Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η προσπάθεια ανόδου και η αχίλλειος πτέρνα

Πέμπτη συνεχής ημέρα ανόδου για το Χρηματιστήριο με τον ΓΔ στις 789 μονάδες. Ποια ήταν τα ιδιαίτερα στοιχεία της συνεδρίασης. Ο ρόλος των διεθνών αγορών και τα κρίσιμα επίπεδα για τράπεζες και FT 25. Τα νέα στοιχήματα.

XA: Η προσπάθεια ανόδου και η αχίλλειος πτέρνα

Πέντε στις πέντε ανοδικές και τρίτη συνεχόμενη για τον Ιούνιο, μετά και το σημερινό "κλείσιμο" του ΧΑ στην περιοχή των 790 μονάδων.

Ακόμη μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου (γεγονός που αποτελεί αχίλλειο πτέρνα για την αγορά). Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους traders να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά της προηγούμενης Τρίτης 735,66 έως τα σημερινά ενδοσυνεδριακά υψηλά των 790,09 μονάδων.

Χαμηλού κόστους βελτίωση κλίματος/τάσης και αποδόσεων των χαρτοφυλακίων σημειώνοντας πως το αμέσως προηγούμενο μίνι ανοδικό σερί στο ΧΑ είχε σημειωθεί στο διάστημα 12-19 Απριλίου (με έξη συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις).

Από την τεχνική πλευρά η όλη κίνηση λογίζεται ως μέρος ανοδικής διόρθωσης, μετά την υποχώρηση της αγοράς από τις αρχές Μαΐου με αφορμή την υπόθεση Folli Follie (Παρασκευή 4 Μαίου). Μέχρι τώρα έχει καλυφθεί το περίπου 1 /3 της διόρθωσης που ξεκίνησε από τα επίπεδα των 860 για να φτάσει μέχρι τις 735 μονάδες.

Συνεδρίαση λίγο ως πολύ στα μέτρα της χθεσινής, με καλή εικόνα από την αρχή και σταδιακή ενίσχυση μετά την πρώτη ώρα. Από τις 775,10 μονάδες ο ΓΔ στην προσπάθεια των long να επιτύχουν (σήμερα- αύριο) τον στόχο των (τουλάχιστον) 802 μονάδων.

Η πολύ καλή χθεσινοβραδυνή εικόνα στην Wall Street ήταν αυτή, που διασκέδασε τις επιφυλάξεις όσων είχαν απογοητευθεί από τα αποτελέσματα των G7 και WG για το θέμα του ελληνικού χρέους. Πάντως στην πλειονότητα τους οι ενεργοί traders είχαν προεξοφλήσει πως από τις συναντήσεις αυτές δεν θα προέκυπτε κάτι το ουσιαστικό για αυτή την υπόθεση.

Τα νέα ιστορικά υψηλά για τον Nasdaq, η σταθερή κίνηση του S&P 500 πάνω από τις 2.727 μον. είχε μεταδώσει ένα θετικό κλίμα από νωρίς στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, που σήμερα εστίασαν περισσότερο σε εταιρικές κινήσεις παρά σε πολιτικές εξελίξεις.

Πάνω και από τις 12.900 μονάδες ο DAX, λίγο πριν τις 17.15΄ και με την Wall Street στο συν, οι τελευταίες εντολές ήταν και αυτές από την πλευρά των αγοραστών με αποτέλεσμα ο ΓΔ να διαμορφωθεί πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Σε αντίθεση με σήμερα θυμίζουμε, πως στην χθεσινή συνεδρίαση στο τελευταίο 5΄ ο ΓΔ έχασε μέρος της θετικής απόδοσης του.

Στις 908,18 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με σημείο εκκίνησης τις 885 και υψηλό στις 918 μον., δηλαδή πολύ κοντά στον ζητούμενο στόχο των 920 μονάδων. Στις 2.077,43 ο FTSE25, με σημείο εκκίνησης τις 2.038 και υψηλό στις 2.080 μον., δηλαδή κοντά στον ζητούμενο στόχο των 2.100 μονάδων. Μένει να δούμε εάν αύριο θα...ισοφαρισθεί το ρεκόρ των 6 συνεχόμενα ανοδικών με επίτευξη των αντίστοιχων στόχων για τράπεζες και blue chips.

Στα 34,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στα 22,9 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, με το 43% της αξίας να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο (περίπου όσο και εχθές) και ένα συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Intralot, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου και ΟΛΠ.

Στις 76/27 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, καλύτερη από εχθές, με τουλάχιστον 25 μετοχές να έχουν άνοδο μεγαλύτερη του 3%.

Αυτά σε γενικές γραμμές, γιατί στα επί μέρους ξεχώρισαν 

*η σχετική άνεση των long (μεγαλύτερη από κάθε άλλη στις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις) να φέρουν δείκτες και μετοχές στα μέτρα τους, με τις διερευνητικές κινήσεις τους να περιορίζονται στα πρώτα 30-35΄ της συνεδρίασης,

*η ισομερής άνοδος τραπεζικών και blue chips,

*η ανοδική (υπό) στήριξη και των δύο βαρύτερων μετοχών του ΧΑ, με την Coca Cola στο συν 2,24% και στα 30,10 ευρώ (πλήρης τεχνική επιβεβαίωση), και τον ΟΤΕ στο συν 2,21% και στα 10,65 ευρώ (ομοίως). Σημειωτέον, πως Coca Cola και ΟΤΕ έχουν συμμετοχή 20% στην διαμόρφωση του ΓΔ,

*η επίτευξη- ενδοσυνεδριακά- του στόχου της τρίτης αμκ (των 2 ευρώ) για τη μετοχή της Alpha Bank,

*η υπέρβαση σημαντικών τεχνικών στιγμάτων για Αεροπορία Αιγαίου, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ,

*οι μόλις 3 από τις 24 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αρνητικό πρόσημο (Grivalia, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ).

Από τις μετοχές του δείκτη, σήμερα ήταν η σειρά για τον ΑΔΜΗΕ (μετά την χθεσινή αντίδραση της ΔΕΗ), την Αεροπορία Αιγαίου να "πιάσει" (ενδοσυνεδριακά ) τα 9 ευρώ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συνεχίσει τη συσσώρευση πέριξ των 5,50 ευρώ, τον Sarantis να πλησιάσει τα 15 ευρώ.

Στις 1.246 μονάδες ο FT Mid Cap, δείκτης πρωταθλητής την τελευταία 2ετία (όπως μετρούσαμε στο χθεσινό σχόλιο μας), με τα βαριά χαρτιά του να υπεραποδίδουν σήμερα. ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 6,84% στα υψηλά ημέρας των 1,75 ευρώ, με τζίρο 848.698 ευρώ, προφανώς τα ισχυρά χέρια λαβαίνουν θέσεις ενόψει εξελίξεων, Fourlis με 3,09% στα 6 ευρώ, με τζίρο 181.221 ευρώ (και επικρατέστερος υποψήφιος να αντικαταστήσει τη μετοχή της Folli Follie στον μεγάλο δείκτη), Ικτίνος με αυξημένες συναλλαγές σε επαναφορά προς τα 4,36 ευρώ (υψηλό ημέρας), Ιντρακόμ επίσης με αυξημένες συναλλαγές στα 0,715, ΥΓΕΙΑ με ικανοποιητικό τζίρο στα 0,855 ευρώ (χαμηλότερα της προσφοράς του CVC) κ.α.

Με μικρές απώλειες 0,21% στα 9,39$ το GREK/ETF λίγο μετά τις 17.45΄ και όταν ο S&P 500 με μικρή θετική απόδοση στις 2.747 μονάδες. Οριακή η αποκλιμάκωση για το 10ετές, στα 4,512% σταθερά πάνω από το όριο του 4%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v