδιακά και τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ.

Και σήμερα είμαστε στην τελευταία συνεδρίαση του δεύτερου τριμήνου (για τα παράγωγα) με αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Εμφανής η ανοδική διάθεση των αγοραστών σε συμβόλαια long του FT25 αλλά και μετοχών- σηματωρών, είσοδος της Alpha Bank στον ευρωπαϊκό Stoxx 600, δεύτερη άσκηση για τα warrants της Εθνικής, αποκοπή μερίσματος 0,30/μτχ. για τη ΜΕΤΚΑ (13,94 ευρώ η χθεσινή τιμή κλεισίματος) και το σημαντικό στο πλαίσιο συμφωνιών Ελλάδος - Κίνας περιλαμβάνονται συμφωνίες που αφορούν άμεσα το χρηματιστήριο, καθότι συμμετέχουν εισηγμένες.

Θα επιμείνω λίγο περισσότερο στο τελευταίο γιατί όπως αναφέρεται και στο σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα και στο ανάλογο 17+ 2 συμφωνίες με τους Κινέζους μπορεί να βγει υπεραξία είτε αφορά τον ΟΛΠ-ΣΕΜΠΟ είτε την τριμερή συμφωνία πλαισίου συνεργασίας της Τέρνα Ενεργειακής με τις ICBC και Sinohydro Corp, αξίας 1,22 δισ.

Μετοχή-σηματωρός του FT25 που συμμετέχει στον δείκτη η ΓΕΚ Τέρνα, μία από αυτές που ελκύουν ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον (ενδεικτικά York Capital). Όμως το όλο περιβάλλον ευννοεί και εταιρείες όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΔΕΗ αλλά και τους λιμενικούς φορείς ΟΛΠ, ΟΛΘ. Σημειωτέον πως για τη μετοχή του Οργανισμού Θεσσαλονίκης σημειώθηκε εχθές νέο υψηλό στα 28 ευρώ.

Ημέρα άσκησης των warrants της Εθνικής κι ο Γ. Σαββάκης αναφέρεται στις πολύ χαμηλές προσδοκίες της αγοράς για το ποσοστό άσκησης, την αυλαία της οποίας άνοιξε με επιτυχία η Alpha Bank. Σχετικά σημειώνεται πως από σήμερα και ως τις 26 Ιουνίου μπορούν οι επενδυτές να καταχωρίζουν εντολές.

Η περίπτωση της ΕΤΕ είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Alpha Bank, όπου και τότε οι προσδοκίες ήταν χαμηλές, αλλά τελικά ασκήθηκαν συνολικά 60,9 εκατ. warrants τα οποία αντιστοιχούν σε 451,2 εκατ. μετοχές, ήτοι το 3,53% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, και το ποσό ανήλθε στα 206,5 εκατ. ευρώ.

Πέραν της αποτίμησης των warrants που δεν ευνοεί την άσκησή τους, η συντριπτική πλειονότητα των emerging funds δεν μπορεί βάσει καταστατικού να τοποθετείται σε παράγωγα μέσα μόχλευσης, και επομένως σε warrants ελληνικών μετοχών. Η παραπάνω απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα στη διάρκεια του πρόσφατου rebalancing του MSCI τα passive emerging funds, αλλά και μέρος των active funds να μην τοποθετηθούν σε warrants, αλλά μόνο σε μετοχές.

Ακολουθεί η Πειραιώς, εν όσω στην ΕΤΕ ολοκληρώνεται και αυτός ο γύρος διοικητικών αλλαγών.

Εκ των πραγμάτων ο κλάδος παραμένει στο επίκεντρο και λόγω των θέσεων στα ΣΜΕ με ελαφρώς ανοδική διάθεση και λόγω της εισόδου της Alpha Bank στον Stoxx 600, που προφανώς θα αποφέρει εισροές κεφαλαίων και σχετική μόχλευση. Θυμίζω πως στη μετοχή άλλαξαν χέρια 20.447.076 κομμάτια αξίας 14,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v