Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδοκίες μετά το χθεσινό ανοδικό «γύρισμα»

Μία συνεδρίαση πριν το αυριανό triple witching και εν μέσω ελληνοκινεζικών επαφών και σταθερών ξένων αγοραστών σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, το ΧΑ καλείται να συνεχίσει την επαναφορά του προς τις 1.300 μονάδες. Στο επίκεντρο και οι τράπεζες.

Ολική ανατροπή στο Χ.Α. εχθές το μεσημέρι, νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P αργά το βράδυ στη Ν. Υόρκη.

Σηματωρός της Wall Street το Χρηματιστήριο Αθηνών..., με τη Fed να μειώνει τελικά κατά 10 δισ. $ τις αγορές ομολόγων και το ΔΝΤ να καλεί την ΕΚΤ να δημιουργήσει περισσότερο αποπληθωρισμό.

Σε αυτό το πονηρό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρείται να κινηθεί εν μέσω "παραγραφών για τα υποβρύχια", ελλιπούς συντονισμού ορισμένων μελών της κυβέρνησης και κινεζικών υποσχέσεων για deals άνω των 6 δισ. ευρώ.

Για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες αυτό που μετράει ήταν το χθεσινό γύρισμα της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.270,34 μονάδες (από τις 1.246,85), με άνοδο 1,03% στις 411,57 ο FT 25 με αιχμή τη συνήθη μη τραπεζική 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Για πολλοστή φορά η αγορά σώθηκε χάρις σε αυτήν την 3άδα μετοχών, που από τα χαμηλά του Ιουνίου 2012 αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τα "ισχυρά ξένα χέρια".

Στα 13,11 ευρώ με 2,74% η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,65 με 1,84% η μετοχή της ΔΕΗ και στα 12,05 ευρώ ο τίτλος του ΟΤΕ. Ειδικότερα για τη μετοχή του Οργανισμού, θέλουμε να θυμίσουμε πως η βραχυπρόθεσμη μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) όπως ανέβηκε εχθές εσπευσμένα στον Εκηβόλο βγήκε μέχρι το τελευταίο λεπτό. Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα αναρτήσουμε διάγραμμα - μέτρηση των μετοχών του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ.

Για τη χθεσινή συνεδρίαση, που λόγω του γυρίσματος θεωρήθηκε ορόσημο για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, θα επαναλάβω την εκτίμηση του Θανάση Σταυρόπουλου:

Παίρνοντας τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά, τελευταία ημέρα ανόδου ήταν η συνεδρίαση (10/6) μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού, όμως και σε αυτήν ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 1.322,6 μονάδων. Ακολούθησαν πεντέμισι συνεδριάσεις αποψίλωσης των αποτιμήσεων που συνδυάστηκαν με σημαντικά χαμηλότερες συναλλαγές, για να σημειωθεί επιστροφή των αγοραστών την τελευταία ώρα της σημερινής συνεδρίασης, έχοντας ως κύριους μοχλούς αντίδρασης τις Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Folli Follie Group, Viohalco.

Συνεπώς κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση και όχι μόνο λόγω της αυριανής λήξης της δεύτερης σειράς για το 2014 στην αγορά παραγώγων, καθώς στις τράπεζες τρέχουν οι εξελίξεις με ενδιαφέρουσα την προσπάθεια διαφοροποίησης της Πειραιώς. Με άνοδο 4,76% στο 1,76 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς όχι μόνο κάλυψε τις απώλειες των Alpha Bank, Eurobank αλλά στήριξε και την κίνηση του κλαδικού δείκτη προς τις 180 μονάδες.

Ο Τραπεζικός Δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στις 178,59 με υψηλό ημέρας στις 179,66 μονάδες χάρη στην υπεραπόδοση της μετοχής της Πειραιώς. Μάλιστα η αντίδραση αυτή υποστηρίχτηκε από συναλλαγές 15,020 εκατ. ευρώ, δεύτερες μετά τα 33,491 της Εθνικής. Τεχνικά για τη μετοχή της Πειραιώς ενδεχόμενη υπέρβαση του 1,80 ευρώ ενεργοποιεί τη βραχυπρόθεσμη επαναφορά το 1,90 και τα 2 ευρώ (στις 11 και 10 Ιουνίου). Μπορεί μόνη της η μετοχή της Πειραιώς να κάνει τη διαφορά για τον κλάδο και να συμβάλει στην επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 180 προς τις 185 μονάδες;

Με βάση την τεχνική μέτρηση και τη γενική εικόνα που διαμορφώνεται (από την αγορά παραγώγων, τον δανεισμό μετοχών), θα έλεγα πως ναι. Αρκεί να μη μεταβληθεί και πάλι βραχυπρόθεσμα το κλίμα και στραφεί χαμηλότερα η αγορά.

Ωστόσο σε αυτήν τη συγκυρία και μία μέρα πριν από το triple witching, σημαντικός είναι ο ρόλος των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΟΤΕ που δείχνουν πως μπορούν να συνεχίσουν ανοδικά. Τα 13,52 και τα 13, 65 ευρώ μπορεί να μην είναι και τόσο κοντινοί στόχοι (σύντομα), ωστόσο η υπέρβαση του ορίου των 13 ευρώ έχει δώσει ρυθμό στον τίτλο.

Περιμένουμε περισσότερα από τον ΟΤΕ και για τη μετοχή της ΔΕΗ ενδεχόμενη κίνηση πάνω από τα 11, 74 ευρώ ίσως ενεργοποιούσε τη δυναμική επαναφοράς προς τα 12-12,05 ευρώ.

Σημαντική και για τον όμιλο της Εθνικής η συνεδρίαση, καθώς σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρονται όλες οι διοικητικές αλλαγές που προφανώς θα οδηγήσουν και σε επαναχάραξη στρατηγικής το νέο σχήμα. Θυμίζοντας πως η Εθνική αποτιμάται στα 9,79 δισ. ευρώ έναντι 10,74 της Πειραιώς και 9,14 δισ. ευρώ της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v