Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζί με τα έσοδα, «βούτηξε» και το ΧΑ

Εσπασε το τριήμερο ανοδικό σερί του ΧΑ, με τον ΓΔ να κλείνει στο χαμηλό ημέρας. Επιβάρυνε το κλίμα η υστέρηση των εσόδων του προυπολογισμού. Απώλειες άνω του 5% για Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΛΠ. Στο «κόκκινο» Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Κέρδη κατέγραψαν Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Η εικόνα που προέκυψε από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ έδειξε τη στάση αναμονής - στάση πληρωμών που τήρησαν οι φορολογούμενοι το Δεκέμβριο με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις.

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων το 12μηνο ανήλθαν σε 49,608 δισ. ευρώ από 52,811 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ήταν χαμηλότερα δηλαδή κατά 3,23 δισ. Αν προστεθούν και οι αποκλίσεις από τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων η υστέρηση διαμορφώνεται σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού στα 3,953 δισ. και στα 3,529 δισ. στον τακτικό προϋπολογισμό.

Ασφαλώς και η παραπάνω ανακοίνωση επιδείνωσε το υπάρχον κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι οι εν δυνάμει πωλητές, αλλά και οι βραχυπρόθεσμοι αγοραστές των προηγούμενων ημερών, είχαν αρχίσει να παίρνουν "πρωτοβουλίες" τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα της επίσημης ανακοίνωσης.

Παρά το γεγονός ότι για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα και συχνές αλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 9,68% και τον Τραπεζικό κέρδη 12,46%.

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του FTSE25, σημείωναν τριήμερα κέρδη, με περισσότερα για τις Jumbo (+27,9%) και Alpha Bank (+17%) και τα λιγότερα για τον τίτλο της ΕΕΕ (+0,1%).

Άρα το δέλεαρ για κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, με δεδομένο ότι η ορατότητα παραμένει χαμηλή όσον αφορά τις εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ήταν ισχυρό.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ήπιας διόρθωσης υποχωρώντας προς την περιοχή των 822 μονάδων, όμως περίπου άμεσα πήραν τις πρώτες πρωτοβουλίες οι αγοραστές, οι οποίοι όχι μόνο μηδένισαν τις αρχικές απώλειες αλλά γύρισαν τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο, ωθώντας τον μέχρι τις παρυφές των 843 μονάδων.

Της ενδοσυνεδριακής ανοδικής αντίδρασης ηγήθηκαν οι ΟΠΑΠ (μέχρι τα 9,80 ευρώ, +5,72%), ΟΤΕ (μέχρι τα 9,25 ευρώ, +4,4%), Ελλάκτωρ (μέχρι τα 2,03 ευρώ, +3,57%), Alpha Bank (μέχρι τα 0,5100 ευρώ, +2,82%) και Jumbo (μέχρι τα 9,25 ευρώ, +2,44%).

Κάπου εκεί δόθηκε το πρώτο σήμα της νέας υποχώρησης και αυτό ήλθε από την Αγορά Παραγώγων, καθώς το συμβόλαιο του δείκτη, για τον πρώτο μήνα, επέστρεψε σε μικρό discount, ενώ "βάθυνε", εκ νέου, η υποτίμηση για το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου, με τις συναλλαγές να παραμένουν υψηλές, λόγω συνεχιζόμενης μετακύλισης θέσεων.

Με το Χ.Π.Α. να δίνει το πρώτο σήμα πωλήσεων και τα στοιχεία του Προϋπολογισμού να επιδεινώνουν το κλίμα, σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ήταν μάλλον φυσιολογικό ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 13.13, να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και να το διατηρήσει μέχρι τέλους, κάτι για το οποίο συνέβαλε και η αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών.

Απλά οι τελικές δημοπρασίες "έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα" κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό ημέρας.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για να αποδειχθεί σε πόσο "σαθρό σανίδι" πάταγε η ανοδική κίνηση των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, αλλά και η "ποιότητα" των αγοραστών των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση πέντε τίτλοι του 25αρη δεν ακούμπησαν το θετικό πρόσημο, ενώ 15 από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά θα γίνει στη συνέχεια του σχολίου).

