Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναγνωριστικές κινήσεις πριν τα παράγωγα

Μικρή άνοδο σημειώνει το χρηματιστήριο, με υπεραπόδοση για Eurobank και αυξημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ και Αlpha Bank. Πτώση για ΕΤΕ με το warrant στο €0,88. Νέα υψηλά για ΕΛΛAKΤΩΡ και ΟΛΘ. Κέρδη για ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Στο επίκεντρο το triple witching.

Σταθεροποιητικό το άνοιγμα της συνεδρίασης, μετρημένες οι κινήσεις, ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών, σε στενό εύρος διακύμανσης για βασικούς δείκτες και μετοχές. Λιγοστές οι εξαιρέσεις μετά το πρώτο 15λεπτο και σε πολύ συγκεκριμένες μετοχές του FT25 και του FT Mid.

Η αγορά άρχισε να... ζεσταίνεται κάπως μετά τις 11.10-11.15 όταν ο Γενικός Δείκτης πέρασε τις 1.290 μονάδες. Μένει να φανεί εάν και με ποια χαρτιά μπορεί να πιάσει και πάλι τις 1.300 μονάδες.

Στις 418,7 μον. ο FT25 που με βάση τις συναλλαγές στα παράγωγα παραπέμπει σε επαναφορά του πάνω από τις 420 μονάδες. Ενδεχομένως με τη μετοχή του ΟΤΕ που έχει δυναμική κι αυξημένο τζίρο.

Θα έλεγε κάποιος πως το Χ.Α. ακολουθεί τη μάλλον διστακτική κίνηση στα τρία κυριότερα ευρωχρηματιστήρια (στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε οριακά προς τις 9.996 μονάδες) με μέτριους τζίρους.

Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε πως το ενδιαφέρον και η προσοχή για τη σημερινή συνεδρίαση εστιάζουν στο διάστημα μετά τις 13.00-13.30 και όσο θα πλησιάζει η ώρα των δημοπρασιών. Διευκρινίζουν πως η σημερινή λήξη αφορά τριπλή σειρά για το Χ.Α., που πρακτικά σημαίνει πως εκτός από τα συμβόλαια του δείκτη, μετρούν και τα ΣΜΕ επί μετοχών.

Πάντως νωρίτερα η εικόνα στο ΧΠΑ δεν διαφοροποιούνταν σημαντικά από αυτήν στην υποκείμενη αγορά με μέτριο τζίρο συναλλαγών και λιγοστά κλεισίματα θέσεων κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Στις 418 μονάδες ο FT25, στις 1.290 ο Γενικός Δείκτης, με τον Τραπεζικό Δείκτη στις 181,50 και τη διαφορά να την κάνουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ -ΔΕΗ και 2-4 επιλεγμενες μετοχές.

Όσο ο Τραπεζικός κρατάει τις 170 μονάδες διατηρείται η βραχυπρόθεσμη πλαγιοανοδική φορά, που αλλάζει μόνο στην περίπτωση της ανοδικής διάσπασης των 192-195 μονάδων.

Στα 2,84 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,88 το ΕΤΕτπ (θυμίζουμε την αρχική τιμή των 2 ευρώ πέρυσι τέτοιες μέρες). Στο 0,717 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με μάλλον λογικές συναλλαγές και λιγοστούς ξένους αγοραστές.

Συγκριτικά περισσότερη κινητικότητα παρατηρείται σήμερα στη μετοχή της Eurobank που παραμένει χαμηλότερα του 0,40 ευρώ. Το ενδιαφέρον στα πρώτα 50-55΄η συγκριτικά περιορισμένη συναλλακτικότητα των 4 συστημικών τραπεζών με το ποσοστό στο 43% (θυμίζω Δευτέρα - Τρίτη είχε φτάσει και στο 70-73% του συνολικού τζίρου). Το ενθαρρυντικό πως αυξημένες συναλλαγές με άνοδο της μετοχής πραγματοποιούνται στον τίτλο του ΟΤΕ, παραπέμποντας σε τοποθετήσεις κυρίως ξένων παικτών.

Η μετοχή του ΟΤΕ και το ΣΜΕ θα πρέπει να προσεχθούν ειδικά στη διάρκεια του κλεισίματος του μήνα (και 3μήνου) καθώς τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις δίνονται τιμές πάνω από την τρέχουσα (στην υποκείμενη αγορά).
Αυξημένης βαρύτητας ο Οργανισμός παραμένει με τους ΟΠΑΠ - ΔΕΗ σταθερή επιλογή των ξένων.

Κερδισμένη, μέχρι τώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με ώθηση από τη χθεσινή συμφωνία και αγοραστές μέχρι τα 4,20 ευρώ. Με τον... αέρα της θυγατρικής ενισχύεται περνώντας και πάλι τα 4 ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Με το λογικό καθοδικό χάσμα η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ξεκίνησε από χαμηλά (13,53 ευρώ) για να ανακάμψει σταδιακά προς τα 13,81 ευρώ καλύπτοντας και το 0,30 ευρώ του αποκοπέντος μερίσματος.

Στα 6,73 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, σταθερές Motor Oil και Jumbo με μάλλον μέτριες συναλλαγές.
Στη μετοχή της ΜΟΗ πέρασε ένα πακέτο των 100.000 τμχ. στα 8,285 ευρώ,

Σταθερά ανοδική η βραχυπρόθεσμη φορά για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ευννοείται όπως έχουμε πει τελευταία τόσο από την πρόοδο των εργασιών στους οδικούς άξονες όσο κι από την επικείμενη εισαγωγή της θυγατρικής ΑΝΕΜΟΣ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Νωρίτερα για τη μετοχή σημειώθηκε νέο υψηλό στα 4,19 ευρώ - μετά το χθεσινό στα 4,18 ευρώ. Διαδοχικές κορυφές κατακτώνται και για τη μετοχή του ΟΛΘ, με αφορμή προφανώς τη διαγωνιστική διαδικασία - πιάνοντας προηγουμένως και τα 28,85 ευρώ. Πλέον ο ΟΛΘ αποτιμάται στα 290,8 εκατ. ευρώ έναντι 463,73 του ΟΛΠ, που έχει κολλήσει λίγο.

Εύλογη η κινητικότητα και στις μετοχές των Lamda Development, Eurobank Properties, με την πρώτη να υποχωρεί στα 5,15 και την ΕΥΠΡΟ στα 9,20 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v