Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Μικρές διακυμάνσεις στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 845 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Σταθεροποιητικά Εθνική και Alpha Bank. Στο κόκκινο Coca Cola, EΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές

«Λευκός καπνός» στο Βερολίνο, ανοδικά ο DAX στη Φρανκφούρτη, με προβάδισμα των αγοραστών το ξεκίνημα στο ΧΑ. Οι εξελίξεις στη Γερμανία διευκολύνουν τις κινήσεις των long, με αποτέλεσμα ο DAX να συνεχίζει ανοδικά προς τις 13.245, θυμίζοντας τα ιστορικά υψηλά των 13.525,56 μονάδων.

Με αυτή τη σημαντική άρση αβεβαιότητας, η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με σχετικά καλούς οιωνούς, δίνοντας τα περιθώρια στους traders να επιβεβαιώσουν κατ' αρχάς τις βραχυπρόθεσμες (εβδομαδιαίες) στηρίξεις. Και ανάλογα στη συνέχεια της συνεδρίασης να κινηθούν, έχοντας ως γνώμονα τη συσσώρευση δυνάμεων με στήριξη τις 825 και αντίσταση τις 845 μονάδες.

Ωστόσο προσεκτικές οι κινήσεις και των μεν και των δε, με την προσοχή πλέον να στρέφεται περισσότερο στη Wall Street και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου.

Στις 849 μονάδες ο ΓΔ και όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής, μετά την υπέρβαση των 841-844 δεν υπάρχει πλέον άλλη αξιόλογη αντίσταση πριν από την κορυφή των 858-860 μονάδων.

Η προσέγγιση των «υψηλών του καλοκαιριού» δημιουργεί νέες συνθήκες στην αγορά, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει αναλύσει από νωρίς τα κυριότερα τεχνικά σημεία, που ενδιαφέρουν κυρίως όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Και ο ορίζοντας σε αυτή την περίπτωση είναι η έκδοση του νέου ομολόγου, με το που θα δοθεί το πράσινο φως στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι η αγορά (για ΓΔ) πλησιάζει «υψηλές περιοχές», κινήσεις μερικής κατοχύρωσης θέσεων/υπεραξιών θα πρέπει να θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες, με τη σχέση πωλητών- αγοραστών να καθορίζει και το τελικό πρόσημο στο «κλείσιμο» της συνεδρίασης.

«Πονηρή», πολύ «πονηρή» έχει θεωρηθεί εκ προοιμίου η σημερινή συνεδρίαση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, από τη στιγμή που για τον ΔΤΡ η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται στο 4,80 και στο 10,41% από την αρχή του έτους.

Το 62% του μάλλον μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοκιμασθούν τα επίπεδα των 960 μονάδων, εάν στη συνέχεια της ημέρας ενταθούν οι κινήσεις «κλειδώματος» υπεραξιών. Οδηγός η μετοχή της Εθνικής, με τους αγοραστές να ωθούν την τιμή πάνω από το 0,35 ευρώ.

Σταδιακά μετά τις 10:55-11:00, μικρό προβάδισμα των πωλητών και σε επιμέρους blue chips, στη λογική της μερικής κατοχύρωσης θέσεων και με την προσφορά να απορροφάται χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις.

Ετσι στις 11:10 στη ΓΕΚ/Τέρνα οι αγοραστές ανέβαζαν τον πήχη στα 4,905 ευρώ -μία... ανάσα από το υψηλό των 4,98 ευρώ-, στην ΕΥΔΑΠ με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους κατά 2,20% υψηλότερα στα 6,49 ευρώ, στη ΔΕΗ λίγο πιο πάνω, στα 2,366 ευρώ.

Περιορισμένης έκτασης προσφορά και μικρή πίεση/υποχώρηση σε Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α., με εμφανή την παρουσία αγοραστών αλλά από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Πάνω από τις 1.300 ο FT Mid Cap, με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (επιθετικότερο των άλλων τριών) να «βλέπει» προς τις 1.400 μονάδες (προφανώς με τις απαραίτητες υποχωρήσεις) καθώς συντηρείται η μόχλευση σε όλα τα «βαριά».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v