Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με το… στανιό στο Χρηματιστήριο

Οι τελικές δημοπρασίες ψαλίδισαν ακόμα περισσότερο τα αρχικά αξιόλογα κέρδη του Γενικού Δείκτη που τελικά έκλεισε στις 720 μονάδες. Μεικτή εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο και κέρδη για Σαράντη, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Αντίδραση με το… στανιό στο Χρηματιστήριο

Το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε χαμηλά 7μηνου και του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών σε χαμηλά 52 εβδομάδων, ενεργοποίησε "αντανακλαστικά επιβίωσης" στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως το κλείσιμο των βασικών δεικτών και επιμέρους τίτλων μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και προς τα χαμηλά ημέρας, δεν άφησε και τις καλύτερες παρακαταθήκες για την συνέχεια, αν συνυπολογιστεί και η αξιοπρόσεκτη συρρίκνωση του τζίρου, ιδιαίτερα αν διατηρηθεί το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο των εξαμηνιαίων αλλαγών στους δείκτες MSCI, των Πρωθυπουργικών δηλώσεων και εν αναμονή του επικείμενου swap των Ελληνικών ομολόγων.

Από εκεί και πέρα, αν το σημερινό "στοίχημα" των εναπομεινάντων αγοραστών, την ώρα που οι "short" συνεχίζουν να αυξάνουν τις καθαρές αρνητικές τους θέσεις, ήταν το κλείσιμο των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το εγχείρημα είχε επιτυχές αποτέλεσμα.

Αν ο στόχος ήταν η επιστροφή, με κλείσιμο, του Γενικού Δείκτη υψηλότερα από την μέχρι πρότινος στήριξη των 725 μονάδων, τότε η όλη "επιχείρηση" απέτυχε παταγωδώς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες ανακοίνωσε η MSCI. Στον δείκτη MSCI Global Standard δεν υπήρξε καμία προσθήκη, ή διαγραφή Ελληνικής μετοχής. Στον MSCI Global Small Cap προστέθηκε η μετοχή του Σαράντη, ενώ δεν σημειώθηκε διαγραφή Ελληνικού τίτλου. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.

Εννοείται ότι η εν λόγω ανακοίνωση είχε "ευεργετικό" αντίκτυπο στην μετοχή της Σαράντης (+2,51%), η οποία κινήθηκε με θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 11,90 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 12,73 - 12,83 ευρώ.

Από την άλλη, η ανακοίνωση από πλευράς MSCI δεν επιβεβαίωσε τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" που προέβλεπαν έξοδο από τον MSCI Standard της Folli Follie Group και την θέση να καταλαμβάνει η Motor Oil.

Επόμενο ήταν οι βραχυπρόθεσμοι να κινηθούν αναλόγως, με αποτέλεσμα ο τίτλος της Motor Oil, παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου, να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, να φθάσει να υποχωρεί μέχρι τα 19,93 ευρώ (-2,78%) και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 20,3 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,98%.

Ο τίτλος της ΜΟΗ παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 19,06 ευρώ, με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 19,93 - 19,85 και 19,32 ευρώ.

Αντίθετα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Folli Follie Group (+0,89%). Όμως αν συνυπολογιστεί ότι ο τίτλος είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 17 μηνών και ότι το τελικό κλείσιμο απέχει παρασάγγας από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 16,45 ευρώ (+4,78%) και μάλιστα είναι και στο χαμηλό ημέρας, αυτές δεν είναι και οι πλέον θετικές ενδείξεις για την συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 18 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 16,45, 17,15, 17,44 και 17,77 ευρώ.

"Το τελευταίο μερίδιο κοινωνικού μερίσματος, ύψους 360 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί από τον Κρατικό προϋπολογισμό προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και να μην υπάρξουν τελικά αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το 2018, όπως ήταν η εναλλακτική επιλογή" ανέφερε μία παράγραφος των Πρωθυπουργικών δηλώσεων και η αντίδραση του τίτλου στο ταμπλώ του Χ.Α. ήταν άμεση.

