Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με τις τραπεζικές μετοχές στον ρόλο του οδηγού, η άνοδος για τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 575-580 μονάδων. Κέρδη άνω του 5% για τραπεζικό δείκτη, πάνω από την τιμή της ΑΜΚ η Alpha. Υπεραποδίδουν Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.

Συντηρείται η τραπεζοβαρής αντίδραση στο ΧΑ, την ώρα που στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν διορθωτικές τάσεις.

Ο κλαδικός δείκτης με την υψηλότερη απόδοση είναι ο ΔΤΡ με 6,54%, ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συναλλακτικότητα και περισσότερο τζίρο είναι ο τραπεζικός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση όχι μόνο του κλαδικού δείκτη αλλά ευρύτερα και μέχρι την καταληκτική συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η προσδοκία για την ολοκλήρωση της... ημιαξιολόγησης και των αναμενόμενων εισροών λόγω rebalancing φαίνεται να συντηρούν βραχυπρόθεσμα κλίμα και τάση, με αποτέλεσμα την ενίσχυση ενός ευρύτερου μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εως τις 581,52 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, επίπεδα τιμών που ο δείκτης είχε στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και αφού ενδιάμεσα υποχώρησε έως το ιστορικό ελάχιστο των 420,82 μονάδων στις 11 Φεβρουαρίου. Ακριβώς στην ίδια συνεδρίαση που σημειώθηκαν οι ελάχιστες τιμές για τον ΔΤΡ και των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών.

Το ΧΑ "βούλιαξε" από την αρχή του χρόνου προς τα μέσα του Φεβρουαρίου, με "βαρίδι" τον τραπεζικό κλάδο. Το ΧΑ "αναδύεται" από τα μέσα του προηγούμενου μήνα με "μοχλό" και πάλι τον τραπεζικό κλάδο, καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που έχει και χρηματιστηριακά.

Θα μείνουμε λίγο στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του κλάδου (και του ΔΤΡ, παραπέμποντας και στην προ ολίγου ανάρτησή μας στον Εκηβόλο) καθώς ένα από τα μείζονα θέματα που αφορά στη διαχείριση της "βόμβας" των μη εξυπηρετούμενων δανείων τίθεται σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Στο νέο παζάρι για τα "κόκκινα δάνεια" αναφέρεται η Αλεξάνδρα Γκίτση, σημειώνοντας πως ο επόμενος -και καθοριστικότερος- γύρος συνεχίζεται σε λίγες ώρες (στις 18:00) με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Βάσει των αποτελεσμάτων 2015 και δη του τέταρτου τριμήνου και των 4 συστημικών ομίλων, φαίνεται πως οι συνολικές προβλέψεις μπορεί να αποτελούν ένα ικανό "μαξιλάρι" για τη διαχείριση του προβλήματος -συνεκτιμώντας δε τις τελευταίες αρνητικές εκθέσεις/προβλέψεις τόσο του Economist όσο και της Deloitte.

Οπως σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιό μας, σημαντική εξέλιξη θεωρείται η επαναπροσέγγιση της τιμής της ΑΜΚ -των 2 ευρώ- για τη μετοχή της Alpha Bank καθώς ενισχύει τη μόχλευση που επιχειρείται και στην Εθνική και στη Eurobank. Από κοντά και η κινητικότητα που τελευταία καταγράφεται για τα Συμβόλαια των 4 μετοχών στα Παράγωγα.

Μάλιστα το γεγονός πως σήμερα γίνονται αρκετές πράξεις και στην αμέσως επόμενη σειρά αποδίδεται στην προεξόφληση κύκλων της αγοράς πως σε δεύτερο χρόνο ο κλάδος και οι μετοχές πιθανόν να ενισχυθούν σε ακόμη υψηλότερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο θετικό σενάριο θα μπορούσε να ευοδωθεί μόνο με την προϋπόθεση πως η πρώτη φάση της αξιολόγησης θα κλείσει σε σύντομο χρόνο.

Το σχεδόν 78% του συνολικού τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ένδειξη της επικέντρωσης του ενδιαφέροντος, με μόνο την Alpha Bank να έχει κάνει (στις 15:10) το σχεδόν 25% του τζίρου. Ακολουθούν με μερίδια περίπου 10% Εθνική και Eurobank, καθώς εύλογα εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν την Alpha Bank στην κάλυψη της τιμής των α.μ.κ. Στο 0,30 ευρώ για την ΕΤΕ, στο 1 ευρώ για τη Eurobank, με υψηλή τιμή ημέρας στα 0,25 και 0,849 αντίστοιχα.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων, η υπεραπόδοση συγκεκριμένων κλάδων/μετοχών, η διάθεση μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και η σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής των 575 μονάδων για τον ΓΔ, όπως αντίστοιχα των 45 για τον ΔΤΡ.

Εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, ενδιαφέρον και κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές των Jumbo, Motor Oil, ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και FF Group, ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Αεροπορίας Αιγαίου, Sarantis, Coca Cola κ.α.

Η μετοχή της Coca Cola, στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, κυμαίνεται σε αρνητικό έδαφος ενώ "γύρισε" ανοδικά έως τα 18,10 στις 14:25, λειτουργώντας σαν... φρένο. Από τη στιγμή που η μετοχή ξαναπέρασε σε θετικό έδαφος, μέχρι πριν από λίγο αρνητικά κινούνται οι επίσης δεικτοβαρείς ΤΙΤΑΝ και FF Group.

Απώλειες 3,64% για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝα μετά από εβδομαδιαία άνοδο 3,67% και 27,20% σε μηνιαία.
Απώλειες 2,27% για τη μετοχή του FF Group μετά από μικρή υποχώρηση 2,27% στην εβδομάδα αλλά συνολική απόδοση 23,53% σε διάστημα μηνός.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή στη διαμόρφωση του ΓΔ για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝα είναι στο 6,35%, του FF Group στο 5,09% έναντι 9,55% της Coca Cola. Ενδεικτικά της Alpha Bank φτάνει στο 8,15% και στο 4,19% της Εθνικής στον ΓΔ και με βάση τη σύνθεση της 11ης Μαρτίου.

Στα 62+ η αξία των συναλλαγών, στα 94 εκατ. οι συναλλαγές σε τεμάχια, στις 15:10.

Στα 1.873 τα Συμβόλαια του FT 25 για την τρέχουσα σειρά με υπερτίμηση, ενώ άλλα 1.348 είχαν γίνει στην επόμενη σειρά. Αυξημένες συναλλαγές στα ΣΜΕ κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v