Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τριήμερο με κέρδη 20% για τον τραπεζικό κλάδο!

Με όγκο συναλλαγών που έφτασε σήμερα τα 80 εκατ. ευρώ το χρηματιστήριο συνεχίζει την αυτόνομη πορεία από τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι τράπεζες σέρνουν το χορό που συνδυάζεται από την αποκλιμάκωση αποδόσεων στα ομόλογα. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα.

Τα μικτά μηνύματα που "εκπέμπουν" οι Διεθνείς Αγορές δεν δείχνουν να επηρεάζουν το Χ.Α., το οποίο με "ατμομηχανή" τον Τραπεζικό κλάδο συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, δείχνοντας διάθεση διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων και διεκδίκησης υψηλότερων τιμών, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και όχι μόνο.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, όπου η Wall Street, συνεχίζει στον ρόλο του "σηματωρού", οι δείκτες Dow Jones ο S&P 500 δείχνουν να επαναπροσεγγίζουν τα ιστορικά υψηλά τους (σήμερα προς νέο ρεκόρ κινείται και ο Nasdaq), ενώ σε υψηλά 11 μηνών τερμάτισε, σήμερα το πρωί, την συνεδρίαση ο Nikkei, παίρνοντας "καύσιμα" από τα υψηλά 5μηνου του Δολαρίου, έναντι του Γεν.

Συνεχίζονται τα κύματα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τα Ιταλικά να καταγράφουν τον χειρότερο μήνα της τελευταίας 4ετιας, ενόψει του δημοψηφίσματος για τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στις 4 Δεκεμβρίου, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ματέο Ρέντσι θα χάσει το δημοψήφισμα.

Συνεχίζει ανοδικά το δολάριο, σε υψηλά έτους έναντι του ευρώ, μετά τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι κοντά, ενώ νέα πίεση υφίσταται ο χρυσός που υποχωρεί προς νέα χαμηλά 5μηνου και πλέον και οδεύοντας προς το χαμηλότερο κλείσιμο από το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου.

Συνεχίζουν να κινούνται "contrarian" με τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, τα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 6,35%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Σε αυτό το κλίμα και με τα ομόλογα να δίνουν "καύσιμα" ανόδου και στο Χ.Α. το Ελληνικό Χρηματιστήριο συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Τα αθροιστικά κέρδη των τριών συνεδριάσεων για Γενικό Δείκτη (+5,84%) και κλαδικό δείκτη Τραπεζών (+19,84%), ασφαλώς και δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών, όσον αφορά το ποιος κλάδος "οδηγεί την κούρσα", έστω και αν κατά την σημερινή συνεδρίαση σημαντικότατες βοήθειες στους βασικούς δείκτες έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,22%), καθώς ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Τον Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της συνεχιζόμενης ανόδου, επιβεβαιώνει και η "διανομή" του τζίρου, καθώς οι τίτλοι των Alpha Bank (+3,57%), Eurobank (+14,24%), Εθνικής (+6,06%) και Πειραιώς (+9,04%) απασχόλησαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραπεζικός κλάδος, χρηματιστηριακά, απασχολεί συγκεκριμένη "ομάδα" επενδυτών, ενώ παραμένει εκτός "επενδυτικού κάδρου" για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Από την άλλη, αυτό που γίνεται στο ταμπλό του Χ.Α., κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, είναι ο απόλυτος ορισμός της "απόγνωσης του trader", που βλέποντας τις Τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν όλων των υπόλοιπων τίτλων, όλοι και περισσότεροι από τους ενεργούς παίκτες "μπαίνουν στον πειρασμό", προκειμένου να πάρουν μικρό μερίδιο της ανόδου, αλλά πανέτοιμοι να προχωρήσουν σε επιθετικές πωλήσεις, στην πρώτη αλλαγή του κλίματος, αποδεικνύοντας "πόσο συνεπείς παραμένουν στην χρηματιστηριακή ασυνέπεια, που τους διακρίνει"!