Η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 2,03 ευρώ (+4,64%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,99 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,58%.

Ο τίτλος, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,87 ευρώ, όμως θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να υπερκεράσει την ζώνη 2,06 - 2,09 και να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 2,26 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το τελικό, θετικό, κλείσιμο, μπορεί να διέκοψε το πτωτικό σερί για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως η ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης και σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, όχι μόνο δεν "διασκέδασε" τις υφιστάμενες ανησυχίες, αλλά μάλλον τις ενέτεινε για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, ακόμα και αν συνεχιστεί η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, κάτι για το οποίο δεν φάνηκε να έχει τα "προσόντα" η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, οι traders που θα ακολουθήσουν την τάση θα πρέπει να έχουν πολύ "σφιχτά" "stop loss" και εξαιρετικά αυξημένα αντανακλαστικά (!)

"Στη σημερινή συνεδρίαση. με δεδομένη την αρνητική ψυχολογία, οι αγοραστές κλήθηκαν να αντιδράσουν, σενάριο που για να συνεχιστεί απαιτεί τους κατάλληλους καταλύτες. Δεν υπήρξε τελικά ανασύνθεση στον δείκτη MSCI Standard Greece, με μόνη προσθήκη εκείνη του Σαράντη στον MSCI Small Cap, εξέλιξη που δεν αποκλείει αυξημένη νευρικότητα για την συνέχεια" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η διάσπαση του 1911, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, 'πήρε σημαντικά stops' πιάνοντας βιαστικά τον στόχο του 1865. Το επίπεδο είναι στήριξη που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1845. Το 1896 και 1911 είναι κοντινές αντιστάσεις. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του δεύτερου μπορεί να εκτονώσει την ορμή. Ο Τραπεζικός δείκτης 'παίζει' σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων χωρίς να μπορεί να κρατήσει τα προσχήματα και χωρίς νέα δεδομένα, με τον φόβο ανακεφαλαιοποίησης να είναι αυτός που ουσιαστικά τον οδηγεί. Επόμενη στήριξη οι 626 μονάδες. Η διάσπαση του 20,00 για τον Τιτάνα και η υποβάθμιση της ΕΕΕ από την JP Morgan βοήθησαν σημαντικά στην υποχώρηση. Είμαστε σε αναμονή για να μας δείξει η Αγορά τις προθέσεις της, μιας και πλέον διακυβεύεται η μεσοπρόθεσμη τάση. Το 10ετες ήδη έχει βρεθεί στα χαμηλά του 2014, όπου είχαμε βγει στις Αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης την περίοδο εκείνη και πριν καταλάβουμε ότι πάμε σε εκλογές είχε καταγράψει 1378 μονάδες, ενώ σήμερα είναι κάτω από τις 725. Ο Τραπεζικός κλάδος, ουσιαστικά, είναι αυτός που έχει διαλύσει την εικόνα της Αγοράς και μας δείχνει την ζημιά που υπέστη το 2015 από την 'περήφανη διαπραγμάτευση'. Πολλοί από τους υπόλοιπους τίτλους κινούνται σε πολύ καλύτερα επίπεδα, κοντά στο 2014, ή και ψηλότερα. Από την άλλη οι τιμές των εταιρικών ομολόγων βρίσκονται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από το 2014, με επιτόκια 2,37% - 3,5% σε σχέση με την περίοδο του 2014 που ήταν 4,5% - 5,50%. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος πτώχευσης έχει απομακρυνθεί σημαντικά, με την διαφορά ότι το σύνολο της Οικονομίας δεν έχει καταφέρει να ωφεληθεί αντίστοιχα. Τώρα αν κάποιοι ξέρουν κάτι για τις Τράπεζες, θα φανεί τις επόμενες μέρες" τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, συνεχίζεται η έλλειψη ειδήσεων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος έχει την κυριότερη "ευθύνη" για την μεταβλητότητα, επηρεάζοντας την τάση και την ψυχολογία των επενδυτών, βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.

