Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει «καύσιμα» για υψηλότερα

Προβληματίζει τους επενδυτές η παγίωση του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε χθες ο τραπεζικός κλάδος. Η προσοχή στα ξένα χρηματιστήρια αλλά και στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

ΧΑ: Ψάχνει «καύσιμα» για υψηλότερα

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση η Wall Street, με τους ενεργούς επενδυτές να επικεντρώνονται στη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, που ξεκίνησε χθες.

Μικτές οι διαθέσεις, σήμερα το πρωί, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στη Fed και στις σημερινές ανακοινώσεις της αναφορικά με μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%-2%. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη αύξηση επιτοκίων εντός του 2018.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., μπορεί ο Γενικός Δείκτης, μετά πολλών βασάνων, να διέκοψε χθες το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, όμως αυτό δεν συνέβη και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, συμπληρώνοντας και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο 6,20%.

Περισσότερο από την αδύναμη εικόνα των Τραπεζών, συνεχίζει να προβληματίζει η παγίωση του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εικόνα που διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ακόμα και αν συνεχιστεί η προσπάθεια αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση στο Χ.Α. επαναφέρει σε πολύ δύσκολη θέση σημαντικό αριθμό χρηματιστηριακών εταιρειών, ενώ η περίπτωση της Folli Follie Group έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Εγχώριας Αγοράς.

«Από το 2010 μέχρι σήμερα, ως ΕXAΕ έχουμε μάθει να δεχόμαστε δύσκολες ερωτήσεις στα road shows του εξωτερικού. Αν και όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μόνο δύσκολες ερωτήσεις να απαντήσουμε, δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με την περίπτωση της Folli Follie στο επικείμενο road show της Νέας Υόρκης. Θα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, γιατί είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα οι συνομιλητές σου να καταλαβαίνουν ότι ξέρεις τι σου γίνεται και πως προσπαθείς για το καλύτερο».

Αυτά δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑE Σωκράτης Λαζαρίδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα αντιμετωπίσει στο επικείμενο road show της Νέας Υόρκης πιθανές ερωτήσεις για την υπόθεση της Folli Follie.

Υπενθυμίζεται ότι το "Greek Investment Roadshow 2018" θα διεξαχθεί από 18 έως 23 Ιουνίου σε Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σικάγο.

Άλλο ένα θέμα που δείχνει να προβληματίζει τους παράγοντες της Αγοράς είναι η πλήρης απόσυρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ακόμα και για τίτλους εταιρειών που λόγω θεμελιωδών «δικαιούνται» καλύτερης χρηματιστηριακής «μεταχείρισης» και οι λίγοι αγοραστές εμφανίζονται μόνο όταν έχουν προηγηθεί σημαντικές πιέσεις, με το ενδιαφέρον να αποδεικνύεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εξαιρετικά βραχύβιο.

Σε κάθε περίπτωση, αυξημένη προσοχή χρειάζονται οι τρεις συνεδριάσεις που ολοκληρώνουν την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η συνεδρίαση της Παρασκευής συνοδεύεται από το triple witching Ιουνίου και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών του FTSE (αλλαγές στις σταθμίσεις), οι οποίες θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών τα 2.000.000 ίδιες μετοχές της Intralot. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 156.961.721.

Επίσης από σήμερα, εισάγονται στο Χ.Α. τα 39.999.997 νέες μετοχές της Νίκας, που προέκυψαν από τη μετατροπή 12.000.000 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €0,30 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ..Α. ανέρχεται σε 119.596.817.

Τέλος, από σήμερα, οι μετοχές της Σαράντης θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,78 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στο πλαίσιο του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 34.938.742 νέες μετοχές, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 34.938.742 μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίστηκε η 18/6/2018. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 7,40.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v