Τα πράγματα θα ήταν πολλαπλώς χειρότερα, αν οι Εθνική και ΕΥΔΑΠ δεν έκλειναν στο υψηλό ημέρας και με θετικό πρόσημο οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, έστω και αν οι δύο τελευταίοι υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Αυτά όλα, βέβαια, στα στενά πλαίσια του 25αρη, καθώς από εκεί και χαμηλότερα η καθημερινή εικόνα επιβεβαιώνει την απόλυτη συναλλακτική απαξίωση. Πιο συγκεκριμένα, στις 16.45 και λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, 96 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 60 μετοχές δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ. Άρα το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των εισηγμένων εταιρειών, σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογεί την παρουσία του στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή παραμένουν μόλις επτά συνεδριάσεις από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, παραμένει ζητούμενο οι επόμενες κινήσεις των αγοραστών των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά και των ξένων funds που παραμένουν εγκλωβισμένα στην "ρηχή" Αγορά του Χ.Α. με "απαγορευτικά" "βαριές" θέσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρευστοποιηθούν χωρίς να δημιουργηθούν, στο ταμπλώ, καταστάσεις παντελώς ανεξέλεγκτες.

Πολλά πράγματα για την διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα εξαρτηθούν από τα μηνύματα που θα έρχονται από την Αγορά ομολόγων, αλλά και από τα Τραπεζικά γκισέ.

Στην περίπτωση της πρώτης, συνεχίστηκε και σήμερα η μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων στα Κρατικά ομόλογα με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να συρρικνώνεται στο 8,95%, του 5ετους στο 9,29% και του 3ετους στο 9,7%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η Αγορά είχε εισέλθει σε "overbought" επίπεδο και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν αυτός παραμείνει χαμηλότερα των 264 μονάδων, το "stop loss" στο "long" έχει ανέβει στις 259 μονάδες.

Αυτό που είναι κανόνας, είναι πως σπάνια ένα τεχνικό σήμα εισόδου ή εξόδου ακολουθείτε στον σωστό χρόνο Και συνήθως η Αγορά η ίδια μας αναγκάζει να αποφασίσουμε να πουλήσουμε ή να αγοράσουμε. Κάποιος που θεωρεί ότι θέλει να μείνει εκτός Αγοράς πρέπει να περιμένει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και ας μπει και σε υψηλότερα επίπεδα. Κάποιος που όμως κοιτάει τεχνικά την Αγορά σε ημερήσιο, ας πούμε, χρόνο πρέπει να ακολουθήσει τα σήματα διατηρώντας αξιοπρόσεκτο ποσοστό μετρητών.

Τρεις είναι οι τίτλοι που αξίζουν περαιτέρω αναφοράς από το ταμπλώ του FTSE 25.

Ξεκινώντας από την μετοχή της "νέας" ΕΕΕ, αυτή με ιδιαίτερη ευκολία έχασε τους χθεσινούς αγοραστές και κινούμενη μόνιμα με αρνητικό πρόσημο έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά (βλ. διάγραμμα). Επόμενη απόλυτα θεωρητική στήριξη στα 14,00 ευρώ.

To διάγραμμα της ΕΕΕ από τότε που επέστρεψε στο ΧΑ έως σήμερα

Οι επόμενες Δεικτοβαρείς μετοχές που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης είναι οι ΟΠΑΠ και Jumbo, καθώς και οι δύο "μετράνε" τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αθροίζοντας κέρδη 16,42% ο Οργανισμός Προγνωστικών και 28,19% το "Ιπτάμενο Ελεφαντάκι".

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ο τίτλος αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, τελικά έκλεισε χαμηλότερα από την τεχνική αντίσταση των 9,50 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 10,68 ευρώ, σημείο το οποίο συμπίπτει με το άνω όριο του βραχυπρόθεσμου πτωτικού καναλιού.