Προχωρώντας στον Τραπεζικό κλάδο, περί ου ο λόγος, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 685,64 μονάδες (+3,55%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 670,7 μονάδες (+1,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 666,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,64% και αυτό τα λέει όλα για την συνέχεια.

Για τον Τραπεζικό δείκτη, σαν πρώτο ζητούμενο δείχνει το κλείσιμο υψηλότερα των 703 μονάδων.
Ασφαλώς και δεν ήταν καλύτερη η εικόνα στις μετοχές των συστημικών Τραπεζών.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο τίτλος της Alpha Bank (+2,08%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,51 ευρώ (+4,86%), της Εθνικής (0% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,252 ευρώ (+3,28%), της Eurobank (-2,06% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,599 ευρώ (+2,92%) και της Πειραιώς (+1,87%) μέχρι τα 2,24 ευρώ (+4,67%).

Για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, σκέψεις τοποθετήσεων επιτρέπονται μόνο σε κλείσιμο υψηλότερα των 1,78 ευρώ για την Alpha Bank, υψηλότερα των 0,30 ευρώ για των Εθνική, υψηλότερα των 0,75 ευρώ για την Eurobank και υψηλότερα των 2,30 ευρώ για την Πειραιώς.

Για την περίπτωση των βασικών δεικτών του Χ.Α., ασφαλώς και το κλείσιμο ημέρας, παρά το θετικό τελικό πρόσημο, ασφαλώς και δεν άφησε την καλύτερη "επίγευση".

Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1910 και 1928 - 1940 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 2016 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, χρειάζεται προσοχή το πρόσφατο "gap" στις 1919 μονάδες και η επόμενη αντίσταση στις 1970 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη και αφού δεν κατόρθωσε να δώσει το πρώτο ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 1725 μονάδων, δεν αποκλείεται η σημερινή αντίδραση να αποδειχθεί "fake", έστω και αν παραμένει ο μακρινός στόχος στις 756 μονάδες. Στις 747 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και στις 750 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών.

Σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, οι "short" "βλέπουν" τον Γενικό Δείκτη προς τις 640 μονάδες (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το σκηνικό πολυήμερης, ελεύθερης, πτώσης των Τραπεζικών μετοχών, με καταλυτική επίδραση και στις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έγινε προσπάθεια να διακοπεί στη σημερινή συνεδρίαση" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και πράγματι το παρατεταμένο κύμα ρευστοποιήσεων, δύσκολα αιτιολογείται από το άγνωστο ακόμη αποτέλεσμα της έκβασης των "τεστ κοπώσεως" που θα συντελεστούν τους πρώτους μήνες του 2018, καθώς οι παράμετροι του όλου εγχειρήματος (παραδοχές, μεγέθη Τραπεζών 31/12/17, ύψος προβλέψεων λόγω εφαρμογής προτύπου 9, προβλεπόμενος ρυθμός ΑΕΠ) παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Η παραμένουσα, ωστόσο, αβεβαιότητα, συνιστά λόγο αποεπένδυσης αρκετών funds εξωτερικού, από τη "ρηχή" Τραπεζοκεντρική Ελληνική Αγορά, που αδυνατεί να στηριχθεί, πλέον, από την αντίρροπη κίνηση άλλων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επιδόσεις των οποίων συνεχίζουν να βελτιώνονται όπως πιστοποιούν τα δημοσιευόμενα εννεάμηνά τους.

Επί του παρόντος, η διαδικασία προώθησης ενεργειών περί τα NPLs επιταχύνεται. Η συνεχιζόμενη μείωση του ορίου του ELA καταδεικνύει τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, αν και η σταθεροποίηση των καταθέσεων επαναφέρει το ζήτημα της διατήρησης χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης. Η επανέναρξη της διαδικασίας των πλειστηριασμών και η προώθηση των ηλεκτρονικών, αναμένεται να συντελεστεί με την νομοθέτηση κατάλληλων διατάξεων αποτροπής της διακοπής τους, καθώς η αναστολή λειτουργεί με προκλητικά ευνοϊκό τρόπο για τους "στρατηγικούς κακοπληρωτές" που αρνούνται να συζητήσουν τα της ρύθμισης των υποχρεώσεών τους.

Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση της Lamda μετέδωσε το μήνυμα ότι η διαχείριση των όρων διενέργειας της επένδυσης στο Ελληνικό, είναι πιθανό να οδηγήσει και στη ματαίωσή της, εξέλιξη ιδιαίτερα επιβαρυντική για το ήδη πολλαπλά βεβαρυμένο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σαν αποτέλεσμα, η Αγορά δεν έχει τους αναγκαίους καταλύτες για την αναρρίχησή στο άμεσο μέλλον, ενώ η συνεχιζόμενη απραγία επιβαρύνει την τεχνική εικόνα της, καθώς τα επίπεδα στήριξης αποδεικνύονται εύκολοι στόχοι για τους πωλητές, που στην παρούσα φάση πετυχαίνουν εύκολες "νίκες" έναντι των αγοραστών, αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια για την επόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Στις Διεθνείς Αγορές, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ΗΠΑ, σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο Trump, αφού τυχόν ολοκληρωτική απόρριψή του, ή μετάθεση της έναρξης ισχύος του, θα αποτελέσει λόγο διορθωτικής κίνησης των Αγορών, καθώς οι δείκτες έχουν ήδη σημειώσει αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Παράλληλα, ωστόσο, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν σε ανοδική πορεία.

"Από την άλλη πλευρά, η Credit Suisse βλέπει ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης, με ανοικτό ωστόσο το ζήτημα του 'Brexit' και την απειλή μιας εξέλιξης 'σκληρού τύπου' που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους στην Ευρώπη, αλλά πιο πολλές για τη Βρετανία" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον "Αυστραλό" ASX 200 (-0,88%).
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις διόρθωσης οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό, σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψή της για την ζήτηση Πετρελαίου φέτος και το 2018, λέγοντας πως το ράλι στις τιμές από τον Ιούνιο είναι πιθανό να περιορίσει την κατανάλωση. Στην μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ μείωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ζήτησης για το 2018 κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια ημερησίως

"Η ανάπτυξη της Αμερικανικής παραγωγής Πετρελαίου μέχρι το 2025, θα είναι η ισχυρότερη που παρατηρείται από οποιαδήποτε Χώρα, καθιστώντας την "αδιαμφισβήτητο" Ηγέτη, μεταξύ των Παγκόσμιων Παραγωγών", σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που επέτρεψαν την ευημερία της παραγωγής Σχιστολιθικού Πετρελαίου, θα οδηγήσουν σε αύξηση της τάξης των 8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, μεταξύ του 2010 και του 2025, ξεπερνώντας τα ποσοστά ανάπτυξης οποιουδήποτε άλλου Έθνους.

Ξεκινώντας από Ανατολικά, "ο λόγος του χρέους της Ιαπωνίας προς το ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμος", δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας Χαρουχίκο Κουρόντα σε ομιλία που έδωσε στη Ζυρίχη, λέγοντας πως η Κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το χρέος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας "θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια ισχυρή νομισματική χαλάρωση για να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και αν δεν υπάρξει ένα ακόμα 'σοκ' στις τιμές, ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 2% το 2019".

"Ετήσια αύξηση 6,2% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Οκτώβριο, έναντι ποσοστού ετήσιας αύξησης 6,6% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο", σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκα κατά 0,5% από τον Σεπτέμβριο. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, καταγράφεται στο 6,7%, παραμένοντας σταθερή κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ετήσια αύξηση 10% κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής καταναλωτικών Αγαθών τον Οκτώβριο στην Κίνα, έναντι της ετήσιας αύξησης 10,3% που είχαν καταγράψει τον Σεπτέμβριο. Η συνολική αύξηση του δεκάμηνου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017 ήταν στο 10,3% με οικονομική αξία 29,74 τρισ. γουάν ($4,48 τρισ.) όπως δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο, λαμβάνοντας ώθηση από εξαγωγές και επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το εποχικά προσαρμοσμένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 0,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 0,6%.

