Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο φινάλε για το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα η αγορά προς το κλείσιμο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 1%. Ανοδος για τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Εθνική. Υπεραποδίδουν Motor Oil, Εθνική, ΕΥΔΑΠ. Θετικό γύρισμα και για ΟΤΕ. Απώλειες για Aegean.

Χαμηλότερα των 540 μονάδων υποχωρούσε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, σωρεύοντας συνολικές απώλειες 14,51% από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου.

Η ήπια υποχώρηση αποδίδεται στη συντήρηση της έντασης και αβεβαιότητας (εντός τειχών), κυρίως όμως για σήμερα στη διολίσθηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από τα αρχικά "υψηλά ημέρας".

Ενδεικτικά, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX από τις 9.798,38 διαμορφωνόταν (λίγο μετά τις 14:20) στα επίπεδα των 9.665 μονάδων, με την αρχικά μεγαλύτερη απόδοση να έχει περιορισθεί στο 0,44% για τον δείκτη.

Στο ΧΑ η επιβράδυνση του ρυθμού αγορών - πωλήσεων είχε ως συνέπεια την οπισθοχώρηση του ΓΔ από τις 546,93 έως τις 539,32 μονάδες. Διόρθωση που συντελείται με χαμηλές συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με το 72% να συγκεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο.

«Κλειδί» ο δεικτοβαρής κλάδος (στο περίπου 20,3% η βαρύτητα και των 4 μετοχών στη διαμόρφωση του ΓΔ/ έναντι 10,2% της Coca Cola), με αγοραστές σε Εθνική και Eurobank και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε Πειραιώς και Alpha.

Πάντως μέχρι τις 14:25 συναλλαγές/τζίρος παρέπεμπαν σε ελεγχόμενη κίνηση από την πλευρά των πωλητών, με την πλειονότητα των παικτών να παραμένει επιφυλακτική τηρώντας στάση... θεατή.

Μοιρασμένη η εικόνα μεταξύ ανοδικών/καθοδικών μετοχών (του FT 25), ανάλογη και στη "μεσαία κεφαλαιοποίηση" ,ενισχύοντας την εκτίμηση πως ο μήνας θα "κλείσει" με σημαντικές απώλειες μεν, που όμως δεν θα ξεπερνούν συνολικά το όριο του 15,4% (αφορά πάντα στη μηνιαία μέτρηση).

Να συνεκτιμηθεί πως λίγο πριν τις 14:30, όταν ανέκαμψαν λίγο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενεργοποιήθηκαν εντολές σε μετοχές των Εθνικής, ΟΠΑΠ, Coca Cola αλλά και των ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ κ.α. blue chips.

Μεικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με πωλητές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, με αγοραστές στον ΟΠΑΠ, ωστόσο και στις τρεις μετοχές η πρώτη σημαντική (βραχυπρόθεσμη) αντίσταση απέχει αρκετά. Με τη μετοχή του ΟΤΕ στα 7,67 ευρώ, οι μηνιαίες απώλειες υπολογίζονται σε 16,88%, στο 18,64% για τον ΟΠΑΠ και στο 14,95 για τη ΔΕΗ.

Στα 7,16 ευρώ η μετοχή της Grivalia, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στα 3,70 ευρώ της Lamda Development (σχετική αναφορά για αμφότερες τις εισηγμένες νωρίτερα στον Εκηβόλο).

Στα 13,30 ευρώ με μικρά κέρδη η μετοχή του ΟΛΠ, στα 9,51 ευρώ της ΜΟΗ, στα 4,51 της ΕΥΔΑΠ, στα 4,41 ευρώ των ΕΧΑΕ.

Μεικτές τάσεις και στα Παράγωγα σε υποτονικό κλίμα, καθώς στον FT 25 είχαν γίνει μόλις 970 Συμβόλαια (στις 14:30) και τα περισσότερα "μετοχικά" σε Εθνική (8.032 με premium), Alpha Bank (7.033 με discount).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v