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "προειδοποίηση στη Γερμανία και άλλους Πιστωτές να συμφωνήσουν τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της Χώρας", έστειλε μέσω της "Wall Street Journal" ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το να καταστεί το Ελληνικό χρέος βιώσιμο, θα διευκόλυνε τη συμμετοχή της Χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, βήμα που, όπως πιστεύει ο κ. Τσακαλώτος, θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και να βοηθήσει ώστε να "ξεκλειδώσει" η οικονομική ανάκαμψη.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη, "κείμενο συμφωνίας αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση συντάσσουν οι Εκπρόσωποι των Δανειστών. Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να συζητηθεί σε αλλεπάλληλα ραντεβού με τα Στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης που έχουν επωμιστεί το βάρος των διαπραγματεύσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η σύνταξη του κειμένου, εξηγεί την απουσία ραντεβού χθες και σήμερα ανάμεσα στο Κουαρτέτο και τους Υπουργούς της Κυβέρνησης και το περιεχόμενό του είναι αυτό το οποίο θα κρίνει αν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, στη βάση του ορόσημου της 5ης Δεκεμβρίου".

Μένοντας στην ημερομηνία της 5ης Δεκεμβρίου, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι μία μέρα πριν και πιο συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου είναι το δημοψήφισμα στην Ιταλία και οι Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και αυτά μπορεί να έχουν την σημασία τους, ανάλογα του αποτελέσματος.

"Η Ελλάδα και οι Θεσμοί συζητούν τις μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα και μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για συζητήσεις, τον Δεκέμβριο, για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους, κάτι που θα προαναγγείλει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος", υποστήριξε ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ μιλώντας στο Bloomberg.

Όσον αφορά τα επιμέρους, δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε την Τετάρτη, με την οποία μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% του ΟΤΕ. Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά και ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας με κέρδη 2,42%.

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί η νέα αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων), η επιφυλακτική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη και οι ελάχιστες, ενδιαφέρουσες, κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που παραμένουν αποστασιοποιημένες, στην, εν εξελίξει, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.

Την κίνηση με αιχμή τις Τραπεζικές μετοχές και περιορισμένο αριθμό μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, επισημαίνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, τονίζοντας την βελτίωση των όγκων και της ψυχολογίας, που δημιούργησε η υπέρβαση των 599 μονάδων, όπως και την σημασία ο Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 610 μονάδων.

Μάλιστα, κάποιοι περισσότερο "υποψιασμένοι" θεωρούν ότι την "Τραπεζική ανάδυση" βλέπουν με "καλό μάτι", όσοι από τους Ξένους Διαχειριστές παρέμειναν εγκλωβισμένοι στον Τραπεζικό κλάδο και οι οποίο κλείνουν βιβλία χρήσης στο τέλος του τρέχοντος μήνα!

Επιφυλακτικά, βλέπει την Τραπεζική "δυναμική" των τελευταίων ημερών το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με την Κύκλος "διαστάσεις 'bull market' τείνει να λάβει η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε σαν μία συνηθισμένη διόρθωση στην πτώση. Οι αγοραστές δείχνουν να αγνοούν τις συνεχείς δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προεξοφλώντας ότι θα ήταν καταλυτική η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στις διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές μας, αναφορικά με το χρέος. Πολύ φοβούμαστε ότι μάλλον θα διαψευστούν για ακόμα μία φορά. Όχι επειδή η Αμερικανική Κυβέρνηση δεν θέλει, ή δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή της, αλλά επειδή δεν πρόκειται ν' ασκήσει τόση πίεση ώστε να θέσει σε κίνδυνο την σχέση της με την Γερμανία, καθώς σε αυτήν διακυβεύονται τεράστια γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ελάχιστοι κατάλαβαν την σημερινή κίνηση του Ελλάκτωρα. Ο τίτλος ξεκίνησε με "φουριόζο" αγοραστή και πολύ γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1,26 ευρώ (+4,13%), όμως εξ ίσου γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές έχασαν δυναμική, ο τίτλος έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 1,19 ευρώ (-1,65%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,20 ευρώ, αμετάβλητος. Εντυπωσιακός ο ημερήσιος όγκος που έφθασε τα 1241560 τεμ., χωρίς την βοήθεια "πακέτων". Υπενθυμίζεται ότι παραμένει ισχυρή η ζώνη αντίστασης των 1,25 - 1,30 ευρώ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην σημερινή "ανιχνευτική πτήση".

