Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού κρίνεται η δεύτερη προσπάθεια αντίδρασης

Ελεγχόμενες πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τι σηματοδοτεί η «αδυναμία» που έδειξε χθες η αγορά και ο χαμηλός τζίρος, παρά το διεθνές περιβάλλον. Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση και πώς διαμορφώνονται τα όρια κίνησης.

ΧΑ: Πού κρίνεται η δεύτερη προσπάθεια αντίδρασης

Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα με θεαματική άνοδο (ακριβώς όπως περιμέναμε), εν τούτοις το ΧΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να ακολουθήσει, αλλά έκλεισε με απώλειες (όπως ακριβώς ΔΕΝ αναμέναμε)... χαρακτηριστική αναφορά παράγοντα της αγοράς για τη χθεσινή συνεδρίαση. Αναφορά που συνυπογράφω 100% καθώς η χθεσινή εικόνα της αγοράς με βρήκε εντελώς λάθος ως προς την εκτίμησή μου για το κλείσιμο της συνεδρίασης. 

Αντίδραση... γιοκ, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος και ομολογώ πως αυτή η εξαπίνης διάψευση της «μέτρησής» μου με οδηγεί σε αναθεώρηση της εν γένει βραχυπρόθεσμης τάσης, εάν σήμερα δεν επιτευχθούν οι τεχνικοί στόχοι που είχαν τεθεί από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο

Στις 823,46 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.086,83 ο FTSE25, στις 909,20 ο ΔΤΡ και στις 1.314,79 ο FT Mid Cap, και οι 4 βασικοί δείκτες στο κόκκινο, με θεαματική ανατροπή από τα υψηλά στα χαμηλά ημέρας και κύριο υπαίτιο τον τραπεζικό (απώλειες 37 μονάδων), που παρέσυρε όμως με μικρότερη ή μεγαλύτερη ευκολία και την πλειονότητα των blue chips. 

Ισως από τις λιγοστές ελπίδες να διαψευστεί η χθεσινή εικόνα της αγοράς, αυτή του δεύτερου μέρους και προς το τέλος, οι περιορισμένες συναλλαγές των 29,6 εκατ. μετοχών και του ανάλογου τζίρου των 49,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα ο τζίρος, αφαιρούμενων των σημαντικών πακέτων (περί τα 6 με τα 4,1 εκατ. στον Μυτιληναίο), διαμορφώθηκε στο ήμισυ του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας και σχεδόν 65% χαμηλότερος του μ.ο. των αμέσως δύο προηγούμενων εβδομάδων. Μία εξήγηση, η φειδωλή προσφορά και η αναμονή των εν δυνάμει αγοραστών για χαμηλότερες τιμές. Συνακόλουθη η προσπάθεια ορισμένων ισχυρών χεριών να κλείσουν θέσεις πώλησης και επιπλέον οι θέσεις ξένων στο GREK.

Συνεπώς σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, θα έχουμε πολύ καθαρότερη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι, εάν δηλαδή η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων είναι «διπλή κορυφή» και ως τέτοια θα πρέπει να θεωρηθεί, με συνέπεια να κατεβάζουμε τον πήχη χαμηλότερα και των 810 μονάδων, ή εάν θα μπορούσε να είναι μία παγίδα για όσους είχαν προεξοφλήσει αντίστροφη κίνηση της ελληνικής αγοράς. 

Ενδεικτικά αναφέρομαι σε 2-3 περιπτώσεις, όπου δεν συνέτρεχαν λόγοι, φερειπείν η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ισχυρά χέρια αγοραστές από τα αρχικά 5,32 να υποχωρήσει και να κλείσει στα 5,11, που ήταν το χαμηλό ημέρας. Με συναλλαγές αξίας 196 χιλ. ευρώ, τις χαμηλότερες των τελευταίων 3 εβδομάδων. Ο Μυτιληναίος από τα αρχικά 9,94, με πακέτο 4,1 εκατ. ευρώ στα 9,845, έκλεισε στα 9,67 με χαμηλό ημέρας στα 9,62 ευρώ. Επίσης η δεικτοβαρής Coca Cola με υψηλή ημέρας στα 25,64 διαμορφώθηκε στο χαμηλό ημέρας των 24,99 ευρώ. Ανάλογες περιπτώσεις αρκετές και από τη μεγάλη αλλά και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ωστόσο αναφέρομαι σε αυτές τις 3 ως ενδεικτικές, δεδομένης της σημασίας που αποδίδεται σε αυτές ως σηματωρούς. 

Για αυτό σήμερα περιμένουμε να δούμε εάν οι 850 μονάδες θα είναι όντως το άνω όριό μας για τις επόμενες συνεδριάσεις, με συνέπεια το κάτω να χαμηλώνει κάτω από τις 810 μονάδες.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v