Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Αλλαγή σκηνικού στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στις 769 μονάδες. Ποιοι ήταν οι καταλύτες της κίνησης. Πώς διαμορφώνονται στα δεδομένα για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Οι μετοχές που ξεχώρισαν.

ΧΑ: Αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Δεύτερη μέρα ανοδικής αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, που σήμερα είχε και Τραπεζικές βοήθειες, παρά την μεταβλητότητα που σημειώθηκε στο ταμπλώ των Τραπεζών και μάλιστα μετά από αρκετές συνεδριάσεις, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα, ενώ ο κλαδικός τους δείκτης κινήθηκε μεταξύ 838,46 (-1,57%) και 882,67 μονάδων (+3,62%, στις 17.00) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 881,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,51% και τερματίζοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι αυτά να παραμείνουν σε ρόλο θεατή, όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 919 μονάδων.

"Οι αναμενόμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. δεν επέτρεψαν στις Αγορές να "γιορτάσουν" την επιτυχή συνάντηση του Προέδρου Trump με τον Βορειοκορεάτη Κιμ. Ωστόσο, το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου ενισχύεται, μετά την αναγγελία συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, εξέλιξη που πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον και στην Αθήνα" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά την σημερινή ανοδική αντίδραση και του Τραπεζικού κλάδου, η έλλειψη εσωτερικών ειδήσεων διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την εξάρτηση της Εγχώριας από τις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες θα έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των Fed (σήμερα), ΕΚΤ (αύριο) και BoJ την Παρασκευή.

Από την άλλη και παρά την επιστροφή των θετικών προσήμων στο Χ.Α. και σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση έχει επαναφέρει σε πολύ δύσκολη θέση σημαντικό αριθμό χρηματιστηριακών εταιρειών, ενώ η περίπτωση της Folli Follie Group έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Εγχώριας Αγοράς.

"Από το 2010 μέχρι σήμερα, ως ΕΧΑΕ έχουμε μάθει να δεχόμαστε δύσκολες ερωτήσεις στα road shows του εξωτερικού. Αν και όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μόνο δύσκολες ερωτήσεις να απαντήσουμε, δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με την περίπτωση της Folli-Follie στο επικείμενο road show της Νέας Υόρκης. Θα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, γιατί είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα οι Συνομιλητές σου να καταλαβαίνουν ότι ξέρεις τι σου γίνεται και πως προσπαθείς για το καλύτερο". Αυτά δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑE Σωκράτης Λαζαρίδης, στα πλαίσια της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι το "Greek Investment Roadshow 2018" θα διεξαχθεί από 18 έως 23 Ιουνίου σε Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σικάγο.

Άλλο ένα θέμα που δείχνει να προβληματίζει τους παράγοντες της Αγοράς, είναι η σχεδόν πλήρης απόσυρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ακόμα και για τίτλους εταιρειών που λόγω θεμελιωδών "δικαιούνται" καλύτερης χρηματιστηριακής "μεταχείρισης" και οι λίγοι αγοραστές εμφανίζονται μόνο όταν έχουν προηγηθεί σημαντικές πιέσεις, με το ενδιαφέρον να αποδεικνύεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εξαιρετικά βραχύβιο.

Από εκεί και πέρα δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που περίμεναν συνέχιση της συσσώρευσης και αιφνιδιάστηκαν με το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, με τους αναλυτές να δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις.

Η πρώτη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι ενθαρρυντικά στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών, επέδρασαν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων και την σημερινή δημοπρασία.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,09%, έναντι του 1,25% που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι αντίθετα με την δημοπρασία, σε ανοδικές διαθέσεις γύρισαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να φθάνει στο 4,587% (πρωινό χαμηλό στο 4,484%).

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, θετικά στο χρηματιστηριακό ταμπλώ επέδρασαν οι δηλώσεις Φάιλμπριφ. Ο επικεφαλής του EwG δήλωσε απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο "υποψιασμένη" σχολή σκέψης, η οποία παίρνοντας σαν αφορμή τις στοχευμένες εντολές αγορών που σημειώθηκαν σε μεγάλο αριθμό μετοχών του FTSE25 και μάλιστα στα ίδια χρονικά διαστήματα, αναφέρεται σε "program trading με εντολές basket" φαινόμενο που συμβαίνει συχνά εν όψει επερχόμενου triple witching και το οποίο "διευκολύνει" τις θέσεις των "long", οι οποίοι στην παρούσα φάση, οι περισσότεροι, είναι οι ίδιοι οι "market makers".

Άλλος ένας λόγος, προκειμένου αρκετοί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι τις πραγματικές διαθέσεις της η Αγορά θα τις δείξει από τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και για όσους επιμένουν στο ημερήσιο trading, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για την μετοχή της Alpha Bank (+1,91%), το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 2,0180 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 1,90 ευρώ και σημαντική στήριξη στα 1,77 ευρώ.

Στα 0,2880 ευρώ το "stop short" για την Εθνική (+4,85% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Πρώτη αντίσταση στα 0,2730 ευρώ και σημαντική στήριξη στα 0,2520 ευρώ.

Άφησε πίσω της τα 0,9620 ευρώ η Eurobank (+4,12%) και έδωσε σήμα επιβίβασης. Επόμενη αντίσταση στην ζώνη 1,01 - 1,05 και ισχυροποιημένη η στήριξη στα 0,9150 ευρώ.

Έδωσε σήμα αγοράς και η Πειραιώς (+5,19% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) με την υπέρβαση των 2,96 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 3,13 ευρώ. Ιδιαίτερα ισχυροποιημένη, δείχνει η στήριξη στα 2,79 ευρώ.

Μήνυμα επιμονής στις μεταρρυθμίσεις έως τη λήξη του προγράμματος αλλά και στη συνέχεια, έστειλε από την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. "Καθώς η Ελλάδα απαιτεί σαφώς περισσότερη ελάφρυνση χρέους, σε σχέση με άλλες Χώρες της Ευρωζώνης, η μεταπρογραμματική επιτήρηση θα είναι πιο σφιχτή και περισσότερο ολοκληρωμένη", τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (+1,35%).

Όμως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Σαράντης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,78 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στα πλαίσια του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 34.938.742 νέες μετοχές, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 34.938.742 μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίστηκε η 18/6/2018. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 7,40.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή του ΣΑΡ έφθασε μέχρι το +6,49% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Σε αντίθεση με τον Σαράντη, δύο ήταν οι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίοι δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (-1,41%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,39%).

Για την περίπτωση της Jumbo, που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, από χθες η στήλη εντόπισε την παρουσία πωλητή.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρώτη στήριξη στην ζώνη 13,78 - 13,58 ευρώ και το "stop long" στα 13,10 ευρώ. Εξαιρετικά ενισχυμένη η αντίσταση στα 14,52 ευρώ.

Για την περίπτωση της ΤΕΝΕΡΓ, το ημερήσιο "stop long" στα 4,92 ευρώ. Για να ελπίζει ο τίτλος σε κίνηση προς τα 5,35 ευρώ, θα πρέπει να υπερβεί την πρώτη αντίσταση στα 5,17 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+1,52%), που δείχνει να προσεγγίζει το ημερήσιο "stop short" στα 3,05 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 3,24 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στα 2,82 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε, πάντα με λίγες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών, συμπλήρωσε η Alpha Αστικά Ακίνητα (+1,47% και υψηλά 7μηνου), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΛΧΑ (+0,36%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά ο Ικτίνος (+0,23%), ενώ η Ιντρακάτ (+1,43%) συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Από την άλλη, επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Diversa (-9,6%), επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ, για την Τρ. Αττικής (-1,56%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (-4,39%) και για τον Άβακα (-1,55%), ενώ πλαγιοκαθοδικά δείχνει να επιμένει η Forthnet (-9,23%).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση "αγόρασε χρόνο" για το Χ.Α., όμως δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα ακόμα και για τους "γρήγορους" trader, που κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη, θα ήταν θετική ένδειξη η υπέρβαση των 769 - 770 μονάδων, όμως το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στις 790 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 756 - 754 και 740 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,03%), θετικό το κλείσιμο υψηλότερα των 2026 μονάδων, όμως περιμένουν μπροστά οι αντιστάσεις στις 2080 και 2108 μονάδες (ημερήσιο "stop short"). Σημαντικότατη η στήριξη στις 1958 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τη στιγμή που ο Αμερικανικός τεχνολογικός δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, εν μέσω μάλιστα έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών και ερωτηματικών σχετικά με τις επόμενες κινήσεις Νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία, ο Ελληνικός Γενικός Δείκτης παραμένει στο δικό του 'μοναχικό σύμπαν', με κατεύθυνση τα χαμηλά του τρέχοντος έτους και με ανύπαρκτους τζίρους" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Δυστυχώς το "χαρτί" σύγκλισης της Εγχώριας Κεφαλαιαγοράς προς τις Ξένες και μετά από μία δεκαετία έντονα αρνητικής υποαπόδοσης, δεν έχει "βγει", με το Ντόπιο επενδυτικό περιβάλλον να μην εμπνέει ούτε σε μικροοικονομικό, ούτε σε μακροοικονομικό επίπεδο. Και αυτά εν μέσω Θέρους, περίοδος στην οποία η "βαριά" Ελληνική Βιομηχανία, ο Τουρισμός, έχει μία εξαιρετική πορεία.

Εν τω μεταξύ η απόδοση (yield) του Ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο επίπεδο - κλειδί του 4,50%, χωρίς να έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, εν μέσω φάσης διπλασιασμού, σχεδόν, της απόδοσης του αντίστοιχου Ιταλικού δεκαετούς. Σημειώνουμε, πάντως, την αύξηση της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας (intraday volatility) της απόδοσης του Ελληνικού χρεογράφου, σε επίπεδα που είχε να καταγράψει σχεδόν ένα εξάμηνο.

Από διαγραμματικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης έχει μεσοπρόθεσμες στηρίξεις στις 735 και 700 μονάδες και αντιστάσεις στις 790 και 800. Με δεδομένο ότι τα προαναφερθέντα επίπεδα βρίσκονται αρκετά μακριά από την σημερινή τιμή κλεισίματος του Δείκτη, συνιστάται στους επενδυτές η συνετή χρήση "money management", κάτι που επιβάλλεται επιπροσθέτως από τις υπεραγορασμένες (overbought) ενδείξεις των Αμερικανικών δεικτών και την πιθανότητα αύξησης της μεταβλητότητας σε αυτούς.

"Σε διεθνές επίπεδο, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις αποψινές αποφάσεις της Federal Reserve, με τους αναλυτές να θεωρούν δεδομένη τη σύσφιξη του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο ενδεχόμενο αύριο η ΕΚΤ να ανακοινώσει τα βήματα απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Οικονομία και με την εβδομάδα να 'κλείνει' με τη συνεδρίαση Νομισματικής πολιτικής της Bank of Japan και ενώ ο πληθωρισμός στη Χώρα του 'Ανατέλλοντος Ηλίου' παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,38%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,22%).

Με μικρά κέρδη κινείται η Ευρώπη, αλλά και η Wall Street κατά το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Απόλυτα οριακές οι μεταβολές για Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο.

"Η κατάρρευση της παραγωγής Πετρελαίου στη Βενεζουέλα και οι απώλειες από το Ιράν, μετά την επιβολή νέων Αμερικανικών κυρώσεων, θα μπορούσαν να αφαιρέσουν 1,5 εκατ. βαρέλια από την Αγορά, μέχρι τα τέλη του 2019, μόνο από αυτές τις Χώρες".

Το σενάριο από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της για το Πετρέλαιο, κάνει λόγο για απώλειες από το Ιράν παρόμοιες με αυτές που υπήρξαν στον προηγούμενο γύρο κυρώσεων.
Για τη Βενεζουέλα, η ΙΕΑ δεν βλέπει να αντιστρέφεται η μεγάλη πτώση της παραγωγής, η οποία έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των πολιτικών και οικονομικών αναταραχών.

"Η μείωση της παραγωγής από το Ιράν και τη Βενεζουέλα και οποιαδήποτε περαιτέρω διαταραχή θα αφήσει την Αγορά Αργού 'ευάλωτη' σε κλιμάκωση των τιμών. Οι δυνητικές απώλειες από τη Βενεζουέλα και το Ιράν θα μπορούσαν να απαιτήσουν αυξημένη παραγωγή από άλλες Χώρες", σημειώνει η ΙΕΑ, προειδοποιώντας ότι "δυνητική έλλειψη εφοδιασμού, θα μπορούσε να κάνει τον ΟΠΕΚ να κρατήσει τις γεωτρήσεις στα σημερινά επίπεδα".

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, αμετάβλητος, στο 2,4%, παρέμεινε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι θα αυξηθεί στο 2,5%.
Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο κατά 0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σε ετήσια βάση η παραγωγή στον τομέα της Βιομηχανίας διαμορφώθηκε στο 1,7%, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε 2,8%.

Η βιομηχανική παραγωγή του Μαρτίου αναθεωρήθηκε στο 0,6% σε μηνιαία βάση (από 0,5% προηγουμένως) και στο 3,2% σε ετήσια (από 3%).

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση είχε ο δείκτης τιμών παραγωγού, τον Μάιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση του Απριλίου ήταν 0,1%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 3,1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2012 και ενώ τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στο 2,6%. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters προέβλεπαν κέρδη 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,8% σε ετήσια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων για τα καλυμμένα ομόλογα των Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε η Fitch, αφαιρώντας ταυτόχρονα τις αξιολογήσεις από το rating "watch positive".

Ειδικότερα, ο Οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης:

-Για τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank σε "ΒΒ-", από "Β+", με θετικό outlook.
-Για τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής σε "ΒΒ-", από "Β+" με θετικό outlook.
-Για τα καλυμμένα ομόλογα της Πειραιώς σε "ΒΒ-", από "Β+" με σταθερό outlook.

Οι κινήσεις του Οίκου έπονται της αναβάθμισης του "ταβανιού" Χώρας σε "ΒΒ-" στις 16 Φεβρουαρίου.

"Μια περαιτέρω αναβάθμιση της Ελληνικής αξιολόγησης σε 'ΒΒ', θα οδηγήσει σε αντίστοιχη κίνηση και για τα Τραπεζικά ομόλογα", αναφέρει.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 764,47 μονάδες (+0,27%), για να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 756,9 (-0,73%). Νέα ανοδική αντίδραση, έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 772,52 (+1,32%), στις 17.00 βρέθηκε στις 770,17 (+1,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 769,68 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,95%.

Ελαφρώς "τσιμπημένος" ο τζίρος έφθασε στα 48,7 εκατ., από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ), ενώ ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απέσπασαν το 40,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο Σαράντης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΜΠΕΛΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Fourlis και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς και Αεροπορία Αιγαίου.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νέα αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (207.614 συμβόλαια).

Στα 3.502 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.500 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.508, 3.531 για τον Ιούνιο, 3.843 για τον Ιούλιο και 134 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.032) κινήθηκε μεταξύ 1.989 και 2.035,25 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.783), Εθνική (90.049), MIG (29.951), Alpha Bank (11.529), Πειραιώς (9.000), ΔΕΗ (10.447), Intralot (2.900), ΟΤΕ (3.463), Μυτιληναίο (6.126), ΟΠΑΠ (1.688), Viohalco (1.519), Ελλάκτωρα (4.783), ΓΕΚ (363), Ελ. Πετρέλαια (1.495), ΑΔΜΗΕ (4.513), Cenergy (1.540), ΕΥΔΑΠ (527), Τέρνα Ενεργειακή (10.383), Lamda Development (2.107), Ιντρακόμ (2.497), ΕΧΑΕ (945), Jumbo (450), Motor Oil (219), ΟΛΠ (185).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.971, Eurobank 14.306, Εθνική 112.215, Alpha Bank 10.207, Πειραιώς 10.576.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                Name of Issuer                  NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.441.908 τεμ., (από 15.580.280 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 95.864.105 τεμ. (96.683.324), Πειραιώς 15.086.709 τεμ. (15.086.709), ΔΕΗ 5.418.276 τεμ. (5.418.276), Eurobank 21.276.382 τεμ. (21.176.382), Folli Follie Group 1.727.327 τεμ. (1.727.327).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί αναστολής των μετοχών της εταιρείας Folli Follie και εφόσον οι λόγοι αναστολής δεν έχουν αρθεί, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της μετάθεσης της λήξης του ΣΜΕ επί των μετοχών της Folli Follie κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 2.6.9.2 του Κανονισμού του.

Συνοπτικά, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ενέργειες:

Α. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Τετάρτης 13/06/2018, δύο (2) ημέρες πριν από την κανονική ημερομηνία λήξης του ΣΜΕ Ιουνίου (που είναι η Παρασκευή 15/06/2018), οι σειρές του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου θα μετονομαστούν για τεχνικούς λόγους (της μετάθεσης) με την προσθήκη στην ονομασία τους του χαρακτηριστικού Χ, ήτοι FFGRP18FΧ, και FFGRP18ΙΧ, αντίστοιχα.

Β. Ως τεχνική ημερομηνία λήξης της σειράς FFGRP18FΧ ορίζεται η 20/12/2019, ενώ της σειράς FFGRP18ΙΧ θα παραμείνει, προς το παρόν, η 21/9/2018.

Θα ακολουθήσει ανάλογη ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες αναφορικά με τα ΣΜΕ επί της Folli Follie, με βάση τις εξελίξεις και σύμφωνα με τον Κανονισμό του.

Συγκεκριμένα:

(α) Σε περίπτωση όπου πραγματοποιηθεί επαναδιαπραγμάτευση (άρση των λόγων αναστολής), η τελική τιμή εκκαθάρισης της εν λόγω σειράς θα υπολογιστεί την τρίτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της ημέρας επαναδιαπραγμάτευσης (Τ+3) με βάση τα προβλεπόμενα στην Απόφαση 12, δηλαδή ως τιμή της Υποκείμενης Αξίας την τιμή η οποία προκύπτει από τη διεξαγωγή Μεθόδου 2 (Αυτόματη και Στιγμιαία κατάρτιση Συναλλαγών, Δημοπρασία {Call Auction}), στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη χρονική περίοδο από 13:45 έως 14:00, ως προς την Αξία αυτή.

(β) Σε κάθε περίπτωση, οι σειρές ενδέχεται να διαγραφούν, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΧΑ.

Στην περίπτωση αυτή, η διαγραφή των σειρών Παραγώγων, θα γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α., Άρθρο 2.6.12, παρ. 4, 5, 6, 8 και 10, οι ανοιχτές θέσεις θα λήξουν αναγκαστικά κατά τη σχετική ημέρα διαγραφής κατά τρόπο αυτοδίκαιο και ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί με φυσική παράδοση έναντι καταβολής του τιμήματος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του προϊόντος όπως ορίζονται στην Απόφαση 12 του Χ.Α. Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v