Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τον αέρα του SLA οι επόμενες κινήσεις

Κρίσιμη η επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές. Η εικόνα της αγοράς μετά το ανοδικό σερί και τα «βαρίδια» για τον τραπεζικό κλάδο. Πώς διαμορφώνεται η στάση στα δεικτοβαρή blue chips. Το ορόσημο της 12ης Δεκεμβρίου.

ΧΑ: Με τον αέρα του SLA οι επόμενες κινήσεις

Με Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα προσέρχεται με το Staff Level Agreement, ξεκινάει η εβδομάδα, με τις προσδοκίες των long πως τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που θα συνδράμουν στην προσπάθεια τους για τη συνέχεια. 

Ηδη έχει προηγηθεί το 5 στα 5 της τελευταίας εβδομάδος, ένα ανοδικό σερί όπου οι αγοραστές είχαν τον πρώτο (μάλιστα σε δύο συνεδριάσεις τον τελευταίο λόγο στις δημοπρασίες), που κατά πολλούς ήταν μία εμφατική απάντηση στους αθεράπευτα απαισιόδοξους, οι οποίοι ακόμη και στα "χαμηλά" των 604,79 μονάδων προεξοφλούσαν ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Θα δείξει, καθώς ειδικά στο τραπεζικό μέτωπο θα δοθούν ακόμη πολλές "μάχες" μέχρι να κριθεί ο "πόλεμος". Ωστόσο στο διάστημα των τελευταίων αυτών πέντε συνεδριάσεων φάνηκε, πως ο κλάδος έχει αντανακλαστικά και ότι έστω για trading μπορεί να ελκύσει "γρήγορα κεφάλαια". Οντως απολογισμός 18,53% σε διάστημα εβδομάδος για τον ΔΤΡ, που για φέτος "μετρά" σωρευτικά απώλειες 7,55% έναντι θετικής απόδοσης 16,32% του ΓΔ. 

Ωστόσο τα μηνύματα των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά γενικότερα, καθώς για τον ΓΔ συμπληρώθηκε ένα σερί 7 ανοδικών συνεδριάσεων κάτι που είχε να σημειωθεί από τον Απρίλιο (όταν η αγορά είχε δώσει ένα ανοδικό 13άρι). 

Συνεπώς οι long έχουν "αέρα" για να δοκιμάσουν υψηλότερα, μετά μάλιστα το "κλείσιμο" του ΓΔ στις 748,66 μονάδες (πάνω και από τον δεύτερο στόχο, που είχε τεθεί στις 736/738 μονάδες), του ΔΤΡ στις 774,64 και του FTSE25 στις 1.947,78 μονάδες. 

Στοιχείο, που χρήζει προσοχής και για αρκετούς συνέβαλε στην αλλαγή κλίματος, τάσης είναι ο τζίρος της τελευταίας εβδομάδος, στα 61,2 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη/ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) σημαντικά αυξημένος σε σχέση με των αμέσως δύο προηγούμενων εβδομάδων. Πρακτικά προς το "κλείσιμο" του Νοεμβρίου σημειώθηκαν αυξημένες συναλλαγές καθώς funds μείωναν ή "έκλειναν" θέσεις με συνέπεια να "ταλαιπωρηθεί" μία ομάδα blue chips ενώ άλλα έμπαιναν για trading στις τράπεζες.

Αποτέλεσμα η απόκλιση υπέρ των τραπεζών έναντι των blue chips αλλά και η ενίσχυση των εισροών "γρήγορου χρήματος" που τοποθετούνταν με γνώμονα τις εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο, τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τα νεότερα που αφορούσαν ειδικότερα κλάδους (λ.χ. υγείας), επί μέρους εισηγμένες/μετοχές. 

Δεν θα επεκταθούμε τώρα στο γιατί και οι ξένοι βιάζονται να "κλείσουν" το ελληνικό μέτωπο (το αναλύσαμε έγκαιρα και πλειστάκις όταν χρειαζόταν...) καθώς αυτό που ενδιαφέρει τους traders είναι το εάν και πως θα μπορούσε να συνεχιστεί η βελτίωση των θέσεων τους. Ορίζοντας η 12η Δεκεμβρίου (του Αγίου Σπυρίδωνος) και η τελευταία λήξη "τριπλή" (triple witching) για φέτος στην συνεδρίαση της 15 ης του μηνός. 

Δεδομένου, ότι η ανατροπή στο... παρά ένα της Πέμπτης σημειώθηκε κυρίως ελέω MSCI αλλά και των τηλεδιασκέψεων/ενημέρωσης των ξένων από τις τράπεζες, της αναστολής της απεργίας των συμβολαιογράφων η συνέχεια θα διαμορφωθεί (είτε θετικά είτε αρνητικά) από ανάλογου χαρακτήρα εξελίξεις. 

Πως είδαν Euroxx και Alpha Finance το Q3 των συστημικών τραπεζών, παρουσίαζε ο Γιώργος Φλώκας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται μάλλον ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα για το 2017. Προφανώς έχουν γίνει βήματα αλλά η διαδρομή είναι... Μαραθώνιος, ωστόσο η αγορά αποτίμησε ανοδικά τα Q3 των τραπεζών σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί στις 604,79 μονάδες. 

Στα 1,68 ευρώ η Alpha Bank με εβδομαδιαία απόδοση 16,67%, συνολικές απώλειες 11,58% από την αρχή του έτους και αποτίμηση στα 2,59 δισ ευρώ. Στα 0,273 η Εθνική με θετική απόδοση τόσο σε εβδομαδιαίο (12,35%) όσο ετήσιο (10,08%) και αποτίμηση 90 εκατ. ευρώ λιγότερα από την Alpha Bank. Στα 0,73 η Eurobank, με θετική απόδοση 28,52% και 13,18% με αποτίμηση 1,60 δισ. και η Πειραιώς στα 2,53 ευρώ με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοση (24,63%) αλλά και με τις υψηλότερες απώλειες (39,47%) από την αρχή του έτους. Αποτίμηση και πάλι πάνω από το όριο του ενός δισ. μετά το...φίνις της Πέμπτης- Παρασκευής. 

Τεχνικά για τον ΔΤΡ ζητούμενο παραμένει ο μεσοπρόθεσμος στόχος της υπέρβασης των 850 μονάδων, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι την εβδομάδα του triple witching. Ενα πρώτο βήμα θα γίνει την Δευτέρα πιθανότατα με αφορμή την έκβαση του Eurogroup. Την προσεχή Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο το τελευταίο συμβούλιο της ΕΚΤ και θα είχε ενδιαφέρον η συζήτηση για την επιτυχή έκδοση του swap και τον σχεδιασμό, που γίνεται για μία πρώτη νέα έκδοση τον Ιανουάριο. Αν και ακόμη είναι νωρίς σημειώνουμε από τώρα 2 ημερομηνίες που ίσως αλλάξουν τον ρουν της αγοράς, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και την πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ (για θέματα νομισματικής πολιτικής) της 25ης του ιδίου μηνός. Ας τις σημειώσουμε αυτές τις 2 ημερομηνίες και εάν/όταν έρθει η ώρα τις (ξανά) συζητάμε. 

Επεναρχόμεθα στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας, όσον αφορά στα blue chips καθώς στην συνεδρίαση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τζίρος περίπου 30 εκατ. ευρώ (στα blue chips) με περισσότερο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Jumbo και FF Group, ανοδικά κινήθηκαν μόνον οι μετοχές των: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Lamda Development, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Jumbo και FF Group. 

Θα επικεντρωθώ στις 3 τελευταίες, καθώς η μετοχή του ΟΤΕ με συναλλαγές αξίας 6,078 εκατ. ενισχύθηκε 1,97% έως τα 10,42 για να "κλείσει" στα 10,35 ευρώ.  Των δε Jumbo, FF Group που με τζίρο 2,593 και 1,850 εκατ. αντέδρασαν εντυπωσιακά στα 13,45 και 16,65 ευρώ αντίστοιχα. Στη μεν Jumbo είχαν προηγηθεί όλα εκείνα τα πακέτα που είχαμε αναφέρει, στη δε FF Group η μεγάλη διόρθωση και η κίνηση του Δημ. Κουτσολιούτσου να μεταφέρει 7,5 εκατ. ευρώ σε εταιρεία του (στην Λεμεσό). Και οι 3 μετοχές, ΟΤΕ, Jumbo και FF Group με αυξημένη βαρύτητα στην στάθμιση των δεικτών συνέβαλαν στην διαμόρφωση του FTSE25 στις 1.947 μονάδες. 

Συνεπώς μένει να φανεί εάν από Δευτέρα, θα μπορούσαν να αναλάβουν άλλες δεικτοβαρείς δυνάμεις ώστε να οδηγηθεί ο δείκτης προς τις 2.020-2.030 μονάδες (σημεία καμπής/αρχής της τελευταίας πτωτικής κίνησης από τις 6-7 Νοεμβρίου). 

Η Coca Cola στα 26,66 με εβδομαδιαίες απώλειες 1,80% είναι μία από τις μετοχές-σηματωρούς που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των long, με την προϋπόθεση ότι την Δευτέρα- Τρίτη θα κινηθεί πάνω από τα 27 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ στα 10,08 (με οριακά θετική απόδοση) θα μπορούσε να δώσει μία κίνηση πάνω από τα 10,20 ευρώ, ενώ ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξουν ρόλο long την προσεχή εβδομάδα. 

Ζητούμενη όμως και η συντήρηση της μόχλευσης που εδώ και 2-3 εβδομάδες επιχειρείται στα μεσαία- χαμηλότερα της αγοράς, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. 

ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή λόγω της επικείμενης ένταξης/αναβάθμισης τους στον FTSE25 (από 18 Δεκεμβρίου) δείχνουν να έχουν δυναμική.  Θυγατρικές του ομίλου Viohalco (Cenergy, Χαλκόρ) έχουν long τάση ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση της 4μερούς Ελλάδος, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ την Τρίτη για τον αγωγό East Med (projet, που ενδιαφέρει διακαώς τον όμιλο Στασινόπουλου).

 Την Τετάρτη διεξάγονται οι Γ.Σ των ΟΠΑΠ και της ΕΛΤΡΑΚ με θέματα την διανομή μερίσματος και επιστροφή κεφαλαίου. 

Ο κλάδος της υγείας κατέδειξε για ακόμη μία φορά, πως θα είναι από τους hot (και το 2018) όπως και των ξενοδοχείων/τουρισμού. 

Στα της εβδομάδος και οι δύο δημοπρασίες του ΟΔΔΗΧ (την Τετάρτη) για 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v