Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενισχύονται τράπεζες και blue chips

Ισχυρά κέρδη στο ξεκίνημα με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές. Πάνω από τις 840 μονάδες κινείται ο ΓΔ. Ποια είναι η εικόνα σε τράπεζες και blue chips. Η προσοχή και στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Την Παρασκευή «μιλά» η Fitch.

ΧΑ: Ενισχύονται τράπεζες και blue chips

Εβδομάδα για ικανούς λύτες με δυνατά στομάχια αυτή που ξεκινά, με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει στις 828,78 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμα το ΧΑ διόρθωσε σημαντικά από την «τελευταία κορυφή» των 895 μονάδων, με συνέπεια να χαθεί το ανοδικό momentum. Κύριος υπαίτιος αυτής της αλλαγής τάσης, οι ξένες αγορές και δη τα δύο μίνι sell-offs στη Wall Street, με τις απότομες διακυμάνσεις να μη θεωρούνται ανησυχητικές από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια ώρα, στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέσα στο 2018.

Προφανώς μέσω αυτών των δύο δηλώσεων/εκτιμήσεων έχουμε μέρος της εικόνας των δύο «αντιμαχόμενων πλευρών», εξ αυτής δε των όσων θα είναι καθοριστικά και ρυθμιστικά για τις αγορές -Wall Street vs Ευρωπαϊκές/Φρανκφούρτη- για τη συνέχεια. 

Στο βραχυπρόθεσμο τώρα και στα καθ' ημάς, στο χθεσινό σχόλιό μας επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε όσο γινόταν πιο ευρύτερα τις πτυχές που μας αφορούν, κυρίως ξεκινώντας από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI Greece και φτάνοντας μέχρι τη λήξη της απλής σειρά μηνός Φεβρουαρίου και τη βαθμολόγηση από τον οίκο Fitch.

Η εβδομάδα ξεκινά με τους πωλητές να έχουν κερδίσει την τελευταία εβδομάδα, άλλωστε το ΧΑ διορθώνει από τη δεύτερη-τρίτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, μετά από ένα θεαματικό January Effect. Ωστόσο στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι αγοραστές φάνηκε πως θα διεκδικήσουν όσα τους αναλογούν και από αυτή την άποψη δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ένα ανοδικό retest. Πρακτικά, μία προσπάθεια των long να δοκιμάσουν τις μέχρι πρόσφατα στηρίξεις και πλέον αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες. 

Για τους δύο βασικούς δείκτες, βασικές στηρίξεις μας (σε μηνιαίο) είναι οι 780 και οι 2.022 μονάδες για ΓΔ και FTSE25, με τη μεγάλη εικόνα να παραμένει θετική, μετά μάλιστα από την επιτυχή έκδοση του νέου ομολόγου. Μία κίνηση που συνεπικουρεί στη συντήρηση του καλού κλίματος, καθώς είναι στην κατεύθυνση της εξόδου προς τις αγορές. Ωστόσο το πρόβλημα για τους long είναι το βραχυπρόθεσμο και το τι μέλλει γενέσθαι από σήμερα, αρχής γενομένης για τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις. 

Λόγω των εξελίξεων, η προσοχή και η τάση στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, και λόγω της επικείμενης επίσκεψης της επικεφαλής του SSM στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου, όπως μας ενημέρωνε από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου. Συν τα των stress tests, που προφανώς θα διαμορφώνουν κλίμα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.  

Για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, η μάκρο εικόνα παραμένει ανοδική, πλην του ΟΠΑΠ, για τη μετοχή του οποίου χάθηκε η σημαντική στήριξη στα 10,20 ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε σημαντική συσσώρευση μετά από μία επιθετική ανοδική αντίδραση, ενώ η «είσοδος» στο παιχνίδι δυνάμεων του μεσαίου-χαμηλότερου χώρου προσέδωσε ενδιαφέρον κυρίως σε όσα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επαγγελματίες ενεργούν σε Profile, ΚΡΙ-ΚΡΙ, MLS, Quest, Καρέλια κ.λπ. 

Ενδιαφέρουσα η κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο και λόγω της σχετικής διαδικασίας για την Εγνατία Οδό, με τον Φώτη Κόλλια να σημειώνει πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του οδικού άξονα των 658 χλμ. και τριών κάθετων αξόνων, αλλά ήδη ασκούνται πιέσεις για νέα παράταση.  

Τεχνικά για τους δείκτες, για τον 25άρη στήριξη στις 2.022, αντιστάσεις στις 2.117 και 2.164, ενώ σήμα εισόδου με την υπέρβαση των 2.172 μονάδων. Για τον ΓΔ, όπως αναφέρθηκε, στήριξη οι 780, κοντινή οι 815, σήμα εισόδου στις 875 μονάδες. 

Στον δείκτη-οδηγό των αγορών, τον S&P 500, σημαντική η διόρθωσή του (όπως συνολικά της Wall Street, προφανώς), καθώς οι traders έψαχναν εδώ και καιρό μία... αξιοπρεπή αφορμή για διόρθωση. Το αν αυτή δόθηκε μέσω των ETF του VIX κ.λπ. είναι μία άλλη και μεγάλη συζήτηση, που δεν θα μας απασχολήσει σε αυτό το σχόλιό μας. Η Wall Street διόρθωσε και καλώς, για να δοθούν τα μηνύματα στις όπου γης αγορές.

Πρακτικά το εξωπραγματικό ράλι στη Wall Street, από την εκλογή Trump, διακόπηκε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ειπωθεί ότι έχει αντιστραφεί η υφιστάμενη ανοδική τάση. Λογική θα ήταν μία συσσώρευση, ένα... χώνεμα, στην περιοχή μεταξύ 2.540 και 2.700, με κοντινές στηρίξεις στις 2.605 και 2.585 και αντιστάσεις στις 2.648 και 2.681 μονάδες. 

Για τον DAX δεν μπορούμε παρά να καταγράψουμε το γεγονός πως όχι μόνο ακολούθησε άμεσα τη διόρθωση της Wall Street αλλά είχε επιθετικότερες απώλειες, της τάξεως του 12% όπως «μέτρησε» ο Ηλίας Ζαχαράκης. Και αυτή τη... λεπτομέρεια τη συνεκτιμούμε για τη συνέχεια. Σχηματικά η Φρανκφούρτη... κρυώνει βαρύτερα όταν... φταρνίζεται η Νέα Υόρκη, και το κρατάμε για την υγεία των χαρτοφυλακίων μας στη συνέχεια. 

Στα επιμέρους τώρα, long σήμα για: Alpha Bank, Μυτιληναίο, Grivalia, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot, ενώ short για μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, FF Group, EXAE, ΔΕΗ, Viohalco. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v