Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mικρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ηπια άνοδο καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή είναι στραμμένη στα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό. «Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες. Κινητικότητα καταγράφεται σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Απώλειες 14% και... συντρίμμια στον FT 25 αφήνει πίσω του ο Ιανουάριος. Με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και συγκριτικά καλύτερη εικόνα στη «μεσαία κεφαλαιοποίηση» ολοκληρώνεται ο Ιανουάριος, που εάν ξεπεράσει συνολικά το -15,4%, θα... αναδειχθεί ως ο χειρότερος «πρώτος μήνας έτους» από το 1986.

Με νέες απώλειες κατά 0,52% ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 542,18 μονάδες, ο FT 25 στις 150,70 μονάδες, με τον τραπεζικό να «μετρά» σωρευτικά απώλειες 29,72% από την αρχή του έτους.

Με βάση το «κλείσιμο» της 28ης/1ου, για μόλις 2 μετοχές της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» σημειώνεται θετικό πρόσημο (Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo), με τη «μεσαία κεφαλαιοποίηση» να εμφανίζει συγκριτικά καλύτερη εικόνα καθώς κόντρα στο ρεύμα πήγαν 5 μετοχές (ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Intralot, Intracom, Τεχνική Ολυμπιακή και Πλαίσιο), ενώ για 4 (Autohellas, MIG, Πλαστικά Θράκης, Καλώδια) οι απώλειες ήταν κατά πολύ μικρότερες της αγοράς.

Ωστόσο, χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η επιβεβαίωση των 520 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 141 μονάδων για τον FT 25 θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσουν χαμηλά σημεία εκκίνησης για ένα αυξημένου ρίσκου ποντάρισμα ενόψει της αξιολόγησης αλλά και της ένταξης του Χ.Α. στην κατηγορία των «προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών» (advanced emerging market) από την 1η Μαρτίου.

Η απόφαση αυτή του οίκου FTSE (από τις 12/9/15) μπορεί τύποις να αποτελεί υποβάθμιση (από την κατηγορία των ανεπτυγμένων), πλην όμως πιθανόν να ανοίγει έναν δρόμο εισόδου στο Χ.Α. πιο «επιθετικών» και λιγότερο «συντηρητικών» χαρτοφυλακίων. Η υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς θα υλοποιηθεί από κοινού με την εξαμηνιαία αναθεώρηση των παγκόσμιων δεικτών του FTSE τον Μάρτιο του 2016.

Σημειώνεται ότι το Χ.Α. εισήλθε στη «λίστα αξιολόγησης» του οίκου FTSE τον Μάιο του 1998 ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά (advanced emerging), ενώ από το 2001 περιλαμβανόταν στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Βρισκόταν δε σε watch list από το 2004.

Στα της σημερινής, τελευταίας για τον μήνα συνεδρίασης, να συνεκτιμηθούν το μήνυμα στο Μαξίμου που στέλνουν οι μεγαλοεπενδυτές των τραπεζών, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου, οι 30 μονάδες που χωρίζουν «κόλαση» από «παράδεισο», όπως μετρά ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τη Μαρίνα Μάνη να εστιάζει στο σταυρόλεξο προσφυγικού-αξιολόγησης.

«Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες, ενώ κινητικότητα καταγράφεται σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v