Στην περίπτωση της Jumbo, η μετοχή της οποίας και αυτή κινείται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, η αποφασιστική ζώνη αντίστασης και ανοδικής διαφυγής εντοπίζεται στα 9,50 - 9,62 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Χρηματιστηριακή Αγορά ψάχνει να βρει ένα σημείο ισορροπίας, τονίζει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Σχεδόν 40% χαμηλότερα από το υψηλό του περασμένου έτους, με πληροφορίες συγκεχυμένες και βραχυπρόθεσμους traders, αυτό το σημείο δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Η προεκλογική περίοδος δεν βοηθά, όπως δεν βοηθούν και τόσα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση τόσο στην Χώρα μας όσο και διεθνώς.

Τελικά όμως η εμπειρία διδάσκει πως τα σημεία αυτά βρίσκονται μέσα από τη διαδικασία διαρκών συναλλαγών. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσει ο επενδυτής πως μέσα σε λίγες μέρες οι 830 μονάδες του Γενικού Δείκτη αποτέλεσαν την αρχή μιας πτωτικής πορείας και την ανακοπή μιας ανοδικής.

Το χρονικό διάστημα είναι τόσο μικρό και οι νέες πληροφορίες τόσο λίγες – ή απαιτούσαν σοβαρή αποκρυπτογράφηση – που ο μέσος επενδυτής θα μπορούσε να "το έχει χάσει" και αν δεν παρακολουθούσε καθημερινά να μη γνωρίζει την κίνηση. Ουσιαστικά περνάμε μια περίοδο όπου οι διακυμάνσεις γίνονται μόνο για να προσφέρουν ευκαιρίες συναλλαγών.

Μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς οι συμμετέχοντες το τελευταίο διάστημα έχουν μικρό επενδυτικό ορίζοντα.

Έτσι στο επίκεντρο παραμένουν οι τίτλοι στους οποίους πραγματοποιείται μεγάλος όγκος συναλλαγών με την "Περιφέρεια" να έχει μετατραπεί σε "αφάνεια".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management θεωρεί πως για μια ακόμα φορά στην Αγορά έχουν προεξοφληθεί αρνητικές εξελίξεις και η αναζήτηση της ισορροπίας θα συνεχιστεί ανάλογα με την επιβεβαίωση ή τη διάψευση αυτών.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -1,71% για τον Nikkei, πτωτικές διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ υπό πίεση (μετά τα μάκρο) ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα, σε νέα χαμηλά 5,5 ετών υποχωρεί ο χαλκός εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης μετά την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το 2015.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ραγδαία πτώση των τιμών ακολούθησε τη διάσπαση του επιπέδου των 6.000 δολ. / τόνος την Τρίτη που προκάλεσε ένα νέο κύμα πωλήσεων.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη διεθνώς προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας ότι η Παγκόσμια Οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται υπέρμετρα στη "μοναδική μηχανή" της Αμερικανικής ανάκαμψης. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της προβλέπει πως η Παγκόσμια Οικονομία θα τρέξει με 3% φέτος και με 3,3% το 2016, έναντι 3,4% και 3,5% αντίστοιχα που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της. Παράλληλα, αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος, από το 3% στο 3,2%, ενώ μείωσε τις εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη στο 1,1% από 1,8% προηγουμένως.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για προϊόντα στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 49% στην πρώτη πλήρη εβδομάδα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών Στεγαστικής Πίστης, "Mortgage Bankers Association". Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Νοέμβριο 2008 και ο αριθμός των αιτήσεων, προσαρμοσμένος σε εποχικούς παράγοντες, ήταν ο υψηλότερος από τον Αύγουστο 2013. Την άνοδο τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό η εκτίναξη 66% στις αιτήσεις αναχρηματοδότησης δανείου, που διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2013.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις πλην αυτοκινήτων, βενζίνης, οικοδομικών υλικών και υπηρεσιών τροφίμων, μειώθηκαν 0,4% τον Δεκέμβριο κατόπιν αύξησης 0,6% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι αυτός ο "δομικός" δείκτης λιανικών πωλήσεων θα αυξηθεί 0,4%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι τιμές εισαγωγών μειώθηκαν 2,5% τον Δεκέμβριο, με την μεγαλύτερη πτώση σε έξι χρόνια, λόγω της κάθετης μείωσης στις τιμές του πετρελαίου. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 2,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,15%, έναντι 1,9% της αμέσως προηγούμενης έκδοσης.

Η πρόσφατη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οι πρόωρες εκλογές έχουν αυξήσει το ρίσκο εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη, όμως η πιθανότητα για "Grexit" εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη απ' ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2012 και παραμένει σχετικά απίθανη, υποστηρίζει σε νέα της έκθεση η Moody's. 

Η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει νευρική και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς θα βρεθούν στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις της νέας Κυβέρνησης με την τρόικα, εκτιμά η Wood Co.

Σε υποβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών σε "underweight", λόγω των ρίσκων που συνδέονται με τις εκλογές, προχώρησε η JP Morgan. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο ίδιος οίκος μεταξύ άλλων θεωρούσε ότι είναι πιθανότερο το Χρηματιστήριο να ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, ακόμη και σε επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Η υπενθύμιση απλά γιατί και το "δούλεμα" έχει όρια.

Σημειώνεται ότι ο οίκος έδινε σύσταση "neutral" για την Alpha Bank και "overweight" για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα.

Ενώ ο Ελληνικός Τραπεζικός κλάδος έχει υποαποδόσει σημαντικά, η JP Morgan δεν θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, δεδομένου του πτωτικού ρίσκου από πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, που φαντάζει ολοένα και πιο πιθανή. Ο οίκος υπογραμμίζει ακόμη ότι το σενάριο "Grexit" συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο θεωρεί ότι ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου στα "senior" ομόλογα των Ελληνικών Τραπεζών ίσως είναι επενδυτική ευκαιρία, ιδίως εάν συνυπολογιστεί το βασικό σενάριο της JP Morgan, σύμφωνα με το οποίο η νέα Κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση με τον επίσημο τομέα, θα οδηγήσει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις διόρθωσης υποχωρώντας μέχρι τις 822,57 μονάδες. Ακολούθησε άμεση αντίδραση που σταδιακά έφερε το Δείκτη στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 842,45 μονάδων (+0,84%), όμως κάπου εκεί τελείωσαν τα "καύσιμα" των αγοραστών, για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 821,3 μονάδες (-1,69%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 823,68 μονάδες (-1,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 819,55 με απώλειες 1,9% και στο χαμηλό ημέρας.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 77,6 εκατ. από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ). Τρεις τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν 75790369 τίτλοι, από τους οποίους οι 67909592 αφορούσαν συναλλαγές στον FTSE25.
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Grivalia, EEE, Motor Oil, Μέτκα, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, MIG, Viohalco, Grivalia, Motor Oil.

Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του FTSE25, όπου τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Centric, ενώ φαίνεται να έχει πωλητή στα 0,5500 ευρώ η JP Άβαξ και στα 0,5000 ευρώ η FG Europe.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές, περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.098 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 44.254, 21.755 για τον Ιανουάριο, 22.479 για τον Φεβρουάριο και 20 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 261,5) κινήθηκε μεταξύ 260,5 και 270,5 μονάδων, γυρίζοντας σε discount 0,90%. Η υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον δεύτερο μήνα, αυξήθηκε στο 2,80%.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1.457.451 Alpha Bank, 10.000 ΕΕΕ, 222.614 Εθνική, 24.377 ΟΠΑΠ, 5.693 ΟΤΕ, 50.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.357), ΔΕΗ (1.628), Alpha Bank (9.785), Εθνική (5.367), Πειραιώς (2.767), Eurobank (6.252), MIG (867), ΟΠΑΠ (400), ΕΧΑΕ (119), Μυτιληναίο (360), Jumbo (207), Ελλάκτωρα (169), ΓΕΚ (117), Ελ. Πετρέλαια (153).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα στα at the money δικαιώματα του δείκτη FTSE υποχώρησε στο 65%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα με 531 δικαιώματα (317calls και 214 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (43.473.782 τεμ.), Eurobank (9.772.473 τεμ.), Πειραιώς (25.849.138 τεμ.), Εθνική (1.389.251 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 20.221 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v