Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κοιτάζει» προς τις 840 μονάδες ο ΓΔ

Αξιόλογα κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με ανοδική κίνηση για το σύνολο σχεδόν των blue chips. Ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, η Motor Oil και η Viohalco. Κινητικότητα στα mid caps. Γιατί αντιδρά η αγορά.

ΧΑ: «Κοιτάζει» προς τις 840 μονάδες ο ΓΔ

Ανεβάζει ταχύτητα το ΧΑ, με τους αγοραστές σε θέση οδηγού στον δρόμο για τις 840 μονάδες. 

Με ικανοποιητικές συναλλαγές/ανάλογο τζίρο η κίνηση των long, που εκτείνεται από τον τραπεζικό κλάδο προς ένα ευρύτατο φάσμα κλάδων και μετοχών.

Η προεξόφληση της έγκρισης για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. στο σημερινό Eurogroup ήταν αυτή που έφερε την αγορά έως το κλείσιμο των 821 μονάδων, στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η επιβεβαίωση της εν λόγω περιοχής ως στήριξης πλέον (από αντίσταση, μέχρι και την Πέμπτη) σε συνδυασμό με τα επιμέρους αλλά και με τον... αέρα της Wall Street, ενισχύουν το long σενάριο. Αυτό που λίγο ως πολύ περιγράψαμε στο σχόλιό μας της Κυριακής και από νωρίς σήμερα στο προσυνεδριακό.

Συγκριτικά με την Παρασκευή και τον μέσο όρο των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, σήμερα, ο μέχρι τώρα τζίρος εμφανίζεται κατά 25% μεγαλύτερος και αντιστοιχεί σε μία τελική/συνολική αξία συναλλαγών αρκετά πάνω από τα 50-55 εκατ. ευρώ. Κάτι που είχε τεθεί ως εκ των βασικών προϋποθέσεων για ενίσχυση του ανοδικού ενδεχομένου. Οι άλλες 2-3 προϋποθέσεις, που είχαν τεθεί, είτε εκπληρώνονται είτε τείνουν να γίνουν, καθώς ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών υπεραποδίδει, τη στιγμή που σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, οι εντολές αγοράς ανεβαίνουν όλο και υψηλότερα.

Ετσι ο μεν ΔΤΡ έχει ήδη υπερβεί, από τις 13:00, την περιοχή των 900 μονάδων, ο δε ΓΔ προσέγγισε τη ζώνη των 840 μονάδων, δύο σημεία που από νωρίτερα επισημάνθηκαν στον Εκηβόλο.

Αρχικά η επιβεβαίωση της τάσης πως -πλέον- οι 821 μονάδες μπορεί να αποτελέσουν σημείο αναφοράς/στήριξης και στη συνέχεια η υπέρβαση των 900 μονάδων στάθηκαν αφορμή για να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς σε ένα όλο και ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Ετσι ο FTSE25 αντέδρασε προς τις 2.150, με τον FT Mid Cap να πλησιάζει σε απόσταση... αναπνοής τις 1.300 μονάδες.

Ενθαρρυντική ένδειξη η κατανομή των συναλλαγών/αγορών από τον τραπεζικό στην πλειονότητα των κλαδικών, με ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 14:30 για μόνο έναν κλαδικό δείκτη (χημικών) το πρόσημο ήταν αρνητικό.

Απεναντίας, σημαντική είναι η αντίδραση εκτός από τον τραπεζικό για κλάδους αυξημένης βαρύτητας, όπως είναι των βιομηχανικών προϊόντων, πετρελαίου/φυσικού αερίου, πρώτων υλών και δευτερευόντως των τηλεπικοινωνιών, τυχερών παιχνιδιών.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η επάνοδος των blue chips γίνεται με γνώμονα α) την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2017, β) την προεξόφληση προσδοκιών για θετικές εξελίξεις, γ) τις επιμέρους ειδήσεις, που αφορούν εισηγμένες.

Από τους εν λόγω κλάδους, ισχυρή είναι η επάνοδος μετοχών εταιρειών όπως Viohalco, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα κ.α., που θεωρούνται σηματωροί και σταθερές επιλογές των ισχυρών ξένων χεριών. Το γεγονός, πως οι αγορές στη συνεδρίαση της Παρασκευής έχουν και σήμερα συνέχεια αποτελεί ένδειξη αλλαγής στάσης της συγκεκριμένης ομάδας παικτών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Αναλυτικότερα στον κλάδο-κλειδί, με αγοραστές είναι οι μετοχές και των 4 συστημικών, με τη μετοχή της Alpha Bank να πλησιάζει προς τα 2 ευρώ, που είχε τεθεί ως προϋπόθεση για τον τίτλο και τον κλάδο. 

Μία... ανάσα από το 0,30 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, με το 0,30 ευρώ να έχει τεθεί επίσης ως άλλη μία προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της κίνησης προς τις 900-910 μονάδες του ΔΤΡ.  

Καλή εικόνα για όλα τα blue chips, που για διάφορους λόγους «βλέπουν» υψηλότερα.

Επαναφορά του ομίλου Viohalco, μετά των θυγατρικών και αφού είχε προηγηθεί η σημαντική πίεση με αφορμή τα μέτρα Τραμπ. Ισχυρές εντολές σε Viohalco, Cenergy και ΕλβάλΧαλκόρ.

Προς αναβάθμιση στον Mid Caps του διεθνούς δείκτη FTSE η μετοχή της Μυτιληναίος, με αγοραστές έως τα 9,98 ευρώ.

Με αγοραστές σε ΓΕΚ/Τέρνα έως τα 5,48 και στόχο τα υψηλά των 5,68 ευρώ από τη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου. Επίσης με αγοραστές σε Τέρνα Ενεργειακή έως τα 5,35 ευρώ.

Κινητικότητα και σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, FF Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Στις 14:50, η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 76/32 μετοχές, με περισσότερες από 25 μετοχές να ενισχύονται περισσότερο από 3%.

Ξεχωρίζουν Quality, Κορδέλου, Autohellas, Εβροφάρμα, Σελόντα, Profile, Ιατρικό κ.α.

Για τη συνέχεια θα πρέπει να συνεκτιμηθεί μία πιθανή διολίσθηση της αγοράς, καθώς στα υψηλά ημέρας μπορεί να βγουν κάποιες λίγες πωλήσεις (κυρίως βραχυπρόθεσμων κινήσεων από τα χαμηλά Πέμπτης- Παρασκευής), με ζητούμενο να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις -σε ημερήσιο- για τον ΓΔ στις 840 και για τον ΔΤΡ στις 900 μονάδες.

Μέχρι εκείνη την ώρα, οι συναλλαγές είχαν φθάσει στα 35 εκατ. ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως η συνεδρίαση στη Wall Street ξεκινάει από σήμερα νωρίτερα, σε λιγότερο από μισή ώρα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v