Σε ετήσια βάση, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% στο τρίτο τρίμηνο, αντίστοιχα των προβλέψεων.

"Η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις Τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια με βάση τους κανόνες του 'Πυλώνα 2', μόνο στην περίπτωση που οι συζητήσεις για το θέμα των 'κόκκινων' δανείων αποτύχουν", δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, η Sabine Lautenschläger που αντιπροσωπεύει το Εποπτικό Σκέλος της Κεντρικής Τράπεζας (SSM). Η ίδια τόνισε ότι "είναι αποφασιστικής σημασίας να λυθεί το θέμα των 'κόκκινων' δανείων".

Στο υψηλό πεντέμισι ετών παρέμεινε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός της Βρετανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού στο 3,1%.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο και 2,5% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση και τις προσδοκίες της Αγοράς.

Περαιτέρω βελτίωση καταγράφει το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 18,7 μονάδες τον Νοέμβριο, από 17,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τις 20 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 88,8 μονάδες, από 87 μονάδες, υψηλότερα των 88 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να κάνει νέα βήματα για την ενίσχυση του Τραπεζικού Τομέα, ζητώντας να κλείσουν όσες Τράπεζες είναι αδύναμες, να δημιουργηθούν μεγαλύτερα "μαξιλάρια" ασφαλείας και μια τόνωση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων.

O αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι πρέπει να εκμεταλλευτούν την οικονομική ανάκαμψη της Περιοχής.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Το Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει παρόμοια άνοδο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,8%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2012.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των Τραπεζών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής από την υιοθέτηση του νέου προτύπου "IFRS 9" (Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9), αντικαθιστώντας το IFRS 39 από την 1η Ιανουαρίου του 2018", αναφέρει η Morgan Stanley σε έκθεσή της.

Τράπεζες και Επιχειρήσεις θα πρέπει, πλέον, να σχηματίζουν προβλέψεις απομείωσης πιστωτικού κινδύνου, όχι με βάση συντελεσθείσες αλλά αναμενόμενες ζημίες (Expected Credit Loss). Το νέο μοντέλο απομείωσης θα εφαρμοστεί για χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού, τα οποία δεν επιμετρώνται στην εύλογη αξία μέσω των αποτελεσμάτων (δάνεια, απαιτήσεις από μισθώσεις, ομόλογα, συμβόλαια χρηματοοικονομικής εγγύησης και δανειακές δεσμεύσεις).

Ωστόσο, σημειώνει ότι "με βάση τις τιμές των μετοχών των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών, οι Αγορές αποτιμούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο re-rating".

Ο οίκος εκτιμά ότι η Πειραιώς θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις της για επισφάλειες κατά 2,8 δισ. ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,5 δισ. ευρώ, η Eurobank κατά 1,3 δισ. και η Εθνική κατά 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην επίπτωση στους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων, ο Οίκος εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν κατά 3,2% για την Αlpha Bank (στο 18,2%), κατά 2,15% για την Eurobank (στο 14,6%), κατά 1,65% για την Εθνική (στο 17,4%) και κατά 3,5% για την Τράπεζα Πειραιώς (στο 17,1%).

Στην πραγματικότητα, εάν το πλήγμα στα κεφάλαια των Ελληνικών Τραπεζών είναι αντίστοιχο των προβλέψεων του Οίκου, θα μπορούσε να υπάρξει re-rating των μετοχών από 15% ως 64% (στην Alpha και την Πειραιώς αντίστοιχα) όταν η Αγορά "αφομοιώσει" το πλήγμα στη λογιστική αξία. Επιπλέον, καθώς πιθανότατα η επίπτωση του "IFRS9" θα υπολογιστεί στην πενταετία, αυτό μειώνει περαιτέρω την επιβάρυνση στα κεφάλαια.

"Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των Ελ. Πετρελαίων και Motor Oil", επισημαίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 8,45 ευρώ για την πρώτη, στα 21,9 ευρώ για τη δεύτερη και συστάσεις "outperform".