Από εκεί και πέρα, μετά από παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση, "αποφάσισε" να αντιδράσει η Μέτκα (+2,88%), όμως παραμένει άγνωστο αν ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις "arbitrage" με τον τίτλο της Μυτιληναίος (-0,35%).

Τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις από τα 3,00 ευρώ και υψηλότερα, ο τίτλος της ΔΕΗ (+3,31%) είχε να "δει" από το διάστημα 10/6 και πίσω. Σε κάθε περίπτωση, αν συνεχιστεί η ανοδική προσπάθεια, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 3,36 και η αμέσως επόμενη στα 3,90 ευρώ.

Το διάγραμμα της ΔΕΗ από την αρχή του έτους

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη.

Επιστροφή των αγοραστών, με συναλλαγές εβδομάδας και πλέον, στα Ελ. Καλώδια (+3,42%). κίνηση που ακολούθησε την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "Ματαιώθηκαν για τις 8 Δεκεμβρίου οι Γενικές Συνελεύσεις των Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου που είχαν προγραμματιστεί για τις 25 Νοεμβρίου, με θέμα την έγκριση της Διασυνοριακής Συγχώνευσης με απορρόφηση από τη Βελγική εταιρεία 'Cenergy Holdings S.A.". Μένει να φανεί αν η σημερινή κινητικότητα θα έχει και συνέχεια.

Σε "ήρεμη δύναμη" εξελίσσονται τα Πλ. Θράκης (+2,5% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η εισηγμένη ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και αν η χρήση τελείωνε στις 30/9, τα καθαρά κέρδη θα ήταν τα υψηλότερα όλων των προηγούμενων χρήσεων που ολοκληρώθηκαν στις 31/12, ενώ ο τίτλος διαπραγματεύεται με "κραυγαλέα" μονοψήφιο p/e.

Επίσης, από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 433.301 ίδιες μετοχές της FHL Κυριακίδης (+2,39%). Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 23.286.253.

Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 215.273 νέες μετοχές της Νερεύς (-2,89%) που προέκυψαν από την μετατροπή 4.850 ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 0,31 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 291.497.368, ενώ το σύνολο εισηγμένων ομολογιών της εταιρείας διαμορφώνεται σε 1.774.359 ομολογίες, μετατρέψιμες σε μετοχές.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η σημερινή συνεδρίαση βελτίωσε έτι περαιτέρω τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Τραπεζικός δείκτης, δίνοντας "ρεσιτάλ υπεραπόδοσης" άφησε πίσω του και την αντίσταση των 731 - 750 μονάδων, που ήταν και το " make or break", μπαίνοντας σε υπεραγορασμένη περιοχή. Αν επιμείνει ανοδικά, χωρίς ενδιάμεση διόρθωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 820 μονάδες. Το 680 έχει γίνει στήριξη ενώ το "Stop" είναι στις 647 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,79%), έχουμε ανοδική διάσπαση των 1635 μονάδων και κλείσιμο πολύ κοντά στην αποφασιστική αντίσταση των 1647 μονάδων. Θυμίζουμε ότι έχουμε "χάσμα" από το "Brexit" στο 1605 - 1705, ενώ στόχος και αντίσταση στο γράφημα είναι το 1647. Σε περίπτωση διόρθωσης, πρώτη στήριξη στις 1635 μονάδες και σημαντική στις 1614.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μέσα στην πολύ δύσκολη ζώνη των 610 - 614 μονάδων και αν δώσει ανοδική διαφυγή μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 630 μονάδες. Διόρθωση, σε ακρότητα, μέχρι τις 592 μονάδες, δεν χαλάει το ανοδικό momentum.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 5,04%. Να σημειωθεί ότι το +5,04% είναι η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από την εβδομάδα 15 - 22/4/2016 (+5,43%). Στην εβδομάδα, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 17,9%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 24,5% και διαμορφώθηκε στα 50,2 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τις απώλειες στο 3,08% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στο 34,63%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Χρειάστηκε 103 συνεδριάσεις για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 600 μονάδες και να ξεπεράσει το υπερβολικό σοκ που προκάλεσε το δημοψήφισμα του 'Brexit' στα τέλη του Ιουνίου" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Αναλυτικά, ο διαγραμματικός τρόπος διαφυγής του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 590 μονάδες, την περασμένη Τετάρτη, έδωσε τη κατάλληλη φόρα για την προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων ανοίγοντας την όρεξη στους "Buyers" για τη κατάκτηση των 607 με 610 μονάδων.

