Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο χαμηλό ημέρας με… κατεβασμένο τζίρο

Στις δημοπρασίες και ενώ γνωστοποιούνταν η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης του 7ετούς χτύπησαν οι πωλητές. Κλείσιμο στις 841 μονάδες για τον ΓΔ με «δράστες» τράπεζες και ΔΕΗ. Μόλις 64 εκατ. ο τζίρος.

ΧΑ: Στο χαμηλό ημέρας με… κατεβασμένο τζίρο

Η επισημοποίηση εξόδου της Χώρας στις Αγορές, δεν συνοδεύτηκε από "ενθουσιασμό" τόσο στο Χ.Α. όσο και στην Αγορά Ελληνικών Κρατικών τίτλων, είτε γιατί η έξοδος είχε προεξοφληθεί από την σημαντική άνοδο που προηγήθηκε σε μετοχές και ομόλογα, είτε γιατί τα νέφη ανησυχίας για τις Διεθνείς Αγορές, έχουν ρίξει "βαριά την σκιά τους" και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι "η περίοδος 'ανεξάρτητης κίνησης' του Χ.Α. περατώθηκε, μέχρι νεωτέρας και πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει προσδεθεί στο 'άρμα' των Διεθνών Αγορών, που δείχνουν να έχουν εισέλθει σε παρατεταμένη περίοδο υψηλής μεταβλητότητας.

Σε αυτό το τελευταίο έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως κατά τις τελευταίες μέρες, αρκετές Ξένες πλατφόρμες συναλλαγών αύξησαν τα περιθώρια ασφαλείας, εκτιμώντας ότι high volatility στα Διεθνή Χρηματιστήρια θα συνεχισθεί.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εκτός των συνεχών εναλλαγών προσήμων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αλλά και το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, σαν κυριότερα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να αναφερθούν ο ευκρινώς κατεβασμένος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων) και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με ελεγχόμενες πιέσεις και κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, η ανακοίνωση εξόδου της Χώρας στις Αγορές έφερε αξιοπρόσεκτη ανοδική αντίδραση, όμως με τα αρνητικά πρόσημα να επιμένουν στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πολύ γρήγορα οι αγοραστές έχασαν τον "ενθουσιασμό" τους και το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και τελική επικράτηση του "κόκκινου".

Από την άλλη, θετικά δείχνουν τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπονται από τις Διεθνείς Αγορές για την έκδοση του Ελληνικού επταετούς ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ήδη οι προσφορές φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο "κλειδώνει" στο 3,5% έναντι αρχικής "καθοδήγησης" (guidance) στο 3,75% το οποίο μειώθηκε εν συνεχεία σε ένα εύρος 3,5% - 3,625%.

Η παραπάνω είδηση έτυχε μάλλον επιφυλακτικής υποδοχής από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε μικρή αύξηση των αποδόσεων, περισσότερο "ευδιάκριτη" στις μακρινές λήξεις (στο 1,35% η απόδοση του 2ετους, στο 3,78% αυτή του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Μετά την έκδοση του 7ετους ομολόγου, βραχυπρόθεσμα, η Αγορά μπαίνει σε "κενό ειδήσεων" και αυτό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την εξάρτησή της από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. έχει να περιμένει στις 12 Φεβρουαρίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, την τριμηνιαία αναθεώρηση του Δείκτη MSCI, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση της Χώρας, αυτή τη φορά από την Fitch Ratings.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "την Καθαρά Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενδέχεται να ενημερώσει το Eurogroup πως δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα για την υλοποίησή τους. Ανησυχία δεν υπάρχει. Ούτε και ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης. Η τρίτη αξιολόγηση θεωρείται ουσιαστικά κλεισμένη, αλλά στις 'ουρές' υπάρχουν καθυστερήσεις".

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 19,8 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

"Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,2 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των Τραπεζών στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές", τονίζει η ΤτΕ στη σχετική ανακοίνωση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε υπό πίεση υποχωρώντας μέχρι τις 945,79 μονάδες (-1,64%), η έκδοση του ομολόγου τον "έσπρωξε" μέχρι τις 975,15 (+1,42%), όμως πολύ σύντομα οι αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις", με αποτέλεσμα ο εν λόγω δείκτης, στις 17.00 να έχει υποχωρήσει στο νεώτερο χαμηλό των 945,66 (-1,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 941,7 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 2,06%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης χρειάζεται επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 965 μονάδων, για να επιστρέψουν οι συζητήσεις που θα βλέπουν κίνηση προς τις 1023 μονάδες. Αντίθετα, νέο κλείσιμο χαμηλότερα των 939 μονάδων, αποκλείεται να μην βάλει σε δοκιμασία την στήριξη στις 902 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και για μία ακόμα συνεδρίαση, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, παρά τις σχετικές βοήθειες που έδωσε η ΕΕΕ (+0,19%) και το "καθυστερημένο" αγοραστικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε για τον τίτλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,19%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το "κουδούνι" της λήξης βρήκε μόνο τους Viohalco (+0,28%), Lamda Development (+0,15%), ΕΕΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ να διασώζονται με οριακά θετικό πρόσημο.
Ξεκινώντας από τα επιμέρους, πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (-3,12%). Σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 2,78 ευρώ, υπάρχει "γκρεμός" με την πτωτική τάση να ανεβάζει στροφές, καθώς θα ενεργοποιηθούν τα ημερήσια "stop long".

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΕΕ, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος θέλει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 26,00 - 26,10 ευρώ, για να ξανανοίξει "ανηφορικό" δρόμο, με πρώτο στόχο τα 26,90 ευρώ. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 25,00 - 24,80 ευρώ.

Μετά από τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, έδωσε ανοδική αντίδραση η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Όσο ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 4,90 ευρώ, οι "long" δεν έχουν λόγο ανησυχίας, με επόμενο στόχο τα 5,60 ευρώ. Αντίθετα, "γλίστρημα" χαμηλότερα των 4,90 ευρώ, θα δημιουργήσει "pull back" προς τα 4,27 - 4,17 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" χαμηλότερα του FTSE25 και όπως έχει επισημάνει από πολύ χαμηλότερα η στήλη, όταν κάνει σχετικά ανεκτές συναλλαγές θα ανηφορίζει και ψηλότερα ο Περσέας (+9,90%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΕΚΤΕΡ (+15,29%) με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές και μετά από σειρά επιχειρηματικών ειδήσεων. Ο μηδενικός Τραπεζικός δανεισμός, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι στο ήμισυ των ιδίων κεφαλαίων, φαίνεται να έχει "κινητοποιήσει δυνάμεις" που αρέσκονται να δραστηριοποιούνται σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Μοτοδυναμική (+1,35%, με λίγες συναλλαγές), Centric (+3,87%), MIG (+1,93%) και Ελτράκ (+4%, αλλά με λίγες συναλλαγές), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακόμ (+1,84%).

Ανοδική αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Νηρέα (+3,92%), ενώ προσπάθεια αντίδρασης σημειώθηκε και στον Ελλάκτωρα (+2,30%) μετά από τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.

Δεν δείχνουν και ιδιαίτερα αισιόδοξα τα, τεχνικά, δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 850 μονάδων και η μετατροπή τους σε σημαντική στήριξη, αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια αναστροφής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Οι "short" θα επιστρέψουν σε "στενόχωρη θέση", αν ο Δείκτης πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 865 - 877 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές θα έχουν ξαναπάρει τον έλεγχο της Αγοράς, με επόμενη αντίσταση στις 887 μονάδες.

Αν το διεθνές κλίμα συνηγορήσει για επιστροφή των πωλητών, το κλείσιμο χαμηλότερα των 838 μονάδων, θα σηματοδοτήσει την έναρξη νέου πτωτικού κύματος και θα φέρει κινήσεις "stop long" από τους traders που πήραν θέσεις στα πρόσφατα χαμηλά. Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 815 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,14%), παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στις 2162 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 2170 μονάδες, όμως το αποφασιστικό "stop short" εντοπίζεται στις 2217 μονάδες, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τις 2232. Πρώτη, σημαντική, στήριξη στις 2130 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Ελληνική Αγορά, για άλλη μια φορά, απέδειξε πως αν και απέκλινε σημαντικά από την ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, τα τελευταία έτη, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν στη Ελληνική Οικονομία, δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να ακολουθήσει την πτωτική - διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε πρόσφατα" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που έγινε στις Αγορές ομολόγων από τους market makers, λόγω της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, παραμένουν. Μάλιστα η έκδοση, με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της διεθνούς διόρθωσης, έκλεισε με επιτόκιο 3,5%.

Ας φανταστεί κανείς τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην Ελληνική Οικονομία και στην καμπύλη επιτοκίων του Δημοσίου (και όχι μόνο), αν η αναταραχή στις Αγορές, κυρίως τις ομολογιακές, ενταθεί ...

Αυτό διαπίστωσαν και όσοι παρακολούθησαν χθες την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Think tank Dianeosis, με θέμα "Τους Πέντε Δράκους της Ελληνικής Οικονομίας". Οι αξιόλογοι ομιλητές ανέλυσαν τα θέματα που ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία, όπως η αργή απονομή Δικαιοσύνης, το υπέρογκο χρέος που συνεχίζει να αυξάνει, το άλυτο πρόβλημα του Ασφαλιστικού, η υπερφορολόγηση και η πολυνομία - κακονομία. Αν και προτάθηκαν λύσεις για όλα τα θέματα, αυτές προϋποθέτουν χρόνο, βούληση και κυρίως συλλογική προσπάθεια, προϋποθέσεις που δεν υφίστανται αυτή την στιγμή κατά την γνώμη μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων ανακόπηκε και παρατηρείται μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση του επιτοκίου σε όλες τις σειρές, υπενθυμίζοντας μας τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού χρέους.

Η αναταραχή των τελευταίων ημερών οδήγησε σε τεχνική διόρθωση αρκετές μετοχές, στα πρώτα βραχυχρόνια επίπεδα στηρίξεων. Τυχόν διάσπαση των επιπέδων αυτών οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, τα οποία αποτέλεσαν και επίπεδα αντιστάσεων και το εφαλτήριο της τελευταίας ανοδικής κίνησης τους.

Εξάλλου όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατα σχόλιά μας, οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον "φθηνές", ή "ευκαιρίες", όσον αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά και τα εκτιμώμενα κέρδη του 2017.

Ο Τραπεζικός κλάδος, προς το παρόν, δέχεται τις λιγότερες πιέσεις και όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το 2018 και να κάνει την μεγάλη διαφορά.

Αν όμως η αναταραχή ενταθεί στις Αγορές ομολόγων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για πολλούς λόγους. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα Τραπεζικά μεγαθήρια δέχονται συνεχείς πιέσεις στις τιμές των μετοχών τους (πχ.Deutsche Bank), αυξάνει την επιφύλαξη μας.

Τεχνικά η διάσπαση των 860 μονάδων του ΓΔ μας οδηγεί στα επίπεδα των 825 - 820, με τελικό προορισμό τις 800 και 770 μονάδες.

Μόνο διάσπαση της αντίστασης των 860, αναιρεί το καθοδικό σενάριο και μας οδηγεί ξανά πέριξ των 900 - 920 μονάδων.

Αντίστοιχα η διάσπαση των 2203 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 2105 - 2090 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2030 - 2020 μονάδες.

Το σενάριο πτωτικής συνέχειας, αναιρείται μόνο με επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 2203 μονάδες. επαναπροσεγγίζοντας τα πρόσφατα υψηλά των 2275 - 2280 μονάδων.

Επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, είχαμε επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή για το διεθνές περιβάλλον, όπου παρατηρούνται φαινόμενα κόπωσης στης Αγορές μετοχών.

Είχαμε επισημάνει εγκαίρως την αλλαγή τάσης στις Αγορές ομολόγων, στις οποίες τα χαμηλά, ή αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο στα Κρατικά όσο και στα Εταιρικά ομόλογα, δείχνουν σοβαρή στρέβλωση και υποτιμολόγηση του κινδύνου. Μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού μπορεί να δημιουργήσει την "τέλεια καταιγίδα".

Οι Ιταλικές εκλογές που πλησιάζουν ταχέως, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που ανακοινώνονται αποτελούν άλλον ένα λόγο ανησυχίας.

Εκτιμούμε ότι η τόσο βίαιη διόρθωση και η εκτίναξη του φόβου, αλλά και της διακύμανσης, στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, πηγάζει από την αυξητική τάση των επιτοκίων στα Αμερικάνικά ομόλογα και δεν έχει εξομαλυνθεί. Τυχόν αντίδραση χωρίς πτώση του δείκτη VIX, μας υποψιάζει για συνέχιση της αναταραχής.

Επιπλέον παράγοντα ανησυχίας αποτελεί η αύξηση του περιθωρίου ασφαλείας σε αρκετές πλατφόρμες συναλλαγών, οι οποίες εκτιμούν ότι το high volatility θα συνεχισθεί. Πρέπει να αναφερθεί ότι η βίαιη πτώση έχει αλλάξει το καλό κλίμα που επικρατούσε Παγκόσμια και έχει σπείρει την αμφιβολία της πώλησης σε μοχλευμένα χαρτοφυλάκια.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μην παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν στρατηγικές "profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.

"Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών, με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,13%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,43%).

Αρνητικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, πιέζονται ακόμα χαμηλότερα Πετρέλαιο και Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κίνα ανακοίνωσε 36,9% άνοδο στις εισαγωγές και 11,1% άνοδο στις εξαγωγές για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Και τα δύο νούμερα ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι τον Ιανουάριο οι εισαγωγές θα είχαν ανάπτυξη 9,8% από πέρυσι. Επίσης ανέμενε ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών θα ήταν στο 9,6%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για τον Ιανουάριο ήταν $20,34 δισ. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν πλεόνασμα $54,1 δισ.

Το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν $21,895 δισ., σε μείωση από τα $25,55 δισ. τον Δεκέμβριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν ρεκόρ υψηλό πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 6,3% το 2017 στα 1,28 τρισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν άνοδο 8,3% στο 1,03 τρισ. ευρώ. Το εμπορικό πλεόνασμα κινήθηκε χαμηλότερα στα 244,9 δισ. ευρώ, από το ρεκόρ των 248,9 δισ. την προηγούμενη χρονιά.

Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές, με τη Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να σχολιάζει σήμερα πως "εάν η Βρετανική Οικονομία αναπτυχθεί όσο αναμένεται, τότε η επόμενη αύξηση επιτοκίων πρέπει να έρθει λίγο συντομότερα απ' όσο πίστευε τον Νοέμβριο".

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε αναπάντεχη πτώση την εβδομάδα που έληξε στις 3 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 221.000, από 230.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 232.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις κορυφαίες επιλογές από το Χρηματιστήριο παρουσιάζει η Alpha Finance σε έκθεσή της, παράλληλα με το model portfolio. Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής από το Χ.Α. είναι οι μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίου.

Για τον ΟΤΕ, η Alpha Finance διατηρεί την τιμή - στόχο των 14,35 ευρώ με σύσταση "overweight". H χρηματιστηριακή δηλώνει θετική για τον Οργανισμό εξαιτίας (και) της περισσότερο φιλικής πολιτικής αμοιβών προς τους Μετόχους, που υιοθετεί ο όμιλος. Προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ θα "τρέξουν" με μέσο ετήσιο ρυθμό 6%, την περίοδο έως το 2021.

Σε ότι αφορά τον Mυτιληναίο, υπογραμμίζει ότι τα περιθώρια της Αλουμίνιον είναι πολύ μεγάλα, ενώ οι προοπτικές της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρισμού είναι πολλά υποσχόμενες. "Παράλληλα η επένδυση των 400 εκατ. της Μυτιληναίος θα διπλασιάσει την παραγωγή Αλουμίνας", τονίζει η χρηματιστηριακή. Διατηρεί την τιμή - στόχο των 14,1 ευρώ και τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Για την Jumbo, επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 21 ευρώ και τη σύσταση "outperform". Στα θετικά της εταιρείας, σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκαταλέγονται το μεγάλο εύρος των προϊόντων που προσφέρει, το δυναμικό πρόγραμμα επέκτασης στη Ρουμανία, αλλά και η πολύ καλή πορεία των πωλήσεων στο α' οικονομικό εξάμηνο χρήσης. "Το μοντέλο παραγωγής κερδών της Jumbo συνεχίζει να λειτουργεί", σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Η Alpha Finance πέρα από τις κορυφαίες επιλογές παρουσιάζει και τις μετοχές του model portfolio, στις οποίες περιλαμβάνονται τα τρία "top picks" (με στάθμιση 15%).

Στο model portfolio (με στάθμιση 10% η καθεμία) περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΕΛΠΕ ("outperform", τιμή - στόχος τα 8,45 ευρώ), Ελλάκτωρ ("υπό αναθεώρηση"), Εθνική Τράπεζα ("neutral", τιμή - στόχος τα 0,40 ευρώ), ΟΛΠ και Τιτάν ("υπό αναθεώρηση").

Σε ότι αφορά τις Τράπεζες, εκτιμά ότι θα είναι οι πλέον ωφελημένες από μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη. Τονίζει ωστόσο ότι αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα ρίσκα ("stress test", "κόκκινα" δάνεια, αβεβαιότητα για το ρυθμιστικό περιβάλλον) συγκριτικά με την υπόλοιπη Αγορά.

Η Alpha Finance παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για τον κλάδο και εκτιμά ότι το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει το έτος που θα σηματοδοτήσει το τέλος της υποαπόδοσης των Τραπεζών σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά. Υποβαθμίζει, ωστόσο, τη σύσταση για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο σε "ουδέτερη".

Σε "accumulate" από "neutral" αναβαθμίζει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος τη σύσταση για τον τίτλο της ΕΕΕ σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 28,8 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τη σύσταση, δεδομένης της υποχώρησης της μετοχής, ενώ εκτιμά ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει πωλήσεις 6,5 δισ. ευρώ το 2017, με τα συγκρίσιμα EBIT να διαμορφώνονται στα 614 εκατ. ευρώ.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 441 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα 2017 την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπιες απώλειες υποχωρώντας μέχρι τις 843,3 μονάδες (-0,78%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 856,19 (+0,74%). Στις 17.00 και μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ο Δείκτης βρέθηκε στις 844,62 (-0,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 841,38 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,01%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 63,5 εκατ., από τα οποία τα 9,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΙΝΛΟΤ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 42,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΛΑΜΔΑ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ και ΕΧΑΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής και περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η καθημερινή εναλλαγή διαθέσεων και προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, με επιστροφή των πιέσεων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.485 συμβόλαια).

Στα 15.894 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.949 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.474, 2.602 για τον Φεβρουάριο και 872 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.149,25) κινήθηκε μεταξύ 2.134 και 2.176 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υπερτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική, 5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.531), Εθνική (13.051), MIG (4.755), Alpha Bank (5.430), Πειραιώς (3.993), ΔΕΗ (2.784), Μυτιληναίο (837), Intralot (604), Ελλάκτωρα (210), Viohalco (460), ΑΔΜΗΕ (336), ΟΤΕ (384), Ελ. Πετρέλαια (177), ΟΠΑΠ (243), Ιντρακόμ (1.092), ΓΕΚ (137), Cenergy (109).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 81.447, Eurobank 45.630, Εθνική 160.663, Alpha Bank 29.291, Τρ. Αττικής 11.755, Intralot 17.145, ΔΕΗ 10.076 και Πειραιώς 19.405.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                            Name of Issuer                NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.693.010 τεμ., (από 9.693.010 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.717.958 τεμ. (112.760.048), Πειραιώς 9.072.059 τεμ. (9.131.510), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.833.094 τεμ. (20.122.766), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v