Όσον αφορά στη Motor Oil, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA και καθαρά κέρδη υπερέβησαν τις εκτιμήσεις κατά 11% - 20% λόγω καλύτερων περιθωρίων διύλισης.

Σχολιάζοντας το Q3 των ΕΛΠΕ η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι το ενδιάμεσο μέρισμα ήταν θετική έκπληξη, ενώ αναμένεται συνολικό μέρισμα ύψους 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Σε σχέση με τα περιθώρια διύλισης, η Alpha Finance επισημαίνει ότι έχουν επιδεινωθεί το τέταρτο τρίμηνο, ιδίως σε Ευρώ δεδομένης της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Νομίσματος έναντι του Δολαρίου στο διάστημα αυτό.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 26,5 από 23,5 ευρώ θέτει η Credit Suisse σε σημερινή έκθεσή της, μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της εισηγμένης.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 12,5 από 13,5 ευρώ δίνει η Bank of America - Merrill Lynch σε έκθεσή της, μετά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο.

Ο Οίκος περιορίζει τις προβλέψεις του για τα μεγέθη του OΤE, τονίζοντας ότι η συνέχιση των επενδύσεων στο VDSL αναμένεται να περιορίσει τις ταμειακές ροές του Οργανισμού. Όπως αναφέρει, παρά το νέο χαμηλότερο guidance της εταιρείας για τις ταμειακές ροές και την αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων της ML, συνεχίζει να βλέπει αξία στη μετοχή.

Η μετοχή του ΟΤΕ θα κινηθεί υψηλότερα, όταν αρχίσει να καταβάλλει ξανά αξιόλογα μερίσματα, κάτι που ο Οίκος εκτιμά ότι θα γίνει το 2018, όταν η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει την πώληση του μεριδίου της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τους επιμέρους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, μόνο για σήμερα και μετά την δημόσια πρόταση από την J&P Άβαξ (στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή), το ανώτατο όριο διακύμανσης της τιμής της Αθηνά (0%) άλλαξε από +20% σε +61,67%.

Από εκεί και πέρα, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lavipharm (+5,88%), αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Κέκροπας (+9,65%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Ιντρακάτ (+5%), νέα υψηλά 15ετιας για τον Ικτίνο (+2,23%), 2η μέρα ανόδου για την CPI (+17,84%), αλλά με σημαντικά χαμηλότερες συναλλαγές, έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Νηρέα (-4,52%) και τρίτη για την Σελόντα (-4,20%).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με σχετική επιφύλαξη και με εναλλαγές προσήμων, υποχωρώντας μέχρι τις 717,43 μονάδες (-0,01%), όμως από εκεί και πέρα οι κινήσεις των αγοραστών πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 726,36 μονάδες (+1,24%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 721,29 (+0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 720,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Ο τζίρος στα 44,7 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Τρ. Αττικής, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Eurobank, Jumbo, Fourlis, Folli Follie Group.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

-----ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Σημαντική υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.654 συμβόλαια).

Στα 3.635 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.065 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.323, 1.721 για τον Νοέμβριο, 1.577 για τον Δεκέμβριο και 25 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.886) κινήθηκε μεταξύ 1.871 και 1.949 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.689), Εθνική (12.962), MIG (2.405), Alpha Bank (5.558), Πειραιώς (2.101), ΔΕΗ (1.611), Viohalco (149), Μυτιληναίο (598), ΟΤΕ (406), Cenergy (120), ΑΔΜΗΕ (152), Ελ. Πετρέλαια (119), Lamda Development (103), ΟΠΑΠ (154), ΕΧΑΕ (612), Folli Follie Group (112), Intralot (172), Τρ. Αττικής (200).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.277, Eurobank 71.166, Εθνική 174.259, Alpha Bank 45.424, Μυτιληναίο 10.118, Viohalco 10.017 και Πειραιώς 14.962.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder                          Name of Issuer                       NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,61%
2017-11-09

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.839.537 τεμ., (από 7.839.537 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.927.683 τεμ. (84.755.328), Πειραιώς 8.125.795 τεμ. (8.065.795) και Eurobank 13.984.105 τεμ. (12.720.788).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v