Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ, που ακολουθεί την πτωτική κίνηση των ευρωαγορών. Προς τις 540 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Απώλειες για τράπεζες και blue chips. Θετικές εξαιρέσεις οι Grivalia και ΟΛΠ. Πότε αναμένεται αναστροφή της τάσης.

Με απώλειες 0,85% σήμερα και συνολικά 14,29% από την αρχή του έτους, το Χ.Α. δοκιμάζεται χαμηλότερα. Συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών, χαμηλού τζίρου, εν μέσω ρευστότητας και πιέσεων στο εσωτερικό και ελεγχόμενης υποχώρησης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στην περιοχή των 540 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 150 μονάδες ο FT 25, με τον τζίρο πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών.

Προτελευταία συνεδρίαση για έναν κακό μήνα, που λίγο ακόμη θέλει για να κλείσει με τις μεγαλύτερες απώλειες ever, στην περίπτωση που αύριο ξεπεράσουν το 15,4% από την αρχή του έτους.

Το περιβάλλον δεν συνηγορεί υπέρ της άμεσης αναστροφής της τάσης και εν προκειμένω της κίνησης-δοκιμής των 565 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ή αντίστοιχα των 157-158 μονάδων για τον FT 25.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ένα κλείσιμο του Ιανουαρίου σε αυτά τα επίπεδα θα αποτελούσε ένα (εν δυνάμει) χαμηλό επίπεδο εκκίνησης-αναφοράς για τον Φεβρουάριο. Αυτό γιατί στον Φεβρουάριο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί θα κρίνεται η αξιολόγηση αλλά και επειδή θα προετοιμάζεται ο μήνας «κρησάρα», οπότε το Χ.Α. θα ενταχθεί στην κατηγορία των «προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών», θυμίζοντας την (επί της ουσίας) υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς από τον οίκο FTSE (δες σχετικό θέμα της 12ης Σεπτεμβρίου 2015).

Θα πείτε πως μέχρι τότε μεσολαβεί πολύς, μεστός χρόνος από πολλές απόψεις, διάστημα στο οποίο μπορεί να έρθουν τα πάνω-κάτω και τούμπαλιν, ωστόσο... προς το τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου συγχρονίζονται πολλές εξελίξεις που μας αφορούν, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Συνεπώς το ενδεχόμενο διατήρησης του Χ.Α. σε χαμηλά επίπεδα -αλλά σε κάθε περίπτωση υψηλότερα των 520 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 141 για τον FΤ 25- ενδεχομένως να διευκολύνει τους χειρισμούς χαρτοφυλακίων που κινούνται σε ορίζοντα 1-2 μηνών και όσων ποντάρουν στο ενδεχόμενο επίτευξης (ή όχι) της αξιολόγησης.

Με γνώμονα αυτή την προσέγγιση των ειδικών της αγοράς, θεωρούμε λογική μία «ταλαιπωρία» των βασικών δεικτών-μετοχών, σήμερα-αύριο, με στηρίξεις τις τιμές που αναφέρθηκαν.

Μία άλλη παράμετρος που θα καθορίσει τις εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα σχετίζεται με την έκβαση των συναντήσεων των μεγαλοεπενδυτών με οικονομικούς παράγοντες και κυβερνητικά στελέχη.

Θα διακινδυνεύαμε μάλιστα να υποθέσουμε ότι η ταυτόχρονη παρουσία αυτών των ισχυρών παικτών στην Αθήνα, ειδικά αυτήν την περίοδο, και οι διπλές συναντήσεις με Τσίπρα - Μητσοτάκη ενέχουν και χαρακτήρα προειδοποίησης, αν όχι τελεσιγράφου προς την ελληνική πλευρά.

Στα της συνεδρίασης, σε μόλις τρεις μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές (ΟΠΑΠ, Grivalia και ΟΛΠ), ενώ σε άλλες τρεις διαμορφώνεται σταθερή τιμή, σε Viohalco, METKA και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αντιθέτως, τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές -αλλά με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις- στις τραπεζικές αλλά και σε blue chips και σηματωρούς όπως λ.χ. σε Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΕΧΑΕ.

Τεχνικά για τον FT 25 κύρια στήριξη είναι οι 148 μονάδες (με χαμηλότερη τις 142), ενώ ημερήσια αντίσταση για την επίτευξη του στόχου του 157-158 είναι στις 153,50 μονάδες. Χρήζει προσοχής, πως -όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα- οι ταλαντωτές δείχνουν ακόμη αδυναμία.

Πτωτικές τάσεις με απώλειες έως 0,65% (για τον CAC 40) επικρατούσαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v