Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναιμική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Διστακτική κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη, με τις συναλλαγές να... σπανίζουν ακόμη και στα βαριά χαρτιά. Ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν 22 λεπτά για το πρώτο εκατομμύριο τζίρου! Ανοδική κίνηση για Alpha, Τιτάνα. Κίνηση χαμηλότερα για Eurobank.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις που έδιναν τα πρωινά futures και "ενθαρρυνόμενες" από την επικείμενη διήμερη κινεζική χρηματιστηριακή αργία Πέμπτης και Παρασκευής (εορτασμός της 70ής επετείου από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου), προσπαθούν να αντιδράσουν από το σφυροκόπημα των τελευταίων δύο ημερών. Δεν μπορεί όμως να υποστηριχθεί ότι το ίδιο συμβαίνει και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που παραμένει απόλυτα εγκλωβισμένο στη συναλλακτική απαξίωση και στα "δεσμά" των capital controls.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκαν 22 λεπτά συνεδρίασης, ενώ το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στο "εντυπωσιακό" νούμερο του 1,6 εκατ. ευρώ (!)

Και αν ο τζίρος κρίνεται επιεικά αποκαρδιωτικός, εφιαλτική είναι η εικόνα στους επιμέρους τίτλους, ακόμα και στο ταμπλό του FTSE 25.

Εννοείται ότι ούτε λόγος δεν γίνεται για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η οποία σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου παρουσιάστηκε κάποια μικρή κινητικότητα, σήμερα βρίσκεται "παραδομένη" στην απόλυτη συναλλακτική απονεύρωση.

Ελαχιστότατες οι εξαιρέσεις, όπως αυτές των Αττικής και Ιντρακόμ.

Μοιραία επιστρέφουμε στο ταμπλό του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου και εκεί τα πράγματα δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερα.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, στον ΟΛΠ έχουν αλλάξει χέρια 200 τεμάχια, τα 400 κομμάτια φθάνουν οι συναλλαγές στην Τέρνα Ενεργειακή, ενώ 547 τεμάχια έχει διακινήσει η ΕΕΕ.

Με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται οι Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Τιτάν.

Εννοείται ότι με τα παραπάνω δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη είναι περισσότερο από επισφαλής, ενώ πιθανότατα και σήμερα το τελικό πρόσημο του Γ.Δ. θα κριθεί μετά τις 16:30, όταν και θα ξεκινήσουν οι συναλλαγές στη Wall Street.

Η πρώτη ώρα συναλλαγών βρίσκει τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος μεταξύ 625,1 (+0,58%) και 620,41 (-0,18%) μονάδων, ενώ ο τζίρος προσπαθεί να υπερφαλαγγίσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Απόλυτα συρρικνωμένες οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μήνα triple witching, με το συμβόλαιο του δείκτη να έχει περιοριστεί σε μόλις 204 τεμάχια, διατηρώντας το μικρό premium, σε σχέση με τη spot Αγορά.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v