Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο άρμα του sell-off παραμένει δεμένο το ΧΑ

Με το κλίμα ιδιαίτερα βαρύ στις ευρωπαϊκές αγορές, το χρηματιστήριο δοκιμάζει την αντίσταση στη ζώνη των 820 μονάδων. Απώλειες 3% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ το σύνολο των blue chips γράφει απώλειες. «Βουτιά» και στα ομόλογα.

Στο άρμα του sell-off παραμένει δεμένο το ΧΑ

Συνεχίζεται η διόρθωση στις αγορές από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, την ώρα που τα futures του S&P στη Wall Street παραπέμπουν σε... δειλή ανοδική αντίδραση.

Στοιχείο που αλλάζει τα αρχικά δεδομένα είναι η διεύρυνση της διόρθωσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την πορεία του DAX από τις 12.296 προς τις 12.055 μονάδες ή σε ποσοστό από το αρχικό 0,25% σε 1,45% πριν από λίγο (*). Ανάλογη πορεία για τον δείκτη CAC 40, με τους αναλυτές να αποδίδουν τον νέο γύρο πιέσεων στην Ευρώπη στην ανησυχία από την αύξηση της απόδοσης ομολόγων, συνακόλουθα πληθωριστικών πιέσεων. 

Παράλληλα στο επίκεντρο των επενδυτών είναι σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, τα εταιρικά αποτελέσματα, κάτι που εξηγεί τις κινήσεις stock picking που γίνονται σε αρκετές εισηγμένες/μετοχές.

Στην Αθήνα, η εικόνα δεν είναι διαφορετική, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες που διευρύνθηκαν στη συνέχεια και νωρίτερα πίεσαν τον Γενικό Δείκτη προς τις 820 μονάδες. Με απώλειες 2,15% για τον Γενικό Δείκτη, 2,93% για τον Δείκτη Τραπεζών και 2,08% για τον FTSE25, καταγράφεται εύγλωττα η συνολικότερα αρνητική κατάσταση που συντηρείται από την αρχή μέχρι νωρίτερα. 

Με πτώση 6,01% για τον ΓΔ σε διάστημα εβδομάδας και 7,98% για τον ΔΤΡ στο ίδιο διάστημα αλλά -ακόμη- με θετική απόδοση 2,53% και 4,24% αντίστοιχα από την αρχή του έτους, το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Εμφανείς οι περιοχές στήριξης προς τις 810-805 και 900-890 μονάδες, στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση των traders τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, πιέσεις καταγράφονται και στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να κινείται πάνω από το 4%, στο 4,12% με άνοδο 34 μονάδων βάσης.  

Δεδομένου ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, διάστημα που ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές ή κινήσεις παρέμβασης, η συνεδρίαση της Δευτέρας θεωρείται εκ προοιμίου σημαντική βραχυπρόθεσμα. Συνεκτιμώντας πως την προσεχή Παρασκευή αρχικά το μεσημέρι λήγει η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα και λίγες ώρες αργότερα θα ανακοινωθεί η... βαθμολόγηση της Fitch για το ελληνικό outlook. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την πορεία της αγοράς από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι σήμερα, ο (χρηματιστηριακός) χρόνος είναι πυκνός και μεστός διορθώσεων και μάλιστα δύο, μία στην αρχή και μία στο τέλος της εβδομάδας.

Σε κόκκινο-βαθύ κόκκινο το χρηματιστηριακό ταμπλό, με ενδεικτικό το ότι με απώλειες υποχωρούν και οι 25 μετοχές του δείκτη, ενώ από τις 20 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κόντρα στο πτωτικό ρεύμα πηγαίνουν οι τέσσερις.

Το 39% της αξίας συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο ενώ συγκριτικά αυξημένη είναι σε μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, FF Group, Coca Cola, αλλά και MIG, Viohalco, Lamda Development, EΛΠΕ κ.ά.

(*) στις 14:55 ο τζίρος ήταν στα 45 εκατ. ευρώ λιγότερος απ' ό,τι χθες -στο ίδιο διάστημα- ενώ στο 31/77 διαμορφωνόταν η αναλογία ανοδικών/πτωτικών. Κυρίως από τη μεσαία και τη μικρή κατηγορία οι περισσότερες μετοχές με θετικό πρόσημο, δηλαδή σε εισηγμένες όπου η παρουσία των ξένων funds είναι ελάχιστη μέχρι μηδενική.

Αυτό -εν μέρει- δικαιολογεί τη θετική απόδοση που «γράφουν» μετοχές όπως Mermeren, Alcatel, Space, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v