Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κοιτά ξανά προς τις 1.300 μονάδες

Ανοδικά προς τις 1.300 μονάδες συνεχίζει το ΧΑ, σε συγχρονισμό με τα ευρωχρηματιστήρια, και με τοποθετήσεις ξένων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και υπεραπόδοση των τραπεζών η αγορά ξαναβρίσκει τον ανοδικό βηματισμό της. Αύριο το κρίσιμο triple witching.

Με συναλλαγές περισσότερες από όσες στην αρχή των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων επιχειρείται η συνέχιση της αντίδρασης του Χ.Α. προς την περιοχή των 1.300 μονάδων.

Κυρίως σε εγχώριους παίκτες και σχήματα αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών που έχουν γίνει στα πρώτα 55΄ της συνεδρίασης, συμβάλλοντας στην ώθηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1.290 και του FT 25 μέχρι τις 420 μονάδες. Με αιχμή τις τράπεζες, γεγονός που προσμετράται στα ενθαρρυντικά της αρχής, καθώς ο κλαδικός δείκτης επανακάμπτει άνω των 180 μονάδων, προς τις 182, και με τις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων σε άνοδο.

Επίσης ενθαρρυντική ένδειξη η απόλυτα τεχνική κίνηση και των τεσσάρων τίτλων, ειδικότερα της Πειραιώς, της Εθνικής αλλά και των Alpha Bank, Eurobank. Συνεκτιμώντας το ότι από την αρχή συνεχίστηκαν οι (χθεσινές) αγορές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ η προσπάθεια να συνεχιστεί η αντίδραση θεωρείται πως έχει αρκετά μεγάλες πιθανότητες.

Σε αυτό συνηγορούν τόσο τα ευρωχρηματιστήρια, όσο και η σαφής διάθεση εγχώριων, αλλά και ξένων «ισχυρών χεριών» να ακολουθήσουν την ανοδική κίνηση των ξένων αγορών.

Θυμίζω το νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P στη Wall Street, την επαναφορά νωρίτερα του DAX και πάλι πάνω από τις 10.000 μονάδες και την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως το αυριανό triple witching θα αποτελέσει προοίμιο για έναν ενδιαφέροντα Ιούλιο. Προσώρας στην αγορά παραγώγων οι τιμές της σειράς που κλείνει αύριο, αλλά και όσων θέσεων μετακυλίονται στον Ιούλιο ενισχύουν το σενάριο της επαναπροσέγγισης των 420-425 μονάδων για τον FΤ25.

Στο εύρος των 2,79-2,84 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με τον Χρ. Κίτσιο να αναφέρεται από νωρίς στις τελευταίες εξελίξεις από τα διοικητικά του ομίλου. Στο 1,78-1,81 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,721-0,729 της Alpha Bank.

Αντίδραση μέχρι το 0,40 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank μετά την τελευταία καθίζηση, ενώ νωρίτερα άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου τετραετούς διάρκειας και ύψους 500 εκατ. ευρώ, μεταδίδει το Reuters. Σημειώνεται πως η αρχική τιμολόγηση πραγματοποιείται σε επιτόκιο της τάξεως του 4,375%. Η τελική τιμολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα από τις Credit Suisse, HSBC, JP Morgan, Nomura και Mediobanca. 

Σταθεροί οι αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ από τις λίγες μετοχές που συνεχίζουν να ελκύουν «ξένα κεφάλαια» στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 12,15 ευρώ, του ΟΠΑΠ μέχρι τα 13,35 και της ΔΕΗ έως τα 11,90 ευρώ.

Σημειώνεται πως από αυτές τις 3 μετοχές η πιο... κοντινή στο «τελευταίο υψηλό» της είναι του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα η κορυφή έχει σημειωθεί στα 13,65 ευρώ στις 12 Ιουνίου, ενώ για τον ΟΤΕ στα 13,20 ευρώ στις 13 Μαρτίου και της ΔΕΗ στα 12,75 ευρώ στις 12 Μαρτίου.

Εμφανές- και λόγω Μουντιάλ- το βραχυπρόθεσμο προβάδισμα του ΟΠΑΠ που εδώ και 1-2 εβδομάδες συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος των ξένων αγορών.

Ενθαρρυντική ένδειξη από τη μέχρι τώρα πορεία της αγοράς η σταθερή άνοδος δεικτών - μετοχών, η σταδιακή «ανάπτυξη» με το σχεδόν σύνολο των μετοχών του 25άρη (στο μείον μόνο η CC/HBC στις 11.30), η αγαστή σχέση πωλητών - αγοραστών κι η κατανομή ρευστότητας και εντολών σε δεικτοβαρή χαρτιά

Για παράδειγμα σε τζίρο 30 και κάτι εκατομμυρίων ευρώ το 73% έχει αλλάξει χέρια στις 4 τραπεζικές μετοχές (από τα οποία 11,6 εκατ. ευρώ στη μακράν πρώτη Εθνική), ενώ πακέτα έχουν γίνει σε ΕΤΕ και Alpha Bank.

Για 57 μετοχές σημειωνόταν άνοδος -για τις 23 το ποσοστό ξεπερνούσε το 2%-, ενώ 22 υποχωρούσαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v