Επίπεδο όπου εάν τμηθεί με αξιόλογο τζίρο συναλλαγών και "φίλτρο" τριών συνεδριάσεων, θα βάλει τη "σκάλα" για την πολυπόθητη αλλαγή επιπέδου με κατεύθυνση προς τις 635 μονάδες. Σημαντικούς πόντους στο ανοδικό σενάριο, στις επόμενες συνεδριάσεις, θα δώσει το καθοδικό άτμητο σε επίπεδο daily close της γραμμής "Q", στις 596 μονάδες. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε ένα αμφίβολο πισωγύρισμα προς τη ζώνη στήριξης των 590 με 585 μονάδων.

Στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σημείο που πρέπει να καταστρατηγηθεί για να ανοίξει το δρόμο για τα επίπεδα των 1700 μονάδων είναι η άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Αυγούστου, στις 1606 με 1610 μονάδες περίπου, κάτι που επετεύχθη κατά την σημερινή συνεδρίαση. Η επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 1610 μονάδων (με τρία κλεισίματα) θα οδηγήσει το δείκτη προς την περιοχή που λάμβανε τιμές προ "Brexit" στις 1690, με 1708 μονάδες.

"Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο Τραπεζικός Δείκτης δείχνει να παίρνει ανάσες πάνω από τις 765 μονάδες. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά τις 765 μονάδες το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 910 με 920 μονάδες. Σαν αρνητική εξέλιξη θα πρέπει να εκληφθεί η καθοδική διάσπαση των 700 μονάδων και η επανείσοδος στη 'μίζερη' διακύμανση των 680 με 640 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Πέτρος Στεριώτης

"Στις ΗΠΑ, προσοχή πρέπει να δείξουν οι επενδυτές στην 'απόκλιση' μεταξύ των 3 βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, η οποία αποδυναμώνει τη σημασία του νέου ιστορικού υψηλού στον Dow Jones" κατά την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στις τελευταίες συνεδριάσεις η εκτόξευση των όγκων συναλλαγών και οι τριψήφιες αποδόσεις σε εισηγμένες στο Nasdaq Ναυτιλιακές εταιρείες, απόρροια της αισιοδοξίας των επενδυτών για ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας και άνοδο της Ναυλαγοράς.

Οι ομολογιακές Αγορές των ΗΠΑ προεξοφλούν έντονα την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στη Χώρα, κυρίως
λόγω της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τράμπ, καθώς και την αντίδραση της FED μέσω μελλοντικά υψηλότερων επιτοκίων.

Παράλληλα, οι "ευαίσθητες" Αγορές Εμπορευμάτων πλήττονται από τη μεγάλη ισχύ του Δολαρίου, ενώ ο DAX δυσκολεύεται να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά του, παρά τη μεγάλη υποχώρηση του Ευρώ, η οποία στηρίζει τις Γερμανικές εξαγωγές.

Παρατηρούμε, δηλαδή, τη συνέχιση της υποαπόδοσης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης σε σχέση με αυτό της Νέας Υόρκης και ενώ προδιαγράφεται μεγαλύτερη απόκλιση στις κατευθύνσεις νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν ΕΚΤ και FED.

Στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι αγοραστές θέλουν να δουν υποχώρηση της μεταβλητότητας και συνέχιση του ανοδικού momentum, κάτι που θα σημάνει ότι η Αγορά αντιδρά ψύχραιμα στο κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των
600 - 610 μονάδων του Γενικού Δείκτη και δεν κατοχυρώνει άρον-άρον κέρδη, φοβούμενοι ότι οι αποτιμήσεις έχουν ολοκληρώσει τον τρέχοντα ανοδικό τους κύκλο.

Υποστηρικτικά, για το Γενικό Δείκτη, συνεχίζει να λειτουργεί η μείωση του spread των Ελληνικών ομολόγων, που υποδηλώνει την ύπαρξη αισιοδοξίας ενόψει των εξελίξεων στο θέμα της Αξιολόγησης.

"Τα επόμενα μακροχρόνια επίπεδα αντίστασης του Γενικού Δείκτη βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ 620 και 625 μονάδων. Οι πωλητές, αντίθετα, βασίζονται στο σενάριο ότι η ανοδική διαφυγή θα αποτελέσει 'ψευδοδιάσπαση', με τις τιμές να επανέρχονται στο "κανάλι" τιμών που επικράτησε τους 5 τελευταίους μήνες και με κατεύθυνση τη μεγάλη στήριξη στις 572 μονάδες" επισημαίνει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Μετά από τέσσερις μήνες ζυμώσεων, παλινωδιών και καθυστερήσεων, η Αγορά φαίνεται να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα δεδομένα που αφορούν τους βασικούς μακροοικονομικούς καταλύτες και να αλλάζει ταχύτητα" σύμφωνα με την άποψη του Μανου Χατζηδάκη.

Οι προσδοκίες, πλέον, δεν φαίνεται να μένουν μόνο στην ειδησεογραφία, αλλά έχουν αντανάκλαση στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών, τροφοδοτώντας ένα ράλι τιμών που έχει ικανοποιητική διάχυση και πρωταγωνιστές σε όλο το φάσμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η συμμετοχή των μετοχών των Τραπεζών σε ένα χρηματιστηριακό ράλι μπορεί να μην είναι αναγκαία συνθήκη, είναι όμως ικανή να βελτιώσει θεαματικά την ψυχολογία και να μεταφράσει εμφατικότερα την θετική άποψη σε τζίρο, στοιχείο το οποίο έλλειψε ιδιαίτερα έως τώρα, στο β' εξάμηνο.

Κοντή μνήμη; Όχι ακριβώς. Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν περάσει φέτος "από 40 κύματα". Από τις πιο "αγαπημένες" μετοχές της Αγοράς έφθασαν να θεωρούνται ως οι πλέον επικίνδυνες και αμφισβητούμενες. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο όχι μόνο εσωτερικοί παράγοντες αλλά και εξωγενείς: Το κλίμα αμφισβήτησης των Τραπεζικών ισολογισμών στην Ευρώπη, ακόμα και μετά την αποτύπωση των κεφαλαιακών αναγκών στο διαγνωστικό "τεστ αντοχής" του Αυγούστου διατήρησε το σκεπτικισμό που υπάρχει ως προς την επαρκή κεφαλαιοποίηση και την δυνατότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων που θα καλύψουν ενδεχόμενες ζημιές, από νέα αύξηση των προβλέψεων επισφαλών δανείων.

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα η πρόσφατη υπόθεση της Μαρινόπουλος, η αδυναμία ολοκλήρωσης της στελέχωσης των ΔΣ στον ορισμένο χρόνο που αρχικά είχε τεθεί και η υποχρεωτική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ESM κατά 40% έως το τέλος του 2019, επέτειναν τον κλίμα δυσπιστίας, διατηρώντας τις τιμές επί μακρό χρονικό διάστημα σε επίπεδα ακόμα και 60% κάτω από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι πρώτοι, δημοσιευμένοι, Τραπεζικοί ισολογισμοί του εννεαμήνου μπορεί να μην έδειξαν κάποια θεαματική κερδοφορία, έδειξαν ωστόσο αντοχές, ενώ στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν δόθηκαν κατευθύνσεις για το πώς και πότε οι Τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων.

Οι κατευθύνσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν "απαιτητικές αλλά όχι ακατόρθωτες", δεδομένου των τάσεων που σταδιακά αλλά σταθερά έχουν παρατηρηθεί στα τρία τρίμηνα του 2016. Επιπλέον το "πάρτι" στις Ευρωπαϊκές μετοχές των Τραπεζών άνοιξε εκ νέου την ψαλίδα των αποτιμήσεων, το ΑΕΠ του τρίτου τρίμηνου έδειξε ανάπτυξη καλύτερη από την αναμενόμενη, η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς έχει τα φόντα να ολοκληρωθεί σύντομα και τα πρώτα ακούσματα για το χρέος έχουν θετική χροιά τουλάχιστον σε ότι αφορά την μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μπορεί να θεωρηθεί ότι βγήκε από την μεγάλη χρονική συσσώρευση τιμών μπαίνοντας σε ανοδική τάση, με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που τον έφεραν υψηλότερα από τις 600 μονάδες. Τα νέα σημεία αναφοράς είναι οι 615 και οι 650 μονάδες από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η Αγορά μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα και από τα επίπεδα της αρχής του έτους.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι αγορασμένοι, ο MACD αναίρεσε με χαρακτηριστική ευκολία το σήμα πώλησης γυρίζοντας ανοδικά, ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα ικανοποιητικό περιθώριο μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ισχυροποιώντας το ανοδικό σενάριο.

Ο τραπεζικός κλάδος, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται υπεραγορασμένος, ωστόσο στο παρελθόν η εικόνα αυτή έχει δείξει ότι μπορεί να έχει διάρκεια, ενώ η συσσώρευση που έχει προηγηθεί έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή βάση στήριξης από την οποία ξεκίνησε το ράλι. Συμπερασματικά η άνοδος φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, η τεχνικές προδιαγραφές είναι σχεδόν ιδανικές και οι 50 μονάδες έως την δεύτερη αντίσταση φαίνεται ένα βατός άμεσος στόχος.
Μπαίνοντας στην "καρδιά" των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η ερχόμενη εβδομάδα έχει περισσότερη "δράση".

"Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης αναμένονται τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και του Φουρλή, την Τετάρτη ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα και η εβδομάδα κλείνει με Lamda Development το απόγευμα της Πέμπτης. Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζει η έκτακτη Γενική συνέλευση (24/11) της ΔΕΗ στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την απόσχιση και πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα κυριάρχησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,59%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,49%).

Ελεγχόμενες απώλειες για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ η Wall Street αλλάζει πρόσημα κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός, με οριακά κέρδη το US Oil.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επικεντρωθεί στο αν η ανάκαμψη του πληθωρισμού της Ευρωζώνης μπορεί να διατηρηθεί από μόνη της, ακόμα και αν υπάρξει περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Σημείωσε πως "υπάρχουν παράγοντες που κάνουν την Ευρωζώνη να πατά, πλέον, πιο σταθερά, όμως υπάρχουν ακόμα λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει ακόμα να ρίξουμε τις άμυνές μας".

Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία γνωστοποίησε σήμερα ότι οι τιμές παραγωγού εμφάνισαν άνοδο 0,7% από το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν μηνιαία άνοδο μόνο 0,2% για τις τιμές παραγωγού.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρος της Fed, δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία της, μολονότι δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς της από τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

"Οι πολύ πλούσιοι αρχίζουν να νιώθουν καλά για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ", σύμφωνα με τη UBS.
H Αμερικανική μονάδα διαχείρισης πλούτου της Ελβετικής Τράπεζας ανέφερε ότι "πάνω από τους μισούς πλούσιους επενδυτές νιώθουν 'ταύροι' για τις μετοχές, έναντι μόλις 25% πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου".

Σύμφωνα με τους Financial Times, πριν από τις εκλογές, μόλις το 39% των 1.200 πλούσιων επενδυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Ελβετικής Τράπεζας ανέφεραν ότι νιώθουν αισιόδοξοι για το βραχυπρόθεσμο outlook. Η νίκη του κ. Trump έχει ενισχύσει το ποσοστό αυτό στο 48%, με τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανού να αντισταθμίζει την απογοήτευση ανάμεσα στους οπαδούς της Clinton.

Πολλοί επενδυτές προέβλεπαν πριν από τις εκλογές ότι μια νίκη του κ. Trump θα αναστάτωνε τις Αγορές. Αλλά οι Αγορές κινήθηκαν, τελικά, υψηλότερα, με τη UBS να τονίζει πως το 53% των πλούσιων επενδυτών αναμένουν θετικές αποδόσεις από τον S&P 500 τους επόμενους έξι μήνες, έναντι ποσοστού 25% πριν από τις εκλογές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ καταγράφεται τον Οκτώβριο, μήνα που ολοκληρώνεται η τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτοί που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν κατά περίπου στις 884.331 (από 871.981), ενώ όσοι ενεγράφησαν στον Οργανισμό αλλά δηλώνουν πως δεν αναζητούν απασχόληση έφτασαν τις 104.055. Συνολικά δηλαδή εγγεγραμμένοι είναι 988.386 άνθρωποι έναντι 944.741 τον Σεπτέμβριο.

"Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία", επανέλαβε ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε Τραπεζικό Συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Στα 11,7 ευρώ από 11 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Euroxx σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει θετικά τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, γεγονός που αποδίδει στις επιδόσεις από το κομμάτι της Σταθερής Τηλεφωνίας αλλά και την Romtelecom. Για φέτος προβλέπει καθαρά κέρδη 219 εκατ. και πωλήσεις 3,92 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Euroxx η πορεία της μετοχής, βραχυπρόθεσμα, θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από τις εγχώριες εξελίξεις σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων υποχωρώντας μέχρι τις 599,53 μονάδες (-0,26%), όμως από τις 11.36 και μετά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 611,65 (+1,76%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 612,28 (+1,87%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 611,93 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,81%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 82 εκατ. από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΤΕ). Άλλαξαν χέρια 177331632 τεμ. από τα οποία τα 168080665 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ και Αεροπορία Αιγαίου δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Lamda Development, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ έξι τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Χωρίς αλλαγές η πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,216 δισ), ΟΤΕ (4,141 δισ), ΟΠΑΠ (2,701 δισ) και Alpha Bank (2,674 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων και στην Αγορά Παραγώγων, σε μία συνεδρίαση που συνδυάστηκε και με την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου.

Σημαντική η καθίζηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ νέα αύξηση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (108.502 συμβόλαια).

Στα 8.161 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.808, 1.170 για τον Νοέμβριο, 2.622 για τον Δεκέμβριο και 16 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.636,5) κινήθηκε μεταξύ 1.596 και 1.641,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (77.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.689), Eurobank (14.305), Πειραιώς (33.555), Εθνική (48.376), MIG (1.317), ΟΤΕ (1.143), ΔΕΗ (1.302), ΟΠΑΠ (229), Ελ. Πετρέλαια (236), Μυτιληναίο (522), ΓΕΚ (347), Ελλάκτωρα (705), Μέτκα (188), ΕΧΑΕ (102), Intralot (155).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.), Εθνική (1.687.741 τεμ.) και Eurobank (2.085.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v