Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε τροχιά διόρθρωσης μετά το ράλι

Αποκόμιση κερδών από το χθεσινό κρεσέντο καταγράφεται στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί την τάση που διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι τράπεζες πάντα στο επίκεντρο. Πιέσεις σε ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο.

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Μετά τον μεστό Νοέμβριο, με κέρδη από τη Wall Street έως την Αθήνα, και μετά το «κλείσιμο των βιβλίων» (στις 30/11), η αρχή ενός δύσκολου και πονηρού μήνα, με τους traders να κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Σήμερα-αύριο είναι δύο συνεδριάσεις-κλειδιά, καθώς είναι γενική η εκτίμηση πως αρκετοί βραχυπρόθεσμοι θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» ένα μέρος των κερδών τους ενόψει του Σαββατοκύριακου που ακολουθεί, με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συνεχείς αλλαγές προσήμου στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ως βάση τις 625 μονάδες και τον τραπεζικό κλάδο να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος. Εμφανείς οι κινήσεις να «κλειδωθεί» μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Σε δοκιμασία -τεχνικά- οι 620 μονάδες για τον Γ.Δ. στη συνέχεια της συνεδρίασης, με κλάδο-ρυθμιστή τον τραπεζικό, καθώς η συνολική στάθμιση των 4 συστημικών έχει αυξηθεί στο 25% (της βαρύτητας για τον Γενικό Δείκτη).

Σε χαμηλότερες τιμές οι ρευστοποιήσεις μετά τις 11:05, με Πειραιώς και ΟΤΕ να κινούνται κόντρα.

Προσεκτικές οι πρώτες κινήσεις από Μιλάνο και Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, με μικρές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες. Η συμφωνία του ΟΠΕΚ μπορεί να έφερε χαμόγελο νωρίτερα στις ασιατικές αγορές, ωστόσο οι ευρωπαϊκές είναι σε διαφορετική θέση, περιμένοντας την αποσαφήνιση της τάσης (κυρίως) από τη Wall Street.

Στον ρυθμό της δεύτερης αξιολόγησης και δευτερευόντως των οικονομικών αποτελεσμάτων το Χ.Α., με τους long να έχουν μετρήσει κέρδη σχεδόν 6,7% σε διάστημα μηνός, αποκομίζοντας τα περισσότερα -25,3%- από τον τραπεζικό κλάδο.

Συνεπώς η βραχυπρόθεσμη εικόνα για το Χ.Α. -σήμερα/αύριο- εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη στάση που θα τηρήσουν οι βραχυπρόθεσμοι, από τη σχέση πωλητών - αγοραστών, από το αν η όποια προσφορά υπερκαλυφθεί (ή όχι) από τη ζήτηση.

Σταθερά πάνω από τις 800 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, στο εύρος των 815-832 μονάδων, με το 55% του μέτριου τζίρου στον κλάδο. Οδηγός μεν η Alpha Bank, αλλά με την αντίδραση της Πειραιώς μετά τα πρώτα 25' η αντίδραση του ΔΤΡ που ώθησε σε θετικό έδαφος προς τις 630 μονάδες τον Γενικό Δείκτη.

Εκτός των τραπεζικών μετοχών, συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μετοχές των ΟΤΕ, FF Group αλλά και Jumbo, MIG, Lamda Development κ.ά., σε ένα μάλλον αναγνωριστικό πρώτο ημίωρο.

Από τις μέχρι τώρα κινήσεις των επενδυτών είναι εμφανής η προσπάθειά τους να μην ακυρωθεί η βραχυπρόθεσμη (μηνιαία) τάση που είναι ανοδική, να απορροφηθεί η προσφορά που εκδηλώνεται σε μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και να διατηρηθεί το momentum σε επιμέρους μετοχές, με ενδεικτική την περίπτωση του ΟΤΕ.

Στην περιοχή των 1.700 μονάδων ο δείκτης FTSE 25, με την πλειονότητα των μετοχών σε αρνητικό έδαφος λίγο πριν από τις 11:00, με συνέπεια την εκ νέου υποχώρηση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v