Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα αναμέτρηση με τις 550 μονάδες

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Σε κρίσιμη καμπή η αγορά, με την προσπάθεια... αποκόλλησης να συνεχίζεται. Ζητούμενο η επιβεβαίωση των 147 μονάδων για τον FT 25. Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

Σε τριπλή μέγγενη η κυβέρνηση, απόβαση επενδυτών στην Αθήνα με καυτή ατζέντα. Ρευστοποιήσεις στη Wall Street μετά τη Fed, στάση αναμονής και επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ.

Για ακόμη μία συνεδρίαση στο Χ.Α. επιχειρήθηκε η αποκόλληση της αγοράς από τα «χαμηλά» της, με τον Γενικό Δείκτη οριακά αρνητικό στις 545 μονάδες, τον FT 25 οριακά θετικό και τον τραπεζικό σχεδόν στα ίδια επίπεδα των 42 μονάδων.

Άλλη μία συνεδρίαση αναμονής εν μέσω εύλογης επιφυλακτικότητας, με τις συναλλαγές στα μέτρια επίπεδα των 7 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 50+ εκατ. ευρώ, χαμηλότερη του μέσου όρου των τελευταίων 5 συνεδριάσεων.

Ρευστό παραμένει το περιβάλλον εκτός, ακόμη πιο ρευστό και... γκρίζο εντός, με τις όποιες κινήσεις επενδυτών και βραχυπρόθεσμων να περιορίζονται σε ελάχιστες μετοχές κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η προσέγγιση της Moody's αποτυπώνει εύγλωττα την πραγματικότητα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει υψηλό πολιτικό ρίσκο και δεν αποκλείει πιθανά προβλήματα ρευστότητας.

Σε βαρύ, πολύ βαρύ κλίμα μετά το τελευταίο τελεσίγραφο των... εταίρων -αυτή τη φορά με ένα άλλου είδους... Grexit α λα Σένγκεν-, μόνο θετικές εξελίξεις δεν προοιωνίζονται για τη χώρα.

Αυτή είναι η μία όψη της ασφυκτικής κι όλο πιο σύνθετης, πολυεπίπεδης πίεσης που ασκείται από τους... εταίρους και δανειστές, την ώρα που το πολιτικό προσωπικό -με βαρύτατες ευθύνες για την κατάντια...- σκιαμαχεί εντός και εκτός Βουλής.

Η άλλη όψη αποτυπώνεται στην έλευση του Prem Watsa, του Νο 2 της WL Ross και του John Paulson, με καυτή ατζέντα επαφών, με την αξιολόγηση και τα «κόκκινα δάνεια» στο επίκεντρο.

Για ακόμη μία φορά σε... σταυροδρόμι (και) το Χ.Α., είτε θα κινηθεί υψηλότερα, εάν και εφόσον συμβάλλουν οι πολιτικές εξελίξεις, είτε θα συνεχίσει προς αναζήτηση και νέων χαμηλότερων τιμών, με το δεύτερο σενάριο να προεξοφλεί εμπλοκή με τους... εταίρους και δανειστές και εκτροπή από την προσπάθεια επαναφοράς (στοιχειωδώς) στην κανονικότητα.

Συνεπώς παραμένουμε επικεντρωμένοι αυστηρά βραχυπρόθεσμα και ειδικότερα στην προσπάθεια αποκόλλησης, με τον FT 25 να έχει ως στήριξη τις 147 μονάδες, περιοχή που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί προκειμένου να μην ακυρωθεί εντελώς το ισχνό momentum, και ως κύριες αντιστάσεις τις 154 και τις 157-158 μονάδες.

Για την Εθνική δεν επιτεύχθηκε ο στόχος μας, με το 0,268 ευρώ να αποτελεί «τοπικό υψηλό» διόρθωσης και όχι σημείο αναφοράς για κάτι καλύτερο, τουλάχιστον χθες. Το αν θα επιχειρηθεί σήμερα-αύριο νέα προσπάθεια υπέρβασης θα φανεί... Σχετική κινητικότητα σε Eurobank αλλά και σε ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ και Viohalco, επίσης σε Μυτιληναίο, Φουρλή κ.ά.

Ωστόσο, ρίχνοντας μία ματιά στα κυριότερα ξένα ΜΜΕ, κυρίως στα γερμανόφωνα, καταλαβαίνεις πως στην Ευρώπη εξαντλούνται τα όρια αντοχής τους. Καλώς ή κακώς και ασχέτως ευθυνών κ.λπ., η κατάσταση φαίνεται πως είναι πολύ πιο περίπλοκη και βαριά, ακόμη και από την εποχή των «εκβιασμών» Σόιμπλε για Grexit.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι (καλώς ή κακώς, αλλά δεν έχει και τόση σημασία πλέον, βλέποντας το αποτέλεσμα και περιμένοντας τα επίχειρα των πολιτικών μας) στο στόχαστρο. Και θα απαιτηθούν... τιτάνιες προσπάθειες για να αναστραφεί το κλίμα, με εύλογο το ερώτημα εάν έχουν απομείνει... τιτάνες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v