Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς-Σελόντα: Στην τελική ευθεία με παρόντες 8 επενδυτές

Με πιασμένες τις οκτώ θέσεις της αφετηρίας ξεκινά η «κούρσα» για την απόκτηση των δύο ομίλων. Απορρίφθηκε αίτημα νέας παράτασης. Γιατί οι τράπεζες περιμένουν τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές. Οι «ζεστοί» παίκτες και οι πιθανές εκπλήξεις.

Νηρεύς-Σελόντα: Στην τελική ευθεία με παρόντες 8 επενδυτές

Στην τελική ευθεία, με τους οκτώ διεκδικητές να παραμένουν, θεωρητικά, στις θέσεις τους, εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική).

Την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, οι οκτώ επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού καλούνται να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, αποτιμώντας τη συνολική αξία (enterprise value) δύο εκ των μεγαλύτερων ομίλων της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση καθώς αφενός το σχετικό αίτημα από δύο επενδυτές απορρίφθηκε από τις τράπεζες, αφετέρου ολοκληρώθηκε η διαδικασία του Virtual Data Room και έχει δοθεί το σχέδιο σύμβασης πώλησης (SPA), ώστε να υποβληθούν οι σχετικές παρατηρήσεις.

Ως χθες το βράδυ, ουδείς από τους οκτώ διεκδικητές δεν είχε δηλώσει πρόθεση απόσυρσης από τη διαδικασία, δεν είναι, όμως, απίθανο αυτό να γίνει ως τη Δευτέρα. Από τη διαδικασία του Virtual Data Room έχει προκύψει η εκτίμηση ότι τρεις από τους ενδιαφερόμενους είναι περισσότερο «διαβασμένοι» και ζεστοί.

Ως εκ τούτου, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υποβληθούν τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. «Πιθανόν κάποιοι από όσους δεν επέδειξαν ιδιαίτερη ζέση στο data room όχι μόνο να καταθέσουν προσφορές αλλά να είναι και ανταγωνιστικές» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η παράταση ενός μήνα που δόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, κατόπιν αιτήματος 6 επενδυτών, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια ενός -τουλάχιστον- διεκδικητή, ο οποίος παρότι δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργός στο data room, δήλωνε έτοιμος να υποβάλει δεσμευτική προσφορά στις 13 Δεκεμβρίου, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η δομή της συναλλαγής

Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν με οδηγό τη συνολική αξία των Νηρεύς και Σελόντα, καθώς ο καθαρός δανεισμός τους παραμένει απαιτητικός, σε σχέση με τα EBITDA τόσο του 2016 όσο και τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017 (σ.σ. θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών χαμηλότερα από αυτά του 2016).

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αlpha Βank αποτίμησε στις 30.9 τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός (1) ευρώ.

Πρόθεση των τραπεζών είναι η δομή του διαγωνισμού να είναι τέτοια, που να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος ενδεχόμενης μελλοντικής υπεραξίας. Με τον παραπάνω τρόπο θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν, αφενός, την απομόχλευση του ισολογισμού τους και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου, ότι θα λάβουν υπερτίμημα στην περίπτωση περαιτέρω σημαντικής βελτίωσης των επιδόσεων των δύο εταιρειών.

Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η Lazard, ενώ στο σχήμα συμμετέχουν PriceWaterhouseCoopers και Alvarez&Marsal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v