Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπλο για τους short η έλλειψη όγκου συναλλαγών

Σταθεροποιητική η εκκίνηση, με τον ΓΔ λίγο πάνω από τις 800. Ανοικτά μέτωπα και απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθιστούν δύσκολη την ανάκαμψη. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες. Ποιες μετοχές διαφοροποιούνται.

ΧΑ: Οπλο για τους short η έλλειψη όγκου συναλλαγών

Στη Wall Street συνεχίζεται η καταγραφή ιστορικών υψηλών, ο S&P 500 αντιδρά σε απόσταση μόλις 100 μονάδων από το δικό του all time high, την ώρα που στην Ευρώπη εξελίσσονται σημαντικές πολιτικές (και όχι μόνο) εξελίξεις και στο ΧΑ η... σκιά της υπόθεσης Folli Follie έπεσε βαριά χθες στη Λεωφόρο Αθηνών.

Ηδη με τα πρώτα πρωινά άρθρα των Χρήστου Κίτσιου - Πέννυς Κούτρα (για ΕΥ και πιέσεις των προμηθευτών) επιβεβαιώνονται όσοι εξαρχής εκτιμούσαν πως αυτή η υπόθεση και σε μάκρος θα τραβούσε και πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις/συνέπειες θα πυροδοτούσε. Και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, επί της ουσίας, ο επανέλεγχος της επίμαχης χρονιάς (2017) και κυρίως της... πέτρας του σκανδάλου Folli Follie Sourcing στο Χονγκ Κονγκ. Εξελίξεις που αναμφίβολα θα επηρεάζουν από τη βραχυπρόθεσμη αλλά και την πιο μεσοπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, δυστυχώς.  

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο δεύτερο ήμισυ της χθεσινής συνεδρίασης καταδεικνύουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει ευρύτερα για την αγορά η υπόθεση της εισηγμένης, το πόσο ευπαθές είναι το σύστημα σε διαρροές, φήμες και σενάρια, σε μία συγκυρία που (κυρίως) λόγω Ιταλίας μπαίνει τέλος στα σχέδια για έκδοση 10ετούς, σε αυτή τη φάση των αγορών. 

Για... τσάμπα πτώση στο ΧΑ κάναμε λόγο χθες, λόγω των μέτριων συναλλαγών αξίας 30,9 εκατ. ευρώ, που σημειωτέον μέχρι τις 14:30, που... ξεκίνησαν τα σενάρια στα χρηματιστηριακά γραφεία, διαμορφώνονταν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο για το 2018. Το γεγονός ότι η ροή συναλλαγών και η σύνθεση των εντολών επιταχύνθηκε σταδιακά μετά τις 14:30 είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε και μπορεί να κάνει ζημιά και σήμερα, εάν δεν ληφθούν τα δέοντα μέτρα. 

Εκ προοιμίου κρίσιμες αυτές οι συνεδριάσεις, από χθες μέχρι και Παρασκευή, με την προσοχή σήμερα στο Παρίσι, όπου στο EwG χρέος, προαπαιτούμενα και... ΔΝΤ είναι στην ατζέντα, την ίδια ώρα που σύμφωνα με τον Τύπο σε Αθήνα και Σκόπια, σήμερα-αύριο «κληρώνει» (ή όχι) η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 

Προφανώς, κυρίως, αυτές οι δύο παράμετροι θα επηρεάσουν (και) χρηματιστηριακά τη στάση (κατ' αρχάς) των traders υπό το βάρος και των όσων έγιναν χθες από τις 14:30 και μετά. 

Το μίνι ανοδικό σερί σταμάτησε χθες, δεν επιτεύχθηκε η ισοφάριση του προηγούμενου 6αριού (του Απριλίου), με έμπειρο αναλυτή να αποτυπώνει εύγλωττα το κλίμα, σημειώνοντας πως «...οι χαμένες μονάδες ανακτώνται σχετικά εύκολα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την αξιοπιστία. Η... σκιά της Folli Follie θα στοιχειώνει για καιρό τη Λεωφόρο Καβάλας». 

Στα της συνεδρίασης, η εικόνα στο δεύτερο ήμισυ ήταν αποκαρδιωτική, κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπου και η μεγαλύτερη έκθεση σε ξένα κεφάλαια, επενδυτές και funds, με μόλις 3 εισηγμένες να πηγαίνουν κόντρα και μάλιστα 2 old school δυνάμεις, Μotor Οil και ΤΙΤΑΝ, να δίνουν εξαιρετική παράσταση στο ταμπλό, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. 

Με απώλειες και ο τραπεζικός κλάδος, αλλά με 1,09%, δηλαδή κατά τι μικρότερες από το 1,14% που υποχώρησε ο FTSE25 και με πάνω από 5 ισχυρά ονόματα-blue chips να διορθώνουν περισσότερο από 2%. 

Και μπορεί η χθεσινή διόρθωση, τεχνικά, να εντάσσεται στις αναμενόμενες και τις φυσιολογικές (ως προς την έκτασή της) καθώς το κλείσιμο δεν απείχε παρά λίγο από τις 782 μον. για τον ΓΔ και τις 2.055 μον. για τον FTSE25, αλλά για να δούμε κατ' αρχάς σήμερα ποιες είναι οι αντοχές κυρίως των long και ποιες οι διαθέσεις των short. 

Ειδικότερα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η διόρθωση θα μπορούσε να επεκταθεί και μέχρι τις 2.022 μον., χωρίς να κινδυνεύσει/ακυρωθεί η ανοδική τάση αλλά καλύτερο θα ήταν να αποφευχθεί, καθώς δεν αποκλείεται να... άνοιγε την όρεξη των short για έναν δεύτερο γύρο πιέσεων/διόρθωσης ακόμη χαμηλότερα. 

Ετσι το ιδανικό για τους long θα ήταν η άμεση επαναφορά υψηλότερα των 2.071 μον. (πάνω από τους δύο ΚΜΟ 200 ημ. και εκθ. ΚΜΟ 30 ημ.), με στόχευση προς την επόμενη αντίσταση των 2.087 μον. 

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε αποτυχημένη προσπάθεια ανακατάληψής της, οι short θα γίνουν επιθετικότεροι, με τον κίνδυνο ο επόμενος γύρος διόρθωσης να είναι βαθύτερος του προηγούμενου. Θυμίζοντας πως το τελευταίο ανοδικό σερί ξεκίνησε από τα χαμηλά της προηγούμενης Τρίτης, τις 1.949,47 μονάδες.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v