Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό κρεσέντο στο Χρηματιστήριο

Με κέρδη 7,4% στον τραπεζικό δείκτη υποδέχτηκε η αγορά τις πληροφορίες για θετική έκβαση των stress test. Ακολούθησαν ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ. Παραφωνία το -5,6% στην Coca Cola. Ανεβασμένες οι συναλλαγές.

Τραπεζικό κρεσέντο στο Χρηματιστήριο

Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα η άνοδος στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να συμπληρώνει και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, παρά το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές όπου επενδυτές επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και των ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο NYSE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί υψηλά μήνα και πλέον, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 14/3 (823,82 μονάδες), ενώ το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι το υψηλότερο των τελευταίων 29 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/2 (914,03 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), η κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο του τίτλου της ΕΕΕ (-5,62%), που "διόρθωσε" τα "μαγικά" από τις τελικές δημοπρασίες της Παρασκευής και το γεγονός ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 67,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς πληθαίνουν και εντείνονται τα δημοσιεύματα, αλλά και οι δηλώσεις Υψηλόβαθμων Τραπεζικών Στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες από τα Τραπεζικά "τεστ κοπώσεως" δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες και αυτό φαίνεται ότι "εξαργυρώνεται" στο ταμπλώ, κυρίως από Εγχώριους Traders.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις Φραγκιαδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, "όλες οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να περάσουν τα 'τεστ αντοχής' της ΕΚΤ", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για συμβάσεις εγγυήσεων ύψους 640 εκατ. για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι ενημέρωση για το πώς οδεύει η διαδικασία θα έχουν οι τραπεζίτες κατά την επίσκεψή τους στη Φρανκφούρτη.

Η ανοδική κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, αν αυτή συνεχιστεί με την ίδια ένταση, δεν αποκλείεται να φέρει επιθετικές κινήσεις "short squeeze" από τα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να διατηρούν, ή και να αυξάνουν "απαισιόδοξες" θέσεις και αυτό θα ανεβάσει στροφές στην "βόρεια" κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, και οι τέσσερις, Τραπεζικές, μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ σε αντίθεση με την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα δεν υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν με τον ίδιο "ενθουσιασμό" και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα που απευθύνονται στους πιο "νευρικούς" παίκτες, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται ως εξής:

Για την Alpha Bank (+7,47% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) στα 2,00 - 2,05 και 2,13 ευρώ.

Για την Εθνική (+7,43%), η μετοχή της οποίας δοκίμασε και τιμές υψηλότερα από τα 0,30 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.), τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 0,304 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό), θα δημιουργήσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 0,3230 ευρώ.

Στην περίπτωση της Eurobank (+6,98%), αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,95 ευρώ, "βάζει στο κάδρο" την επόμενη ζώνη αντίστασης στα 1,00 - 1,04 ευρώ.

Για την Πειραιώς (+7,73%) θα χρειαστούν επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 3,00 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 3,06 ευρώ, +10,47%), για να δημιουργηθούν σκέψεις υπέρβασης των 3,24 ευρώ.

Η κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο, δεν θα μπορούσε να αφήσει "ασυγκίνητη" και την μετοχή της Τρ. Αττικής (+11,58%).

Για τους "λάτρεις των πιο έντονων συγκινήσεων", αν ο τίτλος υπερκεράσει τα 0,035 ευρώ, "ανοίγει διάδρομο" κίνησης προς τα 0,04 - 0,044 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης, όπως ήταν αναμενόμενο από την "συμπεριφορά" των επιμέρους Τραπεζικών μετοχών, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 913,41 μονάδες (+8,34%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 905,48 (+7,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 905,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,39%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop long" έχει ανέβει στο 811 που είναι και κύρια στήριξη. Το κλείσιμο υψηλότερα των 880 - 900 μονάδων, αφήνει όλες τις πιθανότητες ανοιχτές για επέκταση της κίνησης προς τις 940 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ένα χρόνο πίσω επιστρέφει ο διαγωνισμός για την πώληση, τουλάχιστον, του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά την αδυναμία της "Exin" να υλοποιήσει τη σύμβαση αγοράς, την οποία είχε υπογράψει με την Εθνική Τράπεζα, ως Προτιμητέος Επενδυτής.

Η Εθνική έχει ενημερώσει όσους υπέβαλαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού δεσμευτικές προσφορές, ότι η διαδικασία ανοίγει εκ νέου και μπορούν να καταθέσουν νέες δεσμευτικές, αφού διενεργήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο στα στοιχεία ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2017. Το virtual data αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών (πιθανότερη ημερομηνία η 18η Απριλίου). Στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν εντός Μαϊου.

Μεταφερόμενοι στις ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "ξεπερνά κάθε προσδοκία το τίμημα προσφοράς για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κινείται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Οι δύο Κοινοπραξίες (Snam - Fluxys - Enagas και Reganosa - Transgaz - EBRD) κατέθεσαν οικονομικές προτάσεις που είναι υψηλότερα από το εύρος της αποτίμησης και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Οι οικονομικές προσφορές δεν αποκλείεται να ανοίξουν και σήμερα το απόγευμα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγ. Παπαμιλτιάδου, "στις 26 - 27 Απριλίου αναμένεται να έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 'Euro2day.gr'. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε σημειολογικά να κρατήσει αυτές τις ημερομηνίες, καθώς έρχονται λίγο μετά την 'κρίσιμη μάχη' που θα δώσει η Κομισιόν στο Washington Club στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και μια ημέρα πριν συναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών στη Σόφια, όπου αναμένεται να ενημερωθούν 'επιλεκτικά' για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με το Ταμείο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε, στην επίσημη επίσκεψή του, να μιλήσει στην Ελληνική Βουλή, γεγονός το οποίο 'έκλεισε' μόλις την περασμένη Παρασκευή".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις δύο ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί, η σημερινή εικόνα της Αγοράς αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους, καθώς οι περισσότεροι των αναλυτών εκτιμούσαν σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, ιδιαίτερα αν το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές παρέμενε επιφυλακτικό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις μετοχές που τον απαρτίζουν δεν έδειξαν να "συμμερίζονται" τον "ενθουσιασμό" των Τραπεζικών μετοχών, πιθανότατα γιατί οι τελευταίες είχαν πιεστεί σημαντικά κατά το τελευταίο δίμηνο.

Εξαίρεση η μετοχή της ΕΧΑΕ (+4,90%), όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά και διότι δείχνει ότι ευνοείται από την αυξητική διάθεση που δείχνουν οι συναλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος είχε να "δει" κλείσιμο υψηλότερα των 5,00 ευρώ, από τις 1/3, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 5,28, 5,37 και 5,50 ευρώ.

Σε ελεγχόμενη διόρθωση η Μυτιληναίος (-0,52%), μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η παραμονή του τίτλου υψηλότερα των 9,64 ευρώ, δίνει τεχνικά "καύσιμα" για κίνηση προς τα 9,90 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 9,30 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 9,00 ευρώ (κλείσιμο 4/4) ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,21%). Το ημερήσιο "stop long" στα 9,41 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 9,80 ευρώ.

"Χαμηλώνοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, που κάτι δείχνει ότι έχει αρχίσει να ξανακινείται, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Intralot (+2,92%), Cenergy (+1,12%), Ελλάκτωρ (+1,36%), Κορδέλου (+6,52%), ΕΛΧΑ (+3,37%) και Ιντρακόμ (+1,47%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές οι Περσέας (+5,19%), Γενική Εμπορίου (+1,68%), Παπουτσάνης (+3,81%), Υγεία (+9,57%) και MIG (+4,59%).

Σε εξέλιξη η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,695 ευρώ (κλείσιμο 4/4) για τον Άβακα, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται η Mermeren (+1,26%), με "ανοιχτές" εντολές αγορών και λίγες συναλλαγές.
Συνεχίζεται η βελτίωση της τεχνικής εικόνας των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, θεωρείται θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 816 μονάδων, ενώ ο Δείκτης δοκίμασε και τιμές υψηλότερα των 822 μονάδων, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά χαμηλότερα.

Κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 822 - 827, ανοίγουν τον δρόμο για αναρρίχηση προς τις 835 - 840 μονάδες. Το ημερήσιο "stop long" στις 795 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στις 2051 μονάδες, ενώ αν η τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρωθεί υψηλότερα των 2156 μονάδων, αλλάζουν, επί το θετικότερον, τα τεχνικά δεδομένα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ φαίνεται να ανοίξει εκ νέου τον δρόμο των Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η έναρξη διαδικασίας για την πώληση των ΕΛΠΕ αλλά και πακέτο της ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η ΕΧΑΕ κάνει παρουσίαση σε 16 εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 26 Απριλίου, μιας και το τελευταίο διάστημα έχουν μπει αρκετές στο μάτι των επενδυτών, με τις αποτιμήσεις να κερδίζουν έδαφος αργά και σταθερά.

Οι "πολεμικές ιαχές" φαίνεται να μην επηρεάζουν τις Αγορές που συνεχίζουν να κάνουν προσπάθεια να κινηθούν ανοδικά, μετά από την διόρθωση του τελευταίου διαστήματος. Ο Εμπορικός πόλεμος από την άλλη είναι σε εξέλιξη, αν και είναι δεδομένο πως ο Τραμπ θα μετρήσει πολύ προσεχτικά πριν κάνει μεγαλύτερες κινήσεις.

Τα πρόσφατα χαμηλά των Αγορών είναι πολύ σημαντικά και δεν πρέπει να χαθούν αν δεν θέλουμε να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με το ανοδικό κανάλι στην ζώνη του 760 να συντηρείται. Σε εβδομαδιαίο γράφημα χρειαζόμαστε κατοχύρωση του 839 για να πάρουμε και πάλι εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. "Μπροστά μας, σαν μεγάλα γεγονότα, έχουμε τα 'stress tests' του Μαΐου, που τα δημοσιεύματα ήδη δείχνουν ότι δεν θα παρουσιάσουν προβλήματα. Από την άλλη το 'τρέξιμο' για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δεδομένο, αν η Κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει και πάλι μία νέα έξοδο στις Αγορές σε φυσιολογικά επίπεδα δανεισμού" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+0,33%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,60%).

Παραμένει η επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο συνιδρυτής και πρόεδρος της BlackRock, Robert Kapito, προειδοποιεί ότι η Δυτική Βιομηχανία Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών διακινδυνεύει να έχει... εφησυχαστεί, όσο αφορά την απειλή που έρχεται από μεγάλες Ασιατικές Τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Ant Financial". Η τελευταία αναμένεται να αποτιμηθεί στα $150 δισ. δολάρια.

Τόνισε ότι "έχει 'σοκαριστεί' από τη δυνητική αποτίμηση της Ant Financial, η οποία συνδέεται με το σύστημα πληρωμών του ομίλου Alibaba και έχει άνω του 50% των $16 τρισ. της Κινεζικής Αγοράς που αφορά συστήματα πληρωμών".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τη Deutsche Bank να υπολογίσει τα κόστη από τον περιορισμό της Επενδυτικής της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τους Finanacial Times, Αξιωματούχοι από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ (Single Supervisory Mechanism - SSM) ενημέρωσαν τη μεγαλύτερη Τράπεζα της Γερμανίας ότι πρέπει να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις μίας εξόδου από αυτές τις επιχειρήσεις.

Η άσκηση, που αναμένεται να διαρκέσει μήνες για να ολοκληρωθεί, είναι μέρος ευρύτερης τάσης στην

Παγκόσμια οικονομική ρύθμιση, όπου οι μεγαλύτερες Τράπεζες ενημερώνουν τις Εποπτικές Αρχές πώς θα διαχειρίζονταν μία έξοδο από σημαντικά τμήματα λειτουργίας τους.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν το Μάρτιο, μετά από τρεις διαδοχικές μηνιαίες πτώσεις. Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν άνοδο 0,6% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των πωλήσεων κατά 0,4% το Μάρτιο.

Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders). Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης της NAHB σημείωσε πτώση κατά μια μονάδα, στις 69 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 70 μονάδες.

Ο δείκτης ανήλθε το Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 και έκτοτε κινείται διαρκώς χαμηλότερα.

Εν τω μεταξύ, σε μήνυμά του στο twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump αναφέρει ότι "Ρωσία και Κίνα παίζουν το παιχνίδι της υποτίμησης Νομίσματος, την ώρα που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια". Καταλήγει χαρακτηρίζοντας το γεγονός "απαράδεκτο".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "πιο εγχώριου ενδιαφέροντος" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "εκρηκτική αύξηση των απλήρωτων φόρων τον Φεβρουάριο μαρτυρούν τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Παρά το 'τσουνάμι' κατασχέσεων και λοιπών μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τον Φεβρουάριο εκδηλώθηκε ένα πρωτοφανές κύμα αδυναμίας κάλυψης υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δίμηνο να φτάσουν τα 2,601 δισ. ευρώ, με αύξηση της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα".

Τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της ΕΕΕ στο LSE διατηρεί η Deutsche Bank σε έκθεσή της, εν όψει της ανακοίνωσης των πωλήσεων πρώτου τριμήνου στις 9 Μαϊου από την εταιρεία.

Ο Οίκος προβλέπει ηπιότερη άνοδο μεγεθών σε σχέση με την ισχυρή ανάπτυξη που εμφάνισε το 2017. Ειδικότερα, αναμένει αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 1,7%, με αύξηση των πωλήσεων κατά 3,9%.
Όπως αναφέρει, "τα μεγέθη της CCH αναμένεται να επιβαρυνθούν από τις επιδόσεις σε Νιγηρία και Ρωσία".

Θετική για τις Ελληνικές Τράπεζες εμφανίζεται η Wood σε ανάλυσή της για τον κλάδο, με την οποία αναβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε "αγορά" από "διακράτηση".

Τα επιχειρήματα του Οίκου είναι: α) τα ισχυρά κεφαλαιακά "μαξιλάρια" πριν από το "stress test", β) οι "ευπρεπείς" δείκτες κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι καλές πιθανότητες να πιαστούν οι στόχοι του SSM, γ) μια σταδιακή βελτίωση των τάσεων αναφορικά με την κερδοφορία από το 2018 και έπειτα, οδηγούμενη από τη μείωση του "κόστους ρίσκου" και δ) η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος με χαμηλότερο το ρίσκο Χώρας.

Αναλυτικά σε ότι αφορά τις τιμές - στόχους:

Αlpha Βank: Σύσταση "αγορά" με την τιμή - στόχο στα 2,7 ευρώ, από 2,5 προηγουμένως.

Εθνική Τράπεζα: Σύσταση "αγορά" με την τιμή - στόχο στα 0,4 ευρώ, όσο και προηγουμένως.

Τράπεζα Πειραιώς: Σύσταση "διακράτηση" με την τιμή - στόχο στα 3,3 ευρώ, από 3,5 ευρώ προηγουμένως.

Eurobank: Σύσταση "αγορά" με την τιμή - στόχο στα 1,2 ευρώ, από 1 ευρώ προηγουμένως.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 809,26 μονάδες (-0,21%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 826,98 (+1,98%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 820,96 (+1,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 820,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,23%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 78,6 εκατ., από τα οποία τα 12 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΙΚΤΙΝ, ΟΠΑΠ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΣΑΡ.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο χαμηλό ημέρας ο Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (97.535 συμβόλαια).

Στα 8.393 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.016 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.308, 1.483 για τον Απρίλιο, 1.785 για τον Μάιο και 40 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.114,25) κινήθηκε μεταξύ 2.084,5 και 2.130 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.580), Εθνική (52.024), MIG (10.483), Alpha Bank (6.271), Πειραιώς (7.897), ΔΕΗ (754), Μυτιληναίο (127), Ελλάκτωρα (264), Intralot (596), ΟΠΑΠ (155), Viohalco (552), ΑΔΜΗΕ (194), Τρ. Αττικής (235), ΕΕΕ (109), ΕΧΑΕ (247), Ελ. Πετρέλαια (123), ΟΤΕ (161), Lamda Development (152).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 77.583, Eurobank 35.531, Εθνική 180.586, Alpha Bank 21.052, Πειραιώς 19.369, Intralot 10.376.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                    Name of Issuer            NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,91%
 
2018-04-10
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.122.802 τεμ., (από 14.122.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.084.968 τεμ. (101.084.968), Πειραιώς 16.133.929 τεμ. (16.143.929), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 22.866.343 τεμ. (26.6222.343).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v