Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπο με… περισσότερη θερινή ραστώνη το ΧΑ

Στο τέλος της συνεδρίασης εκτονώθηκε το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Κάτω των 20 εκατ. ο τζίρος συναλλαγών αλλά με τον ΓΔ να κλείνει στα υψηλά ημέρας. Πιθανός περαιτέρω περιορισμός των συναλλαγών.

Αντιμέτωπο με… περισσότερη θερινή ραστώνη το ΧΑ

Για μια ακόμη εβδομάδα η Εγχώρια Αγορά παρουσίασε χαμηλό, έως και ανύπαρκτο επενδυτικό ενδιαφέρον, κινούμενη από την δύναμη της αδράνειας.

Όλη η κίνηση του Γενικού Δείκτη εξαντλήθηκε σε 16 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 747,77 μονάδες (συνεδρίαση 30/7) και ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 763,69 μονάδες (συνεδρίαση 31/7) και αν εξαιρεθεί η συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου, όπου και λόγω τέλους μήνα σημειώθηκε σχετική συναλλακτική αφύπνιση, όλη η υπόλοιπη εβδομάδα εξαντλήθηκε με τζίρους σαφώς χαμηλότερους των 20 εκατ. ευρώ.

Απλά για μία ακόμα συνεδρίαση, πάρα πολλά "παίχτηκαν" στο τέλος και στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ενώ στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και πέντε τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Οι τζίροι δεν είναι τέτοιοι που να δημιουργούν προϋποθέσεις κάποιας έντονης εκτόνωσης ,προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση και έτσι τον ρόλο του "σηματωρού" έχουν αναλάβει οι Διεθνείς Αγορές και τα όποια μηνύματα έρχονται από τις Αγορές ομολόγων.

Μένοντας στις τελευταίες υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας οι αποδόσεις για τους Ιταλικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,96%, ενώ οριακή αποκλιμάκωση της απόδοσης δείχνει το Ελληνικό 10ετες (4,02%).

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, "ο πολύ χαμηλός τζίρος της Εγχώριας Αγοράς είναι ενδεικτικό της στάσης αναμονής που τηρείται από τα Ξένα χαρτοφυλάκια και όλα δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης (έκλεισε στις 761,69 μονάδες) θα συνεχίσει να "ταλαιπωρείται" μεταξύ 750 και 800 μονάδων, χωρίς να έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος καταγραφής νέων χαμηλότερων επιπέδων προς την περιοχή των 700 μονάδων, σε περίπτωση σημαντικής υποτροπής του διεθνούς κλίματος. Η Αγορά απαιτεί καταλύτες αλλά υπάρχει σοβαρή επιφυλακτικότητα για το αν τελικώς θα ικανοποιηθεί από τις εξελίξεις".

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να συμπλήρωσε 17 συνεδριάσεις υψηλότερα των 750 μονάδων, αλλά συμπλήρωσε και 58 συνεδριάσεις χαμηλότερα από την πάλαι ποτέ ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.

Μάλιστα στα χρηματιστηριακά γραφεία, ούτε καν αναφέρεται κάποιος τέτοιος βραχυπρόθεσμος στόχος, όσον αφορά τις τεχνικές αναλύσεις που αφορούν τον Γενικό Δείκτη (!)

"Η συντήρηση των αβεβαιοτήτων στο διεθνές περιβάλλον και η αύξηση των spreads των ομολόγων, σε συνδυασμό με το έλλειμμα εγχώριων καταλυτών, αναστέλλουν, για την ώρα, τα σενάρια ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επανέρχεται επομένως, η αναφορά στα όρια στήριξης που προσδιορίζονται στη ζώνη των 750 - 740 μονάδων, ενόσω παραμένει η συναλλακτική ραστώνη" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, "το Χ.Α. παραμένει χωρίς ειδήσεις και Επενδυτές, ενώ όλα δείχνουν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα παραμείνει περιορισμένη, λόγω του ότι προσεγγίζουμε τον 'σκληρό πυρήνα' της Καλοκαιρινής περιόδου".

Από εκεί και πέρα και με την συντονισμένη κίνηση των αγοραστών, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. πέτυχαν να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, όμως ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος δείχνει περισσότερο απουσία πωλητών και σαφώς λιγότερο την ουσιαστική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ότι στις 16.30 και μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, με συναλλαγές λίγο πάνω από 2000 τεμ. παρέμεναν οι Αεροπορία Αιγαίου και ΟΛΠ και με συναλλαγές μικρότερες των 10000 τεμ. οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης και Fourlis.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει αναφοράς ότι όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο από την μικτή αξία συναλλαγών απέσπασε η Πειραιώς (13,5% του τζίρου), την ώρα που η "διορατική" Marsall Wace αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση από 0,81% σε 0,90%.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 851,85 μονάδες (-0,33%), για να ακολουθήσει σταδιακή αντίδραση μέχρι τις 847,56 (+1,55%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 845,03 (+1,25%)) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 844,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,23%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και τα τελευταία δεδομένα, είναι θετικό ότι ο εν λόγω δείκτης επέστρεψε με κλείσιμο υψηλότερα των 838 μονάδων, όμως μέχρι να σημειωθεί κλείσιμο υψηλότερα των 888 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια καλό θα ήταν να παραμείνουν με αυξημένη ρευστότητα και να ... συνεχίσουν τα μπάνια τους (!) Αν επιστρέψουν οι πωλητές και ο εν λόγω δείκτης υποχωρήσει με κλείσιμο χαμηλότερα των 829 μονάδων, απαιτείται άμεσο κλείσιμο και των τελευταίων "long" θέσεων.

Μένοντας στον κλάδο (λόγω Πειραιώς) και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σήμερα στις πέντε το απόγευμα θα κριθεί η τύχη του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, εξέλιξη που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις συνθήκες και τις προοπτικές, τόσο του κλάδου Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από Ιδιώτες, όσο και στην Ασφαλιστική Βιομηχανία Ζωής".

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, "για τους τελευταίους μήνες του έτους μετατίθεται η έναρξη του διαγωνισμού πώλησης από την Εθνική μη εξυπηρετούμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική θα περιμένει την ωρίμανση της διαδικασίας, που τρέχει η Alpha για χαρτοφυλάκιο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (project Jupiter)".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και το ενδιαφέρον μονοπώλησε η αναβάθμιση του ΟΠΑΠ (+1,98%) από την S&P, κάτι απόλυτα αναμενόμενο καθώς ακολούθησε την αναβάθμιση της Χώρας, αλλά και του ΟΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σε "ΒΒ-" από "Β+" αναβάθμισε η S&P την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΠΑΠ. Το outlook παραμένει σταθερό.

Η κίνηση μπορεί να ήταν αναμενόμενη από την Αγορά, όμως βοήθησε τον τίτλο να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Απόλυτα σημαντική η στήριξη στα 9,30 ευρώ, όπου εντοπίζεται και το ημερήσιο "stop long". Από την άλλη, ο τίτλος θα χρειαστεί το ... κάτι παραπάνω, προκειμένου να υπερκεράσει την ισχυροποιημένη ζώνη αντίστασης στα 9,64 - 9,83 ευρώ.

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες τέσσερις, σήμερα επιχείρησε ανοδική αντίδραση ο τίτλος του Σαράντη (+2,94%), κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Σαν πρώτο ζητούμενο δείχνει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 7,20 - 7,30 ευρώ, προκειμένου να μπει σαν στόχος η επόμενη αντίσταση στα 7,50 - 7,60 ευρώ, το άνω άκρο της οποίας είναι και το ημερήσιο "stop short".

Μετά από 11 συνεδριάσεις, ο τίτλος της Jumbo (+1,59% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), επέστρεψε με κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 14,00 ευρώ και μέσα στην ζώνη αντίστασης 14,00 - 14,20 ευρώ (ημερήσιο "stop short"). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, απόλυτα σημαντική η στήριξη στα 13,32 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΔΕΗ (+0,50%). Η Επιχείρηση ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν με τις Ελληνικές Τράπεζες οι βασικοί όροι (Term Sheet) δύο κοινοπρακτικών ομολογιακών δανείων ύψους € 1,1 δισ. και € 175 εκατ. για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Ο τίτλος χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 1,955 ευρώ, για να δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο ΟΛΘ (+1,63%) έχει "κατορθώσει" να διακινήσει 1275 τεμ. μέσα σε 7 συνεδριάσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+4,17%) και τρίτη συνεχόμενη αρνητική για την Cenergy (-0,16%), απορροφήθηκε η αρχική προσφορά στην Centric (+6,67%), τα αποτελέσματα εξαμήνου διέκοψαν το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων στον Παπουτσάνη (+4,25%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Q&R (+1,45%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για την Ιντρακόμ (+1,03%), ενώ η Creta Farm (-2,14%), έχει να "δει" θετικό πρόσημο από την συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία πρόσθεσε 1,37% στον Γενικό Δείκτη και 3,14% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,07% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,58%.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex (+1,05%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα του 0,4% και 1,4% αντίστοιχα που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας από ότι αναμενόταν τον Ιούλιο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκαν 157.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, από 248.000 τον Ιούνιο και 268.000 τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 3,9%, από 4%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα υποχωρήσουν στις 190.000 και η ανεργία στο 3,9%.

Τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν και οι εισαγωγές αυξήθηκαν.

Άνοδο σημείωσε το έλλειμμα με την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στο Εμπόριο Αγαθών και Υπηρεσιών πραγματοποίησε άλμα 7,3%, στα $46,3 δισ. τον Ιούνιο, από $43,2 δισ. τον Μάιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Οι εξαγωγές διολίσθησαν 0,7% στα 213,8 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 0,6% στα 260,2 δισ. δολάρια.

Το έλλειμμα με την Κίνα ανήλθε στα $33,5 δισ., διευρυμένο κατά 0,9% σε σχέση με τον Μάιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 9 Νοεμβρίου 2018", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

"Τα δυσμενή δημογραφικά και οι ιστορικά ισχνές επιδόσεις στην παραγωγικότητα της Ελλάδας, υποδηλώνουν πως η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της παραγωγής θα είναι μια δύσκολη μάχη", αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως επισημαίνει, για την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 1% για τον επόμενο μισό αιώνα, όπως υπολογίζεται στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους των κλιμακίων του ΔΝΤ, θα απαιτηθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να έχουν όφελος στην Απασχόληση, τη συμμετοχή του Εργατικού Δυναμικού και στην ανάπτυξη της Παραγωγικότητας που θα ξεπερνά την εμπειρία άλλων Χωρών. Θα απαιτήσει επίσης μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια ο ρυθμός και το εύρος της οποίας ξεπερνά αυτά που έχει επιτύχει η Ελλάδα στο παρελθόν.

Μια αύξηση των επενδύσεων θα μπορούσε να δώσει βραχυπρόθεσμα ώθηση στην ανάπτυξη, ωστόσο η παραγωγικότητα και τα δημογραφικά θα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης είναι ισχνές, αν δεν υπάρξουν πολιτικές για μεγάλες αλλαγές.

Κατά το ΔΝΤ, για να υπάρξει μόνιμη αύξηση της ανάπτυξης, θα απαιτηθεί μια περίοδος εφαρμογής Μεταρρυθμίσεων που θα ξεπερνά τόσο σε φιλοδοξία όσο και σε διάρκεια αυτά που έχει επιτύχει μέχρι τώρα η Ελλάδα. Αν και η Ελλάδα έχει ξεκινήσει πολυάριθμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, η εφαρμογή τους κάποιες φορές υστερούσε, εξηγεί το ΔΝΤ.

Η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1%, όπως υποθέτουν τα κλιμάκια του ΔΝΤ, εν μέσω δυσμενών δημογραφικών προβλέψεων και μιας ιστορικά ισχνής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, θα απαιτήσει οι Ελληνικές Αρχές και ο Ελληνικός Λαός να δεσμευτούν για μια παρατεταμένη περίοδο πρωτοφανών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζει επίσης πως είναι δύσκολο να διατηρηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για παρατεταμένες περιόδους. Όπως επισημαίνει, ελάχιστες Χώρες το έχουν καταφέρει και συνήθως το πέτυχαν υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Οι συνθήκες και οι προοπτικές στην Ελλάδα δεν δείχνουν πως μπορεί να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ για παρατεταμένη περίοδο.

Τις προβλέψεις τους για το β΄ τρίμηνο του ΟΤΕ παρουσιάζουν σε εκθέσεις τους οι Morgan Stanley και Επενδυτική Τράπεζα (IBG).

H Μorgan Stanley εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού θα ανέλθουν στα 49 εκατ. και τα έσοδα στα 952 εκατ. ευρώ. Παράλληλα βλέπει τα EBITDA στα 317 εκατ. , αυξημένα κατά 3,60% σε ετήσια βάση.
Ο Διεθνής Οίκος διατηρεί την τιμή - στόχο των 15 ευρώ και τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή του Οργανισμού.

Από την πλευρά της η IBG προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ θα ανέλθουν στα 44,9 εκατ., ενώ τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 958 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA θα αυξηθούν οριακά (κατά 0,4%) στα 315 εκατ. ευρώ.

Η IBG διατηρεί την τιμή - στόχο των 13,5 ευρώ και τη σύσταση "accumulate" για τη μετοχή του Οργανισμού.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 9 Αυγούστου.

"Η πρόσφατη αδυναμία της μετοχής της Grivalia στο Χ.Α. παρέχει ένα καλό σημείο εισόδου για μετοχές που επιθυμούν να ποντάρουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής Αγοράς Ακινήτων", αναφέρει η Wood σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί στόχο στα 10 ευρώ και σύσταση "hold" για τον τίτλο.

Σχολιάζοντας την απόκτηση του συγκροτήματος Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, ο Οίκος σημειώνει ότι η επένδυση αναμένεται να αποδίδει έναν μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων στα EBITDA του ομίλου ετησίως, που θα μπορούσε να αυξηθεί είτε αν πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε περισσότερες βίλες, είτε αν το συγκρότημα αρχίσει να λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 755,27 (-0,09%) και 761,76 μονάδων (+0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 760,98 (+0,67%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 761,8 (+0,78%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 761,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος στα 19,5 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή του Τιτάνα.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Jumbo.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με επιστροφή των θετικών προσήμων και με τις συναλλαγές να κινούνται ακόμα χαμηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.295 συμβόλαια).

Στα 7.630 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.583 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 250, 229 για τον Αύγουστο και 21 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.018) κινήθηκε μεταξύ 2.005,25 και 2.024 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υποτίμηση στο 0,70%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (798), Εθνική (3.324), Alpha Bank (550), Πειραιώς (707), ΟΤΕ (235), Ελλάκτωρα (379), MIG (287), Intralot (1.945), Μυτιληναίος (215), ΑΔΜΗΕ (444).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.468, Eurobank 31.835, Εθνική 184.747, Alpha Bank 22.252, ΔΕΗ 16.255, ΑΔΜΗΕ 10.524, Πειραιώς 25.255.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                            Name of Issuer                  NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-07-31
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,21%
 
2018-07-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,90%
 
2018-07-13
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,57%
 
2018-07-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 17.402.872 τεμ., (από 17.252.872 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.913 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 16.919.069 τεμ. (16.919.069), ΔΕΗ 5.447.739 τεμ. (5.261.516), Eurobank 20.386.172 τεμ. (21.565.613), Folli Follie Group 1.397.946 τεμ. (1.397.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v