Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπνός έγιναν τα κέρδη του Χρηματιστηρίου

Μικρές απώλειες καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη για Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Υποχωρούν Coca Cola, Eurobank, Motor Oil, Mυτιληναίος.

Καπνός έγιναν τα κέρδη του Χρηματιστηρίου

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε θετικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street. Σιγά μην άφηναν οι long στο ΧΑ να πάει η ευκαιρία χαμένη, σε μία ούτως ή άλλως αναμενόμενη κίνηση μετά το σήμα της «αγοράς των αγορών» από το βράδυ της Παρασκευής.

Ωστόσο στο ΧΑ οι πωλητές ισχυροποιήθηκαν και σταδιακά οδήγησαν το Γενικό Δείκτη στο κόκκινο με οριακές απώλειες.

Ενδεικτικά νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν 1,69% στις 12.312 μονάδες, τα futures του S&P 500 «έδειχναν» 1,09% στις 2.647 μονάδες.

Νωρίτερα στο ΧΑ (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι ενεργούσαν από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν λίγο στο εύρος των 834-844, με ζητούμενο την εκ νέου υπέρβαση του ορίου των 850 μονάδων. Το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί (με βάση την εικόνα της αγοράς την Παρασκευή και την αντίδραση στη Νέα Υόρκη, που ακολούθησε) ήταν το διήμερο Δευτέρας- Τρίτης, γι' αυτό και θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος της ημέρας στη Wall Street, για να έχουμε πιο καθαρή εικόνα κατά πόσον είναι σε ισχύ το ανωτέρω βραχυπρόθεσμο σενάριο.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες, επίπεδα, σε σημείο που λίγο πριν από τις 16:00 ο τζίρος συνολικά δεν είχε προσεγγίσει καν το όριο των 40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα από αυτά, το 23% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ενώ το 26% είχε αλλάξει χέρια στις πρώτες ύλες. Αυτό κυρίως λόγω ενός μεγάλου πακέτου για 415.895 μετοχές της Μυτιληναίος στα 9,845, συνολικής αξίας 4.094.486 ευρώ. Με το περίπου 1/5 του τζίρου να έχει γίνει σε μόλις μία μετοχή/εισηγμένη, ο εναπομένων καθαρός δεν ξεπερνούσε τα 17 εκατ. ευρώ, στο συγκεκριμένο διάστημα.

Τζίρος ενδεικτικός της επιφυλακτικότητας με την οποία κινούνται (κυρίως) οι traders και δευτερευόντως οι επενδυτές.

Δεδομένης της κοινής εκτίμησης πως όταν... φταρνίζεται η Wall Street, οι ευρωαγορές... κρυολογούν (συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής), η εικόνα στις τάξεις των ενεργών παικτών δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό.

Ακόμη και μετά τις 14:00-14:30, διάστημα που είθισται να ενεργοποιούνται οι εντολές ξένων κωδικών, τόσο η ταχύτητα/ροή εντολών όσο συνακόλουθα η μεταβλητότητα των μετοχών παραμένει σε μέτρια επίπεδα.

Σε αυτές τις φάσεις των αγορών, εάν όντως έχει εισέλθει και το ΧΑ, συσσώρευσης/χωνέματος, επανέρχονται κινήσεις stock picking μέχρις ότου διαμορφωθεί σαφέστερη τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Στην περιοχή των 920 μονάδων ο ΔΤΡ (με 0,64%), με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και συγκριτικά μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Από τα blue chips, με τον FTSE25 στις 2.106 μονάδες απώλειες καταγράφουν Εθνική, ΕΛΠΕ, Grivalia, Coca Cola, Πειραιώς, Motor Oil, Mυτιληναίος.

Από τα mid caps, στις 1.327 ο δείκτης (0,93%), μεγαλύτερη απόδοση σημειώνεται για: ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ, Intralot, ΚΛΜ, ΕΥΑΘ, MIG, Fourlis, Πλαίσιο κ.α. Υψηλή απόδοση καταγράφουν επίσης Περσεύς, Forthnet, Quest, Ικτίνο, Quality.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v