Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες προς νέα υψηλά το ΧΑ

Κίνηση υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη, με τον τραπεζικό να υπερβαίνει τις 900 μονάδες. Σε θετικό πρόσημο περνούν τα περισσότερα blue chips. Ανοδος για ΔΕΗ, σε νέα υψηλά η Motor Oil.

Με τράπεζες προς νέα υψηλά το ΧΑ

Σε επίπεδα Νοεμβρίου '15 ο Γενικός Δείκτης, καθώς νωρίτερα πλησίασε τις 668 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται σημαντικά, υπερβαίνοντας μάλιστα το όριο των 900 μονάδων.

Αλλαγή κλίματος μετά τις 12:45-12:55 και αφού στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει οι πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Οπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, στις 18-20 Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να εγκρίνουν μεταβίβαση ομολόγων 30 δισ. ευρώ στον ESM. Πάνω από 2% η αντίδραση του Δείκτη Τραπεζών, με το 48% του μέτριου τζίρου να επικεντρώνεται στις μετοχές του κλάδου, την ώρα που το 10ετές "τσιμπούσε" λίγο προς τις 693 μονάδες βάσης.

Με την προσοχή των traders στραμμένη στο EwG αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις, οι long έχουν σαφώς πλεονέκτημα, κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στην υπερ-αντίδραση του τραπεζικού κλάδου αλλά και στην αισθητή βελτίωση της εικόνας πολλών blue chips.

Πάνω από τις 1.790 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την πλειονότητα των μετοχών να έχουν "γυρίσει" σε θετικό πρόσημο και την ενθαρρυντική ένδειξη της επιτάχυνσης της ροής συναλλαγών κυρίως από την πλευρά των αγοραστών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την υπέρβαση των 900 μονάδων να ισχυροποιεί την τάση προς τον κύριο στόχο των 920, με την Alpha Bank να αρχίζει να κατοχυρώνει τα 2 ευρώ -της τρίτης αμκ- και την Εθνική να ενισχύεται προς το 0,265 ευρώ. Κινητικότητα και στις μετοχές των Πειραιώς, Eurobank, με τις περισσότερες συναλλαγές σε ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς και τον υψηλότερο τζίρο στον τίτλο της Eurobank.

Περί τα 8 με 9 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στις μη τραπεζικές μετοχές, με το μερίδιο του... λέοντος σε Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και Cenergy, FF Group και Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου.

Σε υψηλά με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο η μετοχή της ΜΟΗ ενισχύεται έως τα 13,68 ευρώ και αφού αρχικά απορροφήθηκε η προσφορά που βγήκε έως τα 13,32 ευρώ.

Σταθερά πάνω από τα 9 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς αρχίζει να "δένει" ως στήριξη η σημαντική τιμή- όριο των 9 ευρώ. Τεχνικά με long σήμα η μετοχή "βλέπει" προς τα 9,50 ευρώ.

Με πωλητές οι 7 μετοχές του δείκτη -ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Lamda Development, Grivalia, Coca Cola, EXAE.

Στις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 25,4 εκατ. μετοχές, με τζίρο 17 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που στη συνέχεια της συνεδρίασης ο ΓΔ υπερβεί και τις 670 μονάδες και ο ΔΤΡ πλησιάσει περισσότερο τις 920 μονάδες, θα επανέλθουμε με νεότερο σχόλιό μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v