Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Κέρδη άνω του 2% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με σημαντικά κέρδη για τράπεζες και blue chips στο ξεκίνημα. Μεταξύ αξιολόγησης και... αγροτικών μπλόκων η κυβέρνηση, και επαναπροσέγγιση των 500 μονάδων «ψάχνουν» οι επενδυτές. Υψηλού ρίσκου οι τοποθετήσεις, «κλειδί» οι τραπεζικές μετοχές.

Με αμφίσημους οιωνούς ξεκινά η εβδομάδα, καθώς ο Τσίπρας «σηκώνει μανίκια» για αξιολόγηση τον Μάρτιο, οι αντιπροσωπείες πολλών αγροτικών συλλόγων κατεβαίνουν Αθήνα, οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν να φανούν συγκρατημένα αισιόδοξοι πως η συμφωνία με τους δανειστές μπορεί να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο.

Και εκτός «τειχών», οι εξελίξεις που διαδραματίζονται σε Ηνωμένο Βασίλειο, Συρία, Σένγκεν, θεωρούνται ιστορικές από τους ειδικούς αναλυτές.

Σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη, στην κυβέρνηση βλέπουν συμφωνία στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, συμβιβασμό στο ασφαλιστικό και «όχι στα μέτρα, που ζητά ο Τόμσεν». Παράλληλα, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση στο «μέτωπο του προσφυγικού», την ώρα που η Βιέννη προχωρά στη σύγκληση Συνόδου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πλην Ελλάδος. Μέχρι και το Κοσσυφοπέδιο καλούν οι Αυστριακοί, βεβαίως και τα Σκόπια κ.λπ., όλους πλην Ελλήνων, δείγμα γραφής της συναντίληψης περί... ενιαίας, ενωμένης και άλλων φληναφημάτων που λέγονται, Ευρώπης.

Όπως σημειώναμε και στο σχόλιό μας του Σαββάτου, «παίζεται η τάση», σε μεγάλο βαθμό η στάση προσωπικά της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και του κυβερνητικού CDU/CSU-SPD θα καθορισθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στις 13 Μαρτίου. Εκτίμησή μας πως το διάστημα μέχρι τις 13-20 Μαρτίου θα είναι στην κυριολεξία «φωτιά» για όλα τα μείζονα θέματα, σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Εάν ενδιάμεσα «κλείσουν» κάποια από αυτά, έστω το «αγροτικό», έστω φανεί πως προχωρά το «ασφαλιστικό» για τη Βουλή, έχει καλώς.

Η Έλενα Λάσκαρη σημειώνει πως πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει στην επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

H Ρούλα Σαλούρου αποκαλύπτει τις τρεις επιλογές που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους αγρότες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις..., αυτά λίγες ώρες πριν από την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών.

Ούτως ή άλλως (και) το Χ.Α. παραμένει σε μέγγενη και υπό τη σκιά όλων αυτών, που εν πολλοίς καθορίζουν όχι μόνον την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά ευρύτερα για το παρόν, το μέλλον της χώρας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εύλογα ο βαθμός κινδύνου της ελληνικής αγοράς είναι στο... κόκκινο, προφανώς ο δείκτης... VIX του Χ.Α. είναι σε σημείο υψηλού φόβου και ρίσκου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για κάποιον ο οποίος θέλει να πάρει μακροπρόθεσμες επενδυτικές θέσεις στο ταμπλό. Για αυτό, όπως εκτιμούν ειδικοί της αγοράς, σημαντικό μέρος των ημερήσιων θέσεων που λαμβάνονται ακόμη και από πιο συντηρητικά funds, είναι βραχυπρόθεσμες, το πολύ μεσοπρόθεσμες, με γνώμονα κυρίως την αξιολόγηση και την εξέλιξη του προβλήματος με τη Σένγκεν.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος (σηματωρός η Alpha Bank) αλλά και εισηγμένες/μετοχές όπως η Coca Cola, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και ακόμη 3-5 blue chips.

O Γιώργος Α. Σαββάκης αναφέρεται στα τρία «κλειδιά» που κρίνουν την τύχη των blue chips, θυμίζοντας την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's στις 26 του μήνα, τις αλλαγές στους δείκτες FTSE στο κλείσιμο της 18ης Μαρτίου, την ένταξη του Χ.Α. στην κατηγορία των «προηγμένων αναπτυσσόμενων», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ενδεχόμενο εισροών - εκροών από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και τα blue chips.

Τεχνικά για τον FT 25 δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τη «μέτρηση» που ως στόχο έχει την επαναπροσέγγιση των 140-141 μονάδων, με την προϋπόθεση πως το «χαμηλό» των τελευταίων ημερών στις 125 μονάδες θα επιβεβαιωθεί ως στήριξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v