Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διορθώνουν τράπεζες και blue chips

Προς τις 540 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος πιέσεων σε όλο το εύρος του ταμπλό. Στο κόκκινο και οι τέσσερις τράπεζες, καλύτερη εικόνα για Alpha. Απώλειες άνω του 2% για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Σε θετικό έδαφος Grivalia, ΟΛΘ, Coca Cola.

Στην πολιτική μέγγενη εγκλωβισμένο (και) το Χ.Α., δύσκολα θα μπορούσε να κινηθεί προεξοφλητικά και σημαντικά υψηλότερα της ευρύτερης περιοχής των 565 μονάδων. Με αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον, οι όποιες κινήσεις (ειδικά) των βραχυπρόθεσμων υποχρεωτικά περιορίζονται σε πολύ στενά πλαίσια, και χρονικά και ως προς την απόδοσή τους.

Συνεπώς ζητούμενο σήμερα-αύριο θα πρέπει να είναι ως προτεραιότητα η διαφύλαξη των αμυνών του συστήματος (βραχυπρόθεσμη μέτρηση), πρακτικά των 520 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 141 μονάδων για τον FT 25.

Πιθανότατη και φυσιολογική η όποια ταλαιπωρία της αγοράς, σήμερα-αύριο, καθώς ακολουθεί Σαββατοκύριακο μεστό ειδήσεων, που ενδεχομένως να προοιωνίζονται επιβάρυνση του κλίματος την επόμενη εβδομάδα, πρώτη του Φεβρουαρίου.

Αμυντική τακτική και όπου βγει, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,25% προς τις 543 μονάδες, «μετρώντας» συνολικά απώλειες 13,89% από την αρχή του έτους. Τουλάχιστον να κλείσει ο μήνας με απώλειες ΟΧΙ μεγαλύτερες του 15,4%, που αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη διόρθωση του Χ.Α. κατά τον πρώτο μήνα του έτους, με βάση τα στοιχεία από το καλοκαίρι του '86.

Τουλάχιστον να μην καταγραφεί ο Ιανουάριος 2016 ως ο χειρότερος ever πρώτος μήνας, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, που εκτιμά πως υπό προϋποθέσεις το Χ.Α. «δοκιμάζει τα χαμηλά του». Μένει να φανεί εάν και κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις του συστήματος και θα αποφευχθεί η υποχώρηση (και) του Γ.Δ. σε νέα χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε μόλις 5 από τις μετοχές του FT 25 οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο, μετά από μία ώρα συνεδρίασης, καθώς στις τράπεζες συνέχιζαν οι πωλητές και στις 4 συστημικές, ενώ παρασύρονταν έως 2,37% χαμηλότερα μετοχές-σηματωροί όπως η ΔΕΗ.

Στο 0,254 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής χάνοντας προσωρινά το βραχυπρόθεσμο momentum που έφερνε την τιμή προς το 0,268 ευρώ. Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στη μετοχή σηματωρό της Alpha Bank, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται πέριξ του 1,85 ευρώ. Σημειώνεται πως στη μετοχή έγιναν χθες αρκετές πράξεις και πάνω από το 1,90 ευρώ, «βλέποντας» τον στόχο των 2 ευρώ.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της Επιχείρησης, μικρότερες για τον Οργανισμό, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ που αντιδρά στα 6,64 ευρώ.

Μέτρια κινητικότητα σε μετοχές εισηγμένων που και λόγω της επίσκεψης των μεγαλοεπενδυτών (Watsa κ.λπ.) βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο λόγος, εκτός από τις δύο τραπεζικές (Alpha Bank, Eurobank), αφορά την Grivalia και τον Μυτιληναίο.

Στις 11:45 είχαν αλλάξει χέρια μόλις 8,5 εκατ. μετοχές, αξίας 6,1 εκατ. ευρώ. Με τους βασικούς δείκτες να διολισθαίνουν (προς τις 540 ο Γ.Δ., προς τις 150 μονάδες ο FT 25).

Το κλίμα επιβαρυνόταν και με αφορμή το πτωτικό «γύρισμα» των ευρωχρηματιστηρίων. Ενδεικτική η υποχώρηση του DAX από τις 9.905 περί τις 100 μονάδες χαμηλότερα, λίγο πριν τις 11:40 (ώρα Ελλάδος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v