Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς θα παιχτεί η «διαβολοβδομάδα»

Ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ με τον ΓΔ να επιστρέφει πάνω από τις 790 μονάδες. Τεχνικό πρόβλημα στην έναρξη της συνεδρίασης. Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις καθορίζουν αναπόφευκτα τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Τα βαρίδια της Παρασκευής και τα όρια κίνησης των δεικτών.

Σε υψηλότερα επίπεδα η εκκίνηση για το ΧΑ με τον ΓΔ να κινείται πάνω από τις 790 μονάδες. 

Εν τω μεταξύ, με το... αριστερό ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, καθώς λόγω τεχνικού προβλήματος δεν ήταν δυνατή η αναμετάδοση τιμών στους providers. 

Βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο των G7, βαρύ το κλίμα και στην Αθήνα με ακόμη μία... διαβολοεβδομάδα να ξεκινά (και) για το Χ.Α.

Για τριήμερο σκληρό πόκερ κάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη και αναπόφευκτα (και) το Χ.Α. θα κινηθεί στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης, με την αγορά να καλείται να εκτιμήσει και να αποτυπώσει ανάλογα τα ενδεχόμενα, με μία από τις «παρτίδες» να αφορά όπως αποκαλύπτει η Μαρίνα Μάνη ακόμη και την παράταση της διαδικασίας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει «προλάβει» να διορθώσει ήδη και πάλι χαμηλότερα των 800 μονάδων μετά την τροπή που έλαβαν οι εξελίξεις την Πέμπτη, με αφορμή και τη μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, αλλά και την σκλήρυνση της στάσης και του Επιτρόπου, με συνέπεια το... ξεπούλημα στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ωστόσο (και) στο Χ.Α. κρατούσα εκτίμηση παραμένει αυτή της εξεύρεσης λύσης/διεξόδου με την επίτευξη μίας «ενδιάμεσης συμφωνίας» να φαντάζει πιθανή, αλλά τόσο ετεροβαρής για την Αθήνα, που ζητούμενη για τη συνέχεια θα είναι η υλοποίησή της.

Εργώδεις οι επαφές στο παρασκήνιο μεταξύ των ισχυρών, συχνά ερήμην της Αθήνας και με τις σχέσεις Γιούνεκρ - Τσίπρα σε... ανάδρομη φάση, η ελληνική πλευρά έχει όλο και λιγότερες επιλογές, όλο και πιο περιορισμένα περιθώρια στοιχειώδους ευελίξίας. Προς ώρας το Μαξίμου δηλώνει πως κατέθεσε πρόταση και περιμένει απαντήσεις, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι την Τετάρτη και τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ.

Συνεκτιμώντας την διορθωτική εικόνα της Παρασκευής με «βάρος» από την ουρά ρευστοποιήσεων, μέρος των οποίων ενδεχομένως να περάσει σήμερα στην αγορά αλλά και τα ελάχιστα χρονικά/χρηματοδοτικά περιθώρια, η σημερινή συνεδρίαση προοιωνίζεται αμφίρροπη από την... πρώτη κιόλας εντολή.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται από νωρίς στα χρηματιστηριακά γραφεία οι δύο πλευρές (πωλητών - αγοραστών) φαίνεται πως έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα σήμερα - αύριο - Τετάρτη.

Σημαντικό μέρος των πωλήσεων έχει υλοποιηθεί, με συνέπεια την κατά 5,03% υποχώρηση του FT 25 χαμηλότερα προς τις 235 μονάδες. Όμως ερώτημα παραμένει ο τραπεζικός κλάδος καθώς, παρά τη «βουτιά» της 5ης/6 (στις 625,76 μονάδες με -11,35%), υπάρχει «ουρά ρευστοποιήσεων» με ενδεχόμενη πίεση ακόμη χαμηλότερα και πιθανή δοκιμασία των 600 μονάδων.

Σε αυτήν την περίπτωση θα «κινδυνεύσουν» και οι αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις για τον Γ.Δ. (στις 780 μονάδες) με κίνδυνο να ακυρωθεί εντελώς κάθε ανοδικό σενάριο για τη συνέχεια.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά οι αγοραστές/long εκτιμούν, πως εάν σήμερα -αύριο υπάρξει μία αντίδραση με επαναφορά και επανακατάκτηση των 810-818 μονάδων, τότε το θετικό σενάριο θα παραμείνει ενεργό.

Αναμφίβολα η παραβίαση της σημαντικής στήριξης την Παρασκευή (ΚΜΟ 30 ημερών) έχει επιβαρύνει τεχνικά την εικόνα του Γ.Δ., και της αγοράς, δεδομένης όμως της αυξημένης μεταβλητότητας απαιτείται αυξημένη προσοχή. Κι από τους πωλητές/short και από τους αγοραστές/long απαιτείται προσοχή, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμάται η εδώ και καιρό διαφοροποίηση δυνάμεων (μετοχών/εισηγμένων) ακόμη και στο... εσωτερικό του FT 25 αλλά και η θετική απόκλιση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο σχόλιο της 6ης Ιουνίου αναφερόμασταν στην απόκλιση των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το «βάρος» να εξακολουθεί να πιέζει τις τραπεζικές, και την καλύτερη πορεία άλλων (ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ,Jumbo, Μυτιληναίος, Μotor Oil, CC HBC, Τιτάν, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ αλλά και ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Frigoglass, ΕΥΑΘ, Σαράντης κ.ά. --από τον δείκτη FT Mid Cap οι τελευταίες-) και οι οικονομικοί δείκτες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη συνέχεια.

Οι απώλειες για τον Γ.Δ. διαμορφώνονται πλέον σε 4,85% από την αρχή του έτους, με -34,95% για τον ΔΤΡ, αλλά με θετική μεταβολή για τους κλαδικούς δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (6,41%), Πετρελαιοειδών (20,99%), Τροφίμων - Ποτών (23,53%), Πρώτων Υλών (29,96%), Κατασκευών (0,20%) και Ακίνητης Περιουσίας (6,44%).

Από τους βασικούς δείκτες FTSE, ο μεν FT 25 μετρά απώλειες 11,12% από την αρχή του έτους, με θετική... έκπληξη το 15,67% του FT Mid Cap.

Στη διαφοροποίηση των μετοχών του FT 25 εστιάζει περισσότερο ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος εξετάζει τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα (LTM - Last Twelve Months) των 25 εταιριών του Large Cap, είναι ξεκάθαρο ποιες εταιρίες παραμένουν σε τροχιά ανάκαμψης και ποιες μπορεί να αποτελέσουν τις θετικές εκπλήξεις στη διάρκεια της χρήσης.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην τραπεζών, αποτιμάται 8 φορές τα EBITDA και 28 φορές τα κέρδη των 12 τελευταίων μηνών. Οι αποτιμήσεις, οι αποδόσεις, οι οικονομικές επιδόσεις των 12 τελευταίων μηνών, αλλά και οι εκτιμήσεις του 2015 για τις μετοχές του Large Cap αντιμετωπίζονται πλέον με διαφορετική βαρύτητα από τους ξένους, αφού τα blue chips έχουν πάψει να είναι εξόφθαλμα «φθηνά».

Στα Παράγωγα φυσιολογική η εικόνα της Παρασκευής που όμως θα μπορούσε να αλλάξει άρδην με αφορμή την οποιαδήποτε ενθαρρυντική ένδειξη από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Δυναμική επανεμφάνιση των πωλητών, σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα ΣΜΕ επί μετοχών (134.843 συμβόλαια). Μειώθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.631 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 6.369, 5.509 για τον Ιούνιο και 860 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 238) κινήθηκε μεταξύ 234,5 και 242,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 1,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.675), Alpha Bank(16.505), Εθνική (29.283), Πειραιώς (45.294), Eurobank (35.773), ΟΤΕ (829), MIG (1.885), ΟΠΑΠ (495), Μυτιληναίο (126), Ελλάκτωρα (107), ΓΕΚ (2.115), ΕΧΑΕ (208), Folli Follie Group (107) και 216 για την Frigoglass.

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,67% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 234,50 και των 242,50 μονάδων. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 6.369 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 42.951 συμβολαίων.

Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συνολικές συναλλαγές αυξήθηκαν στα 134.843 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η EEE με κέρδη της τάξεως του 0,67%.

Τέλος να σημειωθεί, πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE μετά και τις νέες απώλειες 4,5% διαμορφώνεται στο 